”Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer.”

Så sa jag i min regeringsförklaring när riksdagen öppnade tidigare i september. Nu har vi tragiskt nog fått en påminnelse om precis detta: vid brittiska Labours kongress i Brighton har flera vittnat om antisemitism i partiet. Det här är något som inte har i den socialdemokratiska rörelsen att göra.

Även i antirasistiska organisationer och i vänstern finns hatet mot judar, ofta i form av konspirationsteorier och antisemitiska stereotyper. Vi som har fått förtroendet att vara ledare i antirasistiska rörelser har ett ansvar för att sätta ord på problemen och göra allt vi kan för att angripa dem. Det budskapet har vi svenska socialdemokrater framfört till våra brittiska kamrater.

När det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU höll kongress i Karlstad i år talade jag också om detta ämne. Så här sa jag bland annat:

”Rasism kan leta sig in även i rum som försöker bekämpa den. I det ingår antisemitismen. Fördomar, hat, fientlighet och diskriminering mot judar. Det är tyvärr spritt. Det finns i högern, det finns i vänstern.

Jag har lovat Hédi Fried, Livia Fränkel, Emmerich Roth, Max Safir, alla de överlevande, att göra allt som jag kan i kapaciteten som statsminister att stoppa den här antisemitismen. […]

Här måste vi nu dra nytta av arbetarrörelsens starka tradition av bildning och diskussion. Hur uppstår och reproduceras antisemitiska tankemönster? Hur har de kommit att användas i debatten om Israel?

Det är vår uppgift, det är arbetarrörelsens uppgift, det är er uppgift, att skola och bilda bort antisemitism i alla former. Precis så som vi gör med alla andra förtryckande strukturer.

Stefan Löfven

Publicerad på statsministerns facebooksida 26 september 2019

Fler artiklar