Israeliska arkeologer upptäckte det första beviset för Mackabeernas revolt mot det grekiska Seleukiderriket i Judéens öken.
 
För en vecka sedan tillkännagav Israels antikvitetsmyndighet (IAA) ett betydelsefullt nytt fynd: en trälåda innehållandes 15 silvermynt från tiden för de judiska upproren mot grekiska inkräktare för cirka 2 200 år sedan.

Mynten identifierades som tillhörande perioden av Antiochos IV:s regeringstid. De upptäcktes vid en utgrävningsplats i naturreservatet Darageh Stream, nära Döda havet.

Enligt ett uttalande från Israels antikvitetsmyndighet var mynten ”daterade till dagarna fram till den mackabeiska revolten” och ”trälådan gömdes förmodligen i grottan av en person som flydde stridigheterna” som hade för avsikt att ”återvända för att hämta sina pengar efter revolten.”

Mynten kommer att ställas ut vid Hasmonean Museum i Modi’in under ”Israel Heritage Week” som tidsmässigt sammanfaller med Chanukka-helgen som äger rum mellan 18-26 december i år.

"Bland de många fynden upptäcktes den unika svarvade trälådan i en spricka i grottan. När locket togs bort visade det sig att den övre delen av lådan var full av packad jord och små stenar. Under detta jordlager hittades en stor bit lila ylletyg som täckte de 15 silvermynten som var ordnade med bitar av fårull i den nedre delen av asken.”

"Myntförrådet, som rengjorts i den israeliska antikvitetsmyndighetens metallfyndlaboratorium, bestod av en homogen grupp av silvertetradrakma-mynt, präglade av Ptolemaios VI, kung av Egypten. Ptolemaios VI regerade över Egypten samtidigt som hans farbror Antiochos IV Epifanes ('den ogudaktige') regerade över Seleukidriket, inklusive Judéen. De tre tidigaste mynten i skatten präglades 176/5 f.Kr. och det senaste myntet daterades till 171/0 f.Kr. Namnet "Shalmai" i arameisk skrift hittades sekundärt inristat på ett av mynten."

IAA fastställde året då skatten gömdes till omkring 170 f.Kr. baserat på datumet för det senaste myntet i skatten, vilket var början på Maccabean Revolt och kriget som Antiochos Epiphanes IV förklarade mot den judiska religionen.

IAA:s direktör Eli Escusido tillade: "Myntförrådet som kommer att ställas ut för allmänheten inom ramen för Israel Heritage Week-evenemang tänder fantasin och förbinder oss med "de där dagarna i denna årstid. Detta är Chanukka 'gelt' (pengar) som Israel antikvitetsmyndighet donerar till folket och staten Israel. Jag inbjuder allmänheten att delta i utgrävningarna i Wadi Muraba'at-grottan i december. Vi anser att grottan ännu inte har sagt sitt sista ord!”

Denna nyhet har tidigare rapporterats av Haaretz och United With Israel

Fler artiklar