I veckan inleddes Chanukkafirandet och som sig bör så skickade politiker sina hälsningar. Men kan man inte se sitt sammanhang kan en enkel hälsning bli väldigt komplicerad, skriver Klas Hjort.

Ett slags politiska ”ha en bra dag” hälsningar som alltid skickas ut vid viktiga religiösa och andra firanden. I fjol skickade även Margot Wallström sin hälsning. I skrivande stund har ingen hälsning gått ut men hennes pressekreterare meddelade att det kan komma en via twitter eller facebook.

En gissning är dock att det inte kommer någon beroende på den muntration som väcktes av hennes hälsning förra året. Då fick hennes hälsning en annan reaktion än den väntade. Både skratt och ilska, för så ofta i hennes relation till både det judiska och israeliska så blir det tokigt. Det som blev tokigt var i att hon måste ha skickat hälsningen utan att veta vad som firades.

Chanukka är en högtid som firas till minne av Judas Mackabeus 164 fkr befriade Jerusalem och templet och att Jerusalem åter kunde bli huvudstad. I ett mirakel lät Gud en oljelampa, med bara några droppar olja kvar, brinna i åtta dagar. Chanukka firas därför under åtta dagar som minne. Talet åtta är ett heligt tal för båda judar och kristna. Gud skapade den fulländade världen på sju dagar och den åttonde är början på det nya. Många äldre dopfuntar är därför åttkantiga för att välsigna barnet.

Wallström har protesterat ljudligt mot det amerikanska beslutet att flytta ambassaden till Jerusalem och erkänna staden som huvudstad. Att gratulera på högtiden men vara emot innebörden är något motsägelsefullt. Milt sagt.

En djupare konflikt om detta är dock att Sverige som ett av få europeiska länder röstade för en UNESCO-resolution om Jerusalem och minnesvård. I resolutionen är de judiska namnen inte med utan de arabiska nämns. Det svenska stödet väckte både hård och bred kritik eftersom det uppfattades som framförallt de judiska kopplingar togs bort. Judiska centralrådet skrev ett brev och i riksdagen frågade den kristdemokratiske riksdagsmannen Sofia Damm ut Wallström i en interpellationsdebatt. Bland annat kritiserades att Sverige till skillnad från till exempel Frankrike inte har gjort något uttalande om den judiska kopplingen. Inte heller har Sverige tagit avstånd från påståenden om att det har skapats falska judiska gravar i området. Det var också UNESCO:s hållning i frågor kring Israel som 2011 fick Obama att sluta betala och därför Trump i fjol lämnade.

Handlingar ger eko och de som uppfattade sig förminskade både av UNESCO-omröstningen och av synen på vilken som ska vara Israels huvudstad har reagerat på detta. Både med skratt och ilska över att inte förstå innebörden av Chanukka eller varför det firas. Kan man inte se sitt sammanhang kan en enkel hälsning bli väldigt komplicerad.

Klas Hjort
Oberoende debattör

Publicerat i Svensk Tidskrift 7 december 2018

Fler artiklar