Den fjärde årliga utgåvan av Digital Quality of Life Index har rapporterat att Israel nu är rankat högst upp på sin lista, slår ut 116 andra länder och går om Danmark som varit i topp under två år. 
Rapporten är gjord efter att ha övervägt fem ’grundläggande digitala pelare av välbefinnande’: internkvalitet, e-förvaltning, e-infrastruktur, överkomliga priser på internet och e-säkerhet.

Sedan förra året har hastigheten på mobilt internet i Israel förbättrats med 30 procent och hastigheten för fast bredband har ökat med 15.8 procent.
Israels mobila internet är det mest prisvärda i världen: invånare kan köpa 1 GB mobilt internet i Israel för så billigt som fem sekunders arbete per månad, 58 gånger mindre än i USA. I genomsnitt, måste människor arbete sex minuter mer för att ha råd med bredbandsinternet 2022.

Förra året tillhörde det mest prisvärda mobila internet Danmark, men i årets upplaga sjönk man till plats nio. Fast bredband kostar dock israeliska medborgare 19 minuter varje månad, vilket ger en 28:e plats.
Kvaliteten av Israels internet, kännetecknat av dess hastighet, stabilitet, och växande rankas på 21 plats i världen och är 31 procent bättre än det globala genomsnittet. 

Israels sämsta resultat kommer inom e-förvaltning där man rankas på plats 33. E-infrastruktur och e-säkerhet rankas man på plats 28 och plats 32. Dess överväldigande höga poäng i prisvärdhet har hjälpt Israel till att uppnå den högsta rankingen på det hela taget, trots blygsamma prestanda i de andra kategorierna.

Globala inflationstakten i år har gjort att fast bredbandsinternet blivit mindre överkomligt runt om i världen för andra året i rad. Detta kan få förödande effekter på länder med en ökad ekonomisk klyfta mellan sina medborgare, och den nuvarande inflationen ökar pressen på låginkomsthushåll som behöver internet.
Trots detta kan Israel stoltsera med det mest prisvärda internet i världen och tar den ledande positionen i hela Asien.

”Medan länder med en stark digital livskvalitet tenderar vara de i avancerade ekonomier, upptäckte vår globala studie att pengar inte alltid köper digital lycka” förklarar Gabriele Racaityte-Krasauske, PR-chef vid Surshark.
”Det är därför vi, för fjärde året i rad, fortsätter att analysera den digitala livskvaliteten för att se hur olika länder ligger i fas med att tillhandahålla de grundläggande digitala förnödenheterna för sina medborgare”, betonade han. ”Det viktigaste är att vår forskning försöker visa hela bilden av den globala digitala klyftan som miljontals människor lider av.”

Sju av de topp tio länderna med högt betyg för digital livskvalitet är baserade i Europa. Israel följs av Danmark, som petades från tätpositionen, Tyskland, Frankrike och Sverige. Storbritannien rankades nia och USA tolva.
The Digital Quality of Life Index är byggt utifrån Förenta Nationernas öppna källkodsinformation, Världsbanken, Freedom House, Internationella teleunionen och andra källor. I år omfattar rapporten ytterligare sju länder, de flesta av dem är afrikanska.

Detta har tidigare rapporterats av Jerusalem Post, Times of Israel, World  Israel  News och Calcalist.

Fler artiklar