Apple vill som vanligt inte avslöja något, men enligt en israelisk TV-kanal är ett israeliskt forskningsteam delvis ansvarigt. I februari rapporterades det att Apple köpt israeliska företaget Realface, pionjärer inom teknik för ansiktsigenkänning.

Under onsdagen rapporterade Israels Channel 2 att israelisk teknologi delvis ligger bakom funktionen för ansiktsigenkänning i Apples nya flaggskeppsmobil iPhone X, som just presenterats.

Apple kallar tillämpningen för Face ID, och tekniken kommer bland annat att användas för att öppna mobilen när nu hemmaknappen tas bort. Beräknad säljstart för iPhone X är i Sverige 4 november, och priset ligger på 11.495 kronor och uppåt.

Channel 2 citerar anonyma källor inom Apple, men företaget väljer att inte kommentera nyhetsinslaget, eller i vilken mån israeliska teknologier ingår i produkterna.

I februari kunde man emellertid läsa hos the Calcalist om hur den amerikanska teknikjätten köpt israeliska Realface. Företaget är en IT-teknikstartup vars teknologi för ansiktsigenkänning kan användas till att säkerställa användares behörighet. Prislappen låg på flera miljoner dollar.

Realface, som startades 2014 av Adi Eckhouse Barzilai och Aviv Mader, har utvecklat programvara för ansiktsigenkänning som gör det möjligt att använda ett smart biometriskt login, och på det viset slippa hålla koll på lösenord vid inloggningar på mobiler och datorer.

Enligt en databas för israeliska teknikföretag, Startup Nation Central, hade det Tel Aviv-baserade företaget fått in en miljon dollar före uppköpet, och anställt upp till tio personer. Företaget sålde enligt egna uppgifter till Kina, Israel, Europa och USA.

Nya iPhone X har också det nya A11 bionic-chippet, som enligt Apple är ’det kraftfullaste och smartaste chip någonsin i en smartphone’. Genom chippet möjliggörs kraftfulla beräkningar och krävande tillämpningar som Face ID, appar för augumented reality, och Animoji (emojis som kopplas till användarens ansiktsrörelser). Israeliska ingenjörer och utvecklare är allmänt kända för att sin kompetens inom områdena maskininlärning och artificiell intelligens.

Apple brukar vara hemlighetsfullt när det gäller produktutveckling och förvärv runt om i världen. En anställd vid företaget sa nyligen till Times of Israel att dess olika team ofta arbetar skilda från varandra, utan att veta vad de andra teamen jobbar med, och att den informationen bara fås när så anses nödvändigt.

Apple uppges också ha utvecklat hårdvara till nya iPhone 8 i Israel. Business Insider för ett år sedan: ”En del hårdvara till nya iPhone 8 skapas i Herzliya, Israel, enligt en lokal Apple-anställd.

Apple startade sin verksamhet i Israel efter att man 2012 köpt Anobit Technologies Ltd.

Anläggningen i Herzliya har ungefär 800 anställda, och Apples VD Tim Cook har sagt att det är företagets näst största centrum för forskning och utveckling i hela världen. Apple har även ett centrum i Haifa.

I över 55 länder kommer man att kunna förbeställa iPhone X från den 27 oktober. Den kommer att finnas i butik 3 november. iPhone 8 och 8+ är tillgänglig i Israel 29 september [en vecka efter bl.a. Sverige som är en av de cirka trettio länder som får telefonen allra först].

Shoshanna Solomon

Publicerad i Times of Israel 13 september 2017. "Is Israeli tech behind iPhone X’s new facial recognition feature?

_ _ _
Apples köp av RealFace var det fjärde av ett Israel-baserat bolag. De tre tidigare förvärven är tillverkaren av flash-minneskort Anobit för 400 miljoner dollar 2011, 3D-sensorföretaget PrimeSense för 345 miljoner dollar 2013 och senast LinX för 20 miljoner dollar 2015.

Fler artiklar