Med läge direkt vid Medelhavet och varierande natur med både frodig växtlighet kring floderna och ökenlandskap i söder, är Israel ett land med stora möjligheter att uppleva en aktiv semester både på land och i vatten. Från sanddynerna i Negev till korallreven i Röda Havet, mountainbike i bergigt landskap till ”canyoning” i djupa raviner. Nedan följer 7 tips på en aktiv semester i Israel.

Paddla kajak i Jordanfloden

Att paddla kajak på Jordanfloden är en spännande upplevelse för både stora och små. Floden som bär på en rik historia bjuder på en storslagen naturupplevelse och att ta sig fram med kajak på ytan av det djupblå vattnet inramat av skuggande bambu och vass är något utöver det vanliga.  Den majestätiska naturen längst Jordanfloden är både imponerande och lugnande och under de varma sommarmånaderna är den skuggande naturen under en kajakpaddling ett perfekt sätt att hålla sig sval.

https://www.robroy.co.il/
https://www.kayaks.co.il/english/
https://www.abukayak.co.il/
-

Dykning i Eilat

Upptäck Israels storslagna natur under ytan. Eilat bjuder på en spännande upplevelse med de korallrev som tornar upp sig från botten av Röda havet. Röda havets korallrev är världens nordligaste korallrev och det finns en mängd olika kurser och handledda dyk att ta del av på plats. Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad dykare finns nya upptäckter att göra i omgivningarna. Eilat och de omgivande regionerna kring Röda havet lämpar sig väl för både fridykning och dykning med tuber.

https://www.idive.co.il/arl
https://www.divemanta.com/
https://www.diversvillage.co.il/en/
-

Canyoning

För den äventyrslystna kan man testa på extremsporten canyoning som har blivit väldigt populär i Israel. Genom simning, klättring och vandring tar man sig igenom avancerad terräng uppför berg, ner i djupa raviner och över floder. Man får på det här sättet uppleva den majestätiska naturen så nära det går.  Canyoning kan utföras i flera områden runt om i Israel och i Galileen eller området kring Genesarets sjö är några av de mest kända. I området kring Döda havet och Eilatbergen kan man uppleva fantastiska vattenfall på över 120 meter, en uppvisning av naturens mäktighet när den är som bäst. Bästa perioden för canyoning är oktober-april när vädret är varmt och skönt. 

https://www.negevtrails.com/ein-avdat-trail
https://www.touristisrael.com/beit-guvrin/8787/ 
https://www.tiuli.com/tracks/155
-

Vindsurfing och Kitesurfing

Ända sedan 50-talet har Israel varit en surfnation att räkna med. Både vindsurfing och kitesurfing utövas intensivt av Israelerna och flera olympiska medaljer har vunnits i vindsurfing. Längst Medelhavskusten är sporten mycket populär och även Galileesjön och Eilat är platser där sporterna är utbredda. Under våren och hösten är vindarna som bäst längst Israels Medelhavskust. I Eilat kan man räkna med över 200 bra vinddagar per år, vilket gör staden till ett naturligt tillhåll för vind- och kitesurfingälskare.

https://www.surfclub.co.il/surf-club/
https://www.galimsurf.com/en/surfing-courses/
http://www.surfo.co.il/kiteboardingcourse
-

Sandboarding

Passa på att uppleva Negevöknens sanddyner på ett fartfyllt sätt. Sandboarding tillhör en av de upplevelser som stannar kvar i minnet länge. Negev är ett vidsträckt stenökenområde i Israels södra del och utgör 60 % av landets totala yta. En del av öknen består dock av sanddyner och dessa kan med fördel upplevas via sandboarding, en typ av surfing med sand som underlag. Ta dig upp till toppen på en sanddyn och ställ dig på brädan för att swisha nerför dynen i en väldig fart. En både hisnande och kul upplevelse för både barn och vuxna.

http://www.drorbamidbar.co.il/sandsurfing
http://www.sandboard.co.il/he/
-

Mountainbike i Hermon Bike Park

Mountainbike cykling är väldigt populärt i hela Israel tack vare landets rika utbud av utmanande terräng och naturformationer. På Hermonberget som på vinterhalvåret är en skidanläggning finns på sommaren istället en mountainbike-park med tre olika banor. En av banorna är en träningsbana för nybörjare och två av banorna stäcker sig 4,5 km nerför berget och inkluderar hopp och andra utmanande inslag för den våghalsiga cyklisten. Ta skidliften upp till toppen och släng dig sedan ut i backen – på två hjul.

https://geofun.co.il/en/
http://www.samarbike.com/en/
https://www.ez-harim.co.il/En
-

Ridning

Att se landet från hästryggen ger ett nytt och spännande perspektiv över den unika natur som Israel kan stoltsera med. Då ridning är en väldigt populär fritidsaktivitet för Israelerna kan man hitta stall över hela landet som erbjuder ridturer. Några av de mäktigaste platserna att uppleva från hästryggen är bl.a Mount Hermon där man från berget ser över Galileesjön eller Ramonkratern i Negevöknen med sin storslagna vy.

https://www.alpacas-farm.com/
http://www.avitalranch.co.il/en.asp
https://www.veredhagalil.com

Israeliska statens turistbyrå

Pressmeddelande publicerat 14 oktober 2019

Fler artiklar