Fler än 50 Hollywood-chefer har gett sitt stöd till Netflix. Streamingtjänsten står inför en kampanj ledd av den palestinska BDS-rörelsen som kräver att företaget slutar visa den israeliska TV-serien “Fauda”.

I ett brev ett samlat Hollywood att BDS-rörelsens krav är ett “uppenbart försök till konstnärlig censur”.

“Fauda” är en israelisk thriller som utspelar sig på Västbanken. Serien handlar om en pensionerad israelisk toppagent som återgår till jobbet för att jaga en palestinsk stridskämpe som han trodde att han dödat

Serien, som har dialog på både hebreiska och arabiska, sändes först på israelisk tv 2015 och hade premiär på Netflix i december 2016. Netflix planerar att släppa den andra säsongen i maj.

Förra veckan uppmanade BDS alltså Netflix att “kasta bort” Fauda med anledning att serien “förhärligar den israeliska militärens krigsförbrytelser mot det palestinska folket.”

Läs mer på Jerusalem Post.

Israel idag

Publicerad på ambassadbloggen 5 april 2018


[Utifrån ett anti-israeliskt aktivistperspektiv är det lätt att förstå varför BDS-kampanjen siktat in sig på just Fauda. Men frågan är om en bojkottkampanj mot den populära TV-serien kan bli särskilt framgångsrik. Eftersom den fått ett så positivt bemötande bland tittare och TV-kritiker, har Netflix redan beställt ytterligare två TV-serier av upphovsmännen Lior Raz och Avi Issacharoff. Även de nya produktionerna kommer att anknyta till spionage och terrorbekämpning. Om Avi Issacharoffs namn tycks bekant kan det bero på att han skriver för såväl Times of Israel som Haaretz. Båda upphovsmännen har egna erfarenheter av att tjänstgöra vid motsvarande enhet i IDF, och Lior Raz spelar för övrigt också huvudrollen i Fauda. Den första säsongen av Fauda kan redan idag ses på svenska Netflix, och senare under året kommer även säsong två att visas. Säsong tre lär visas under 2019. /Red anm]

Fler artiklar