Förra sommaren censurerades en dokumentär om antisemitism av den tyska kanalen WDR, och av franska Arte. Filmen hette ”Auserwählt und ausgegrenzt - Der Hass auf Juden”. Anledningen till censuren? Joachim Schroeders och Sophie Hafners film talade inte illa om Israel. Nu inträffar ett liknande fall i Sverige.

Regissören Bo Persson för en politisk kamp mot det svenska public service-företaget SVT, som först bidrog med pengar men sen censurerade hans film ”Watching the moon at night”. Persson, som gjorde dokumentären tillsammans med Joanna Helander, är säker på att beslutet beror på att dokumentären har med en del israeliska terroroffer. Den en och en halv timma långa filmen återger personliga erfarenheter av terror hos offer från Algeriet, Spanien, Frankrike, Moskva, Israel, USA, Colombia, Tyskland, Nordirland, och från andra håll. Den har filmats i sex länder och baseras på intervjuer med välkända experter som Walter Laqueur, den bortgångne André Glucksmann och Robert Wistrich.

Filmens huvudsponsor var Svenska Filminstitutet, och regissören och manusförfattaren Marianne Ahrne, som godkände finansieringen, kritiserar SVT för att inte sända den. Bland israelerna hittar vi Arnold Roth, far till en israelisk flicka Malki Roth, som dödades av en självmordsbombare i Sbarro-pizzerian i Jerusalem, och Dan Alon, som överlevde massakern på israeliska idrottare vid OS i München.

Persson har startat ett upprop mot SVT:s beslut. Uppropet har också undertecknats av några ledamöter i Svenska Akademien - som utser nobelpristagare - och av många medlemmar i  Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige. En chef vid SVT läste filmens synopsis och uppmanade sedan Persson att visa att Israel är ’den verklige angriparen’. Sådan är idag atmosfären i Malmö, Göteborg och Stockholm, där bomber just riktats mot synagogor, israeliska flaggor bränts, och ’död åt judarna’ skanderats på torgen.

Som om terror mot Israel skulle vara annorlunda än den som slår till på andra håll. Som om den skulle vara mindre allvarlig, lättare att ursäkta, och lättare att förstå. Säg det till Malki Roth.

För tio år sedan skrev jag en bok om den andra intifadan, betitlad “A new Shoah. The untold story of Israel's victims of terrorism”. Jag intervjuade Arnold, Malkis far. Han berättade för mig att den stora utmaningen för dem som överlevt terrorattacker, är att finna och tillämpa sätt att överleva förövarnas ondska. Att behålla sin mänsklighet, värdighet, generositet, och optimism.

Detta är exakt vad länder som Sverige fruktar mest: Israels glädje och kärlek till livet - trots all den terror som drabbat landet.

Giulio Meotti

The writer, an Italian journalist with Il Foglio, writes a twice-weekly column for Arutz Sheva. He is the author of the book "A New Shoah", that researched the personal stories of Israel's terror victims, published by Encounter and of "J'Accuse: the Vatican Against Israel" published by Mantua Books.. His writing has appeared in publications, such as the Wall Street Journal, Frontpage and Commentary.

Publicerad i Israel National News, Arutz Sheva, 22 december 2017

Fler artiklar