Fotografisk teknik har gjort det möjligt för forskare att verifiera att händelserna som dokumenterats på stenen motsvarar den historiska redogörelsen i Kungaboken. 

 Mesastenen, en basaltsten som innehåller skildringar av Mesha, kung av Moab under slutet av 800-talet före Kristus, hittades 1868 i Jordanien, öster om Döda havet och platsen för den forntida staden Dibon, Moabs huvudstad.
Forskare hade misstänkt att skrifterna, på moabiternas utdöda språk, beskriver händelser som överensstämmer med Kungaboken i Tanach (hebreiska bibeln, profeterna och skrifterna), inklusive hänvisningar till israeliternas gud, ”Davids hus”, och ”Davids altare.”
Avsnittet som inkluderade den historiska redogörelsen kring kung David var dock skadat och kunde inte verifieras- åtminstone inte förrän nu. 

Ett Papier-maché avtryck av hela stelen hade precis utvunnits innan dess förstörelse. Delar av den ursprungliga stelen som innehöll det mesta av inskriptionen återfanns senare och sattes ihop. Resten av stelen rekonstruerades. 

Tack vare fotografiska bevis har forskare bekräftat att stenen verkligen innehåller referenser till den bibliska kung David (2 Kungaboken, kapitel 3), enligt en artikel med titeln "Mesha's Stele and the House of David" nyligen publicerad i Biblical Archaeology Review. Mesha-stelen beskriver kung Mesha av Moabs segrar över kungadömena Israel och Judah, rapporterar tidningen.

”Under 2015 tog ett team från West Semitic Research Project vid University of Southern California nya digitala fotografier av både den restaurerade stelen och papier -machén .Teamet använde en metod som heter Reflectance Transformation Imaging … denna metod är särskilt värdefull därför att den digitala renderingen gör det möjligt för forskarna att kontrollera belysningen av en inristad artefakt så att dolda, svaga eller slitna snitt blir synliga” skrev forskarna Andre Lemaire och Jean-Philippe Delorme.

Stelen har varit del i en samling från Louvren museet i Paris sedan 1873.  2018 projicerade Louvren ljus på de högupplösta bilderna som resulterade i en mycket tydligare bild, vilket möjliggjorde verifiering av innehållet.

*Stele är en rest sten , ofta dekorerad med bilder, inskriptioner eller reliefer.

*Reflectance Transformation Imaging (RTI) - en fotografisk dokumentationsmetod som ger möjlighet att studera ett föremål i en dator genom att lägga ljuset från olika vinklar och i släpljus.

Fler artiklar