Ankomsten av fem röda kvigor till Israel har rönt stor uppmärksamhet och ses som det första steget mot uppförandet av ett nytt tempel i Jerusalem. Många kristna menar att händelsen visar att Jesu återkomst närmar sig.

– Det är absolut ett tidstecken, säger pastor K G Larsson.

 

”Säg till Israels barn att de skaffar fram åt dig en röd kviga som är felfri och inte har något lyte och som inte har burit något ok.”

Så står det i 4 Mosebok kapitel 19, och det är just utifrån de bibelverserna som ankomsten av de röda kvigorna till Israel rönt stor uppmärksamhet.

Tempelinstitutet i Jerusalem har länge letat röda kvigor, som inte får ha något annat än röda pigment i sig, för att kunna uppföra ett nytt tempel i Jerusalem.

– De röda kvigorna är helt livsnödvändiga, utan dessa kan de inte bygga templet, säger K G Larsson, som själv följt letandet efter kvigorna i många års tid.

– Man kan inte inviga ett tempel om man inte har aska från en [uppbränd] röd kviga, man kan inte avskilja präster om man inte har askan, och man kan inte ens en gång fira gudstjänst utan askan, utvecklar han.

Ankomsten av de röda kvigorna har väckt stor uppståndelse. Många kristna ser byggandet av ett tredje tempel som något som ska ske i sista tiden, alldeles innan Jesus kommer tillbaka.

– Ja, det här är absolut ett tidstecken, säger KG Larsson, och förklarar att det hänger ihop med vad Paulus skriver i 2 Thessalonikerbrevet om hur antikrist ska träda fram i sista tiden och sätta sig i templet.

– Det handlar om templet i Jerusalem, och där finns i dag inget tempel att sitta i. Om det ska kunna gå i uppfyllelse så måste det finnas ett tempel, förklarar han.

Hos en uppfödare i Texas har man till slut hittat fem röda kvigor som uppfyller kriterierna och som godkänts av judiska rabbiner. När kvigorna nyligen anlände till Israel firades det med en ceremoni på flygplatsen i Haifa.

– De har sökt i minst tio år efter de här kvigorna så att de ska kunna bygga templet, berättar K G Larsson.

För de ortodoxa judarna är de röda kvigorna en nödvändighet, förklarar K G Larsson. Enligt dem är det judiska folket i dag inte fullt ut i Guds bestämmelse, menar Larsson.

– För att vara det behöver de ett hemland, vilket de har i dag, och de behöver en hemstad. Det har de också. Men de behöver även ett tempel. Det är den tredje biten som fattas.

De röda kvigorna ska nu hållas i två olika hägn. Om de fortsatt uppfyller kriterierna kan de nu ettåriga kvigorna slaktas och brännas tidigast om ett år. Men när själva templet skulle kunna byggas upp är inte klart.

– Jag vet inte hur lång tid det dröjer, men jag ser ingenting som säger att de inte kan uppföra templet.

Templet ska sedan uppföras på Tempelberget i Jerusalem.

– Någon annan plats är otänkbar, menar K G Larsson.

Nyligen bekräftade en domstol judars rätt att besöka Tempelberget för att be – utan yttre tecken, enbart tyst i sina hjärtan.

– Det är många sådana saker som bara hakar i varandra för tillfället. Det går väldigt fort just nu, menar K G Larsson.


Mattias Backlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Denna artikel publicerades i Världen idag den 29 september

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fler artiklar