Återigen kräver vänsterpartister att demokratin Israel ska portas från att delta i musiktävlingen Eurovision. Vänsterpartiets medlemmar har knappast lika högljutt ropat på bojkotter av diktaturerna Azerbaijan, Vitryssland eller Ryssland som alla har framgångsrika schlagerartister.

Årets Eurovision genomfördes under helgen i Portugals huvudstad Lissabon. Med flest röster utsågs Netta Barzilai och Israel som vinnare av Eurovision 2018 med trallvänliga låten ”Toy” som redan älskas världen över. 

Som vanligt ses inte Israels medverkan i det lättsmälta kulturutbytet med blida ögon av den svenska vänstern. Vänsterpartiet i Malmö krävde under söndagen i ett officiellt uttalade att Eurovision Song Contest ska utesluta Israel och israeliska artister ”på humanitära grunder” med hänvisning till Israel–Palestina-konflikten. Under måndagen framfördes samma krav i en debattartikel av Ung Vänsters ordförande och vice ordförande.

Det är inte första gången lokalavdelningen i Malmö är på krigsstigen mot israelisk schlager. När Malmö var värdstad för Eurovision 2013 gjorde Daniel Sestrajcic, dåvarande ordförande för både Vänsterpartiet och kulturnämnden i kommunen, ett politiskt utspel om att Israel skulle portas. Tillsammans med Palestinanätverket i Malmö skrev Sestrajcic till och med en protestsång för att framföra budskapet: Israel, vi skyller allt på dig, fångad i apartheid, natt och dag”.

När Hans Linde, som idag är förbundsordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), ännu var vänsterpartistisk riksdagsledamot på Göteborgsbänken krävde även han att Israel skulle kastas ut ur Eurovision. Linde hävdade att Israel är en apartheidstat och jämförde demokratin Israel med diktaturens Sydafrika. Han uppmanade till att: ”damma av den strategi som besegrade apartheidregimen i Sydafrika. Det är dags för en kulturell och idrottslig bojkott av Israel”

Årets vinnare Netta (som är hennes artistnamn) borde omfamnas av den vänster som påstår sig älska acceptans och öppenhet. Hennes smittande segerlåt har ett allvarligt budskap som tydligast framkommer i refrängen, ”I'm not your toy, you stupid boy” (jag är inte din leksak, du korkade kille). Netta uppger att texten är sprungen ur #metoo-rörelsen, om hur kvinnor har funnit styrka att stå upp mot sexuella kränkningar. 

Sångerskan, som delvis är uppvuxen i Nigeria, har även ett BMI som överstiger det man vanligen ser hos kvinnor i underhållningsprogram. I sin feministiska slagdänga sjunger Barzilai att hon minsann är vacker och spänner ögonen i publiken. Den "toleranta" vänstern borde inte heller glömma att Israel är det enda land i Mellanöstern där bögar och flator kan kyssas och stolta gå i Prideparader utan att lynchas eller dras inför domstol.

Om man vill kritisera ett lands politiska ledning finns det bättre tillfällen än att attackera ett forum för festligt kulturutbyte som förenar människor över nationsgränser med hjälp av schlager. Förra året drog musiktävlingen närmare 200 miljoner tittare och sannolikt var det inte färre i lördags. De som tävlar är i första hand inte stater utan underhållare som råkar ha olika nationaliteter.

Vänsterpartiets fixering vid Israel i schlagersammanhang tål att granskas. Partiets företrädare har knappast lika högljutt ropat på bojkotter av diktaturerna Azerbaijan, Vitryssland eller Ryssland som alla har framgångsrika schlagerartister.

Vilka strider ett partis medlemmar väljer avslöjar prioriteringar och värderingar. Nyligen påstod den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att Förintelsen orsakades av judars bankverksamhet och ”ocker” vilket är en klassisk antisemitisk konspirationsteori. Påståendet fördömdes kraftfullt av både FN och EU:s utrikestjänst för att undergräva staten Israels legitimitet och försvåra en tvåstatslösning. Det är värt att notera att inga protestsånger mot Abbas har hörts från Vänsterpartiet.

Jenny Sonesson

Ledarkrönika publicerad i GP 15 maj 2018

Fler artiklar