Vad det gäller inlevelse i förhållandena vore det klädsamt om kyrkostyrelsen någon gång lyfter frågan under vilken press lever staten Israel, skriver Urban Persson.


All heder till vår biskop Sören Dalevi. För ett par veckor sedan beslutade kyrkostyrelsen i Sverige att i internationella organisationer lyfta frågan om folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, inklusive folkrättens skrivningar om apartheid. Företrädare för Svenska kyrkan tycker att biskoparna Dalevi och Åke Bonnier saknar inlevelse för situationen när de i Kyrkans Tidning var starkt kritiska till beslutet.

Jag vill lyfta något annat. Palestinska nyhetsförmedlaren SHFA gjorde nyligen en opinionsundersökning då 1 200 arabisraeler fick frågan: Vill ni leva under fortsatt israeliskt styre i Jerusalem eller under Palestinska myndighetens styre? 1 116 tillfrågade föredrog israeliskt styre stod det att läsa i den judisk amerikanska tidskriften The Algemeiner.

Araber är representerade i det israeliska parlamentet Knesset och får vara med att föra fram sina synpunkter i allt som rör landets styre. Arabiska studenter läser på Israels universitet och druser gör militärtjänst i Israels armé. Oavsett etnisk tillhörighet får de som är israeliska medborgare ta del i samhällslivet och är välkomna med.

Vad det gäller inlevelse i förhållandena vore det klädsamt om kyrkostyrelsen någon gång lyfter frågan under vilken press lever staten Israel. Hamas agenda är att med våld ta över hela Israel. Hizbollah sjunger samma visa och är Irans förlängda arm för att spränga Israel. Under flera år har Iran försökt plantera robotramper i Syrien och dyrt och heligt öppet deklarerat att radera ut Israel. För ett par år sedan hade cirka 4 000 krigsskadade från inbördeskriget i Syrien fått läkarvård i Israel, däribland många barn.

Häromveckan arresterades på Västbanken cirka 100 terrorister från Hamas som förberedde attentat och mord på judar i skydd av Västbanken. På Västbankens FN-stödda skolor markeras i geografiböckerna med Palestinaflaggan även där Israel existerar. ”De har tagit vårt land, något Israel har aldrig funnits”, heter det.

I början av coronapandemin landade ett flygplan i Israel med 14 ton sjukvårdsartiklar avsedda för palestinierna, bland annat ett antal respiratorer. Detta togs inte emot, varför? Felet var att hjälpen gick via Israel och då var inte hjälpen välkommen.

Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas på Västbanken vill inte att judarna ”med sina smutsiga fötter” skall beträda tempelberget. Han vill inte sitta vid samma bord med israelerna och förhandla, det skulle betyda att han erkänner Israels existens.

Organisationen ACT inom Svenska kyrkan kom med en ängslig undran i Kyrkans Tidning (nummer 34, 2020) när Förenade arabemiraten upprättat normala förbindelse med Israel: ”Hur kommer detta att drabba palestinierna?” Häpnadsväckande! Fler arabländer är nu med på banan i normaliseringen med Israel.

Tack Sören Dalevi, för att ni inte ylade med i kyrkostyrelsens vargalåt.

Urban Persson
Ekshärad

Texten publicerades i Nya Wermlands-Tidningen den tionde januari

Fler artiklar