Bemötandet av Israel är inget annat än ett haveri och ovärdigt en så viktig samarbetspartner. Det är knappast statsmannamässigt utan vittnar om gamla svartvita SSU-takter, skriver Liberala ungdomsförbundet.

DEBATT | ISRAEL 70 ÅR. I dag firar Israel, Mellanösterns enda demokrati, 70 år. En ledfyr för jämställdhet, HBTQ-rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter i sin del av världen. En dag som denna kan Israel vara stolt. Detsamma kan inte sägas om Sverige som snarare borde skämmas. Med klumpig utrikespolitik har Sveriges utrikesminister Margot Wallström på fyra år lyckats förstöra relationen våra länder emellan. Wallström har därmed satt käppar i hjulet för samarbete och utraderat Sveriges möjligheter att påverka Israel på de områden där de bör kritiseras.

Socialdemokraterna inledde mandatperioden med att erkänna Palestina utan att varken specificera vilket landområde det gäller eller visa på legitima demokratiska ledare som skulle kunna utgöra en stat. Därefter har de ensidigt kritiserat Israel i den pågående konflikten. Det är knappast statsmannamässigt utan vittnar om gamla svartvita SSU-takter. Sverige har inte uttryckt sina kondoleanser eller visat solidaritet när Israeliska medborgare kallblodigt mördats på öppen gata av palestinska terrorister. Kanske uteblir solidariteten då Socialdemokraternas palestinska systerparti Fatah har sanktionerat flertalet av attentaten

En god relation med Israel kan stärka demokratin

Det finns legitima anledningar att kritisera Israel vilket Sverige också bör göra i många fall. Men Israel är likväl den enda demokratin i sin del av världen. Människor av alla läggningar, religiösa övertygelser och kön garanteras säkerhet och kan delta i fria och öppna val. En god relation med Israel är ett av Sveriges bästa verktyg för att främja demokrati i resten av Mellanöstern. Tyvärr har utrikesminister Margot Wallströms aktivistiska agerande omöjliggjort alla typer av diplomatiska samtal med Israel.

Sverige har tvärtemot vad utrikesministern verkar tycka mycket att tjäna på täta och goda relationer med Israel, inte minst vad gäller näringsliv. Precis som Sverige har Israel en sprudlande och kreativ start-up scen. Israels arbete har kommit längre och de är en av världens ledande nationer på det här området medan Sverige trots många innovationer ser för få förverkligas i företagsamhet. Sverige har mycket att lära vad gäller både politiska och ekonomiska förutsättningar för små nystartade kreativa bolag.

Även på klimatområdet är Israel världsledande. Med bättre mellanstatliga relationer hade klimatarbetet genom innovationsdriven korsbefruktning kunnat gå snabbare fram. Regeringen menar dessutom att vårt svenska klimatarbete ska spridas i världen, då krävs det att utrikesministern inte isolerar oss från ett av de främsta länderna inom området.

Israel kan lära oss om terrorbekämpning

Till sist har Sverige mycket att lära vad det gäller terrorbekämpning och förebyggande arbete mot extremism. Attacker mot det fria, öppna samhället liknande terrordådet på Drottninggatan i Stockholm är inte främmande för Israel som ofta är måltavla för terrorns fasor. Vår regering har en plikt gentemot oss medborgare att lära av länder för att förebygga terror. Goda relationer och ett aktivt kunskapsutbyte med Israel kan rädda människoliv här i Sverige.

Bemötandet av Israel är inget annat än ett haveri och ovärdigt en så viktig samarbetspartner. För att Sverige och världen ska bli en tryggare plats krävs goda mellanstatliga relationer. 

Liberala ungdomsförbundet kräver att den brustna relationen med Israel lagas och lyckönskar staten Israel och det israeliska folket på deras stora dag. 

Av Joar Forssell
Förbundsordförande LUF

Anders Rehnberg
Utrikespolitisk talesperson LUF

Marcus Nilsen
Distriktsordförande LUF Väst

Debattartikel publicerad i Expressen 19 april 2018

Fler artiklar