Rågången mot antisemitism och annan rasism måste vara glasklar, skriver Ulf Öfverberg, ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm.
 
Förra veckan lät Margot Wallström sig intervjuas av en journalist från Al-Jazeera. När journalisten fällde antisemitiska påståenden sade hon överhuvudtaget inte emot.
Al-Jazeera-journalisten Ahmed Mansour frågar utrikesministern hur denna påstått SKMA-ledda "högerextrema lobby" har inflytande på hennes regering. Wallström varken dementerar, protesterar eller säger emot påståendet.
Hon säger inte heller emot när samme intervjuare beskriver ”israeliska dödsoperationer i Jerusalem”. Det vi bevittnar är Margot Wallströms totala kapitulation för ”fake news”.

Intervjuaren, Ahmed Mansour, är en egyptisk journalist och författare. Han är emellertid mycket kontroversiell och har bland annat intervjuat ledarskapet i terrororganisationer som Hamas och Al Nusra-fronten. När terrorgruppen som enväldigt styr Gazaremsan, Hamas, sköt raketer mot Israel som nådde Tel Aviv glorifierade han dessa terrorattacker mot israelerna. Det är ingen vanlig strävan efter en objektiv journalistik vi talar om här. 
Ahmed Mansour kan också beslås med antisemitiska påståenden. Det främsta skälet till det är en bok han har författat, ”Judiskt inflytande på den amerikanska administrationen”. Bland annat tar boken upp påståenden om ”kontrollen av Clinton”. Sådana påståenden är en vanlig ingrediens i antisemitiska konspirationsteorier. 
Sådana påståenden är en vanlig ingrediens i antisemitiska konspirationsteorier. 
Det han påstår i sin fråga till Margot Wallström är egentligen samma konspirationsteori som i hans bok; en organisation mot antisemitism (läs: judisk organisation) leder den högerextrema lobbyn som försöker sätta agendan och påverka den svenska regeringen. 
Tänk om han påstått att exempelvis Amnesty leder en högerextrem lobby i Sverige! Hade Margot Wallström reagerat då? Det är i princip samma sak som att påstå att Kommittén mot antisemitism gör det. 
I den verkliga verkligheten är SKMA en antirasistisk organisation som arbetar mot antisemitism och rasism. Det är raka motsatsen till högerextremism. Ahmed Mansours påståenden i intervjun är rena lögner.

Margot Wallström har alltsedan hon utsågs till utrikesminister lagt det ena Israelfientliga uttalandet till det andra. Hon har lyckats med konststycket – vilket ingen annan svensk regering gjort – att manövrera in Sverige i ett hörn utan någon som helst realistisk möjlighet att konstruktivt påverka situationen mellan Israel och palestinierna. Det är inte bara inkompetent utan också tragiskt. Nu visar sig Margot Wallström också vara tondöv inför antisemitismens olika uttryck och okänslig för det judiska.
Efter denna intervju samlas frågorna. Varför låter sig Margot Wallström intervjuas av någon med tydliga sympatier för terrorister och med en tydlig negativ uppfattning om Israel? Och varför dementerar hon inte att Kommittén mot antisemitism leder en högerextrem lobby i Sverige?

Och varför dementerar hon inte att Kommittén mot antisemitism leder en högerextrem lobby i Sverige?
Rågången mot ”alternativa fakta”, mot antisemitism och annan rasism måste vara glasklar. Även om Sveriges utrikesminister av olika skäl valt en Israelfientlig politisk linje är det inte acceptabelt att utrikesministern godtar påståenden som är både falska, stötande och antisemitiska. Det är att godta trumpifieringen av det politiska samtalet.

Ulf Öfverberg
Ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm
 
Artikeln har publicerats i Expressen den 3 maj

Fler artiklar