91 procent av plasten återvinns inte i slutet av sin livslängd - och Sharon Barak ändrar på detta.

Det ser ut som en plastpåse. Det fungerar som en plastpåse. Men det löser sig helt i vatten - till skillnad från en plastpåse.
Detta plastalternativ är skapat av Sharon Barak, teknisk chef för den Tel Aviv-baserade nystartade företaget Solutum, som nyligen vann den tredje årliga tävlingen för nystartade företag vid Tel Aviv University Coller School of Management.

Företaget har redan samlat in 11,5 miljoner dollar från Herzliyas JAL Ventures, Rhodium, Zora Ventures och änglainvesterare och samlar nu in ytterligare finansiering för sin biologiskt nedbrytbara uppfinning.

Barak sa att hon alltid visste att "planeten inte var på väg i rätt riktning." Hon menar att ”alla känner till problemet med plast. Efter klimatförändringarna är plast det näst värsta som förstör vår planet.”
 
Men efter att ha blivit mamma ”har frågan blivit ännu mer viktig och mer verklig” sade hon. Som mamma till två söner, ett och tre år gamla, frågar hon nu sig själv: ”Hur kommer deras liv att se ut? Kommer det ens att finnas någon planet?”

Behov av en lösning för de 350 miljoner ton plast på jorden blev mer personligt. Mer brådskande. 
”Jag visste att jag var tvungen att göra något”, sade Barak.
 

Bara en gång

När hon arbetade som kemiingenjör på forsknings- och utvecklingsavdelningen för ett plastföretag under flera år blev hon medveten om fördelarna med plast, men såg att människor ”inte använde det på ett ansvarsfullt sätt.”
Hon berättade att “hälften av all plast används bara en gång. En gång!”

Återvinning kan vara ”en bra lösning” berättade hon, men fortfarande kvarstår problemet med att transportera plasten som ska återvinnas och själva återvinningsprocessen, vilket skapar mer föroreningar. 

Och den oroande statistiken, tillade Barak, är att trots gröna ansträngningar runt om i världen, återvinns endast nio procent av all plast.  
"Vi måste hitta en lösning för de andra 91 procenten", sa hon. "Jag ville lösa problemet med plastens uttjänta livslängd."

Barak började forska om hur biologiskt nedbrytbara material bryts ner i naturen.

Hon tänkte på hur socker löses i vatten. När du rör om sockret med en sked löses det upp ännu snabbare. Så hon kom på idén att utveckla ett naturligt material som skulle lösas upp som socker i vatten.
 

Miljövänlig

2017 grundade hon Solutum, med målet att göra miljövänliga och biologiskt nedbrytbara produkter.
Ingen komplicerad process och inga kemikalier behövs för att sönderdela materialet. När konsumenterna har använt produkten gjord med Solutum "kastar de den helt enkelt i avloppet" berättade hon.

Solutums anställda – runt 20 personer från alla religioner och ålder, från 20 till 70 plus tillverkar produkterna av 100 % energivänlig råvara.De använder vanliga maskiner som används för att tillverka plast, och därigenom ”sänker kostnaderna och uppfyller tillverkarnas krav.”
Barak berättade att de har beställningar från det stora internationella företaget Colgate såväl som från mindre företag. 

Företaget kommer att påbörja produktion och försäljning i USA under de kommande månaderna. Barak är ovillig att avslöja var, men företaget planerar att använda befintliga fabriker.

Hennes nästa utmaning är att övertyga någon att uppfinna biologiskt nedbrytbart bläck så att när en plastpåse bryts ned, kommer den lilla mängden  bläck som används för dess varumärkeslogotyp att försvinna likaså.

 

Tredje gången gillt

Barak berättade för ISRAEL21c att hon hoppas att Solutums produkter kan ersätta plast, “som förorenar vår omgivning, orsakar förödande skada på naturen.”  
Plasten som så småningom når havet ”dödar mer än en miljon marina djur om året” sade Barak. ”Denna plast kommer också tillbaka till oss i maten och i vattnet, vilket orsakar stora hälsoproblem hos människor.” 

Hon är engagerad i sitt arbete, men hon erkänner att hon från början startade företaget för att delta i en tävling för nystartsföretag, som hon förlorade.  
Hon försökte igen – och vann inte heller denna gång. På det tredje försöket vann hon till slut.

“Bara för att någon inte tycker att du är en vinnare, ska du aldrig ge upp”, sade Barak. ”Fortsätt försöka för så småningom kommer du hitta någon som tycker att du är en vinnare.”   
 
Denna nyhet har tidigare rapporterats av United with Israel och Israel21c


Fler artiklar