Läkare kan snart skriva ut elektronisk utrustning istället för medicin. 

Elektricitet, snarare än medicinering, kan bli 2000-talets metod att besegra kronisk smärta. Läkare kan finna sig själva att skriva ut bärbar AI-driven teknologi istället för starka smärtstillande medel.

Healables, en startup baserad i Jerusalem bäddar in elektroder i en elastisk ärm som kontrolleras av en smartphone app. Elektroderna vibrerar för att stimulera drabbade celler att reparera sig själva. 

Patienten fäster den patenterade enheten på sitt knä, fotled eller axel mellan 30 och 60 minuter om dagen och utrustningen levererar en mycket låg subsensorisk elektrisk ström

“Det är verkligen lika lätt som att klä på sig – att ta på sig en strumpa, en knäarm eller ett axelplagg. Du laddar ner appen till din telefon, sätter apparaten på plats på textilen, trycker på start och läkningen börjar” säger Moshe Lebowitz, företagets VD. 

Apparaten genomgår för närvarande kliniska prövningar. Han hoppas att de kommer beviljas medicinskt certifiering från FDA* senare i år för användning i USA, något som kan innebära att det ordineras som första alternativ för smärtlindring. 

Den är utformad för att lindra smärta, påskynda läkande och minska inflammation utan medicinering.

“Min ultimata dröm är att kunna rädda liv och att återställa glädje och funktion till människor som lever med år av kronisk smärta och sjukdom,” säger Lebowitz. “Det handlar inte bara om att rädda liv, det handlar också om att rädda livskvalitetet.”

Han började att söka efter en behandling som var effektiv och enkel att använda under hans långa rehabilitering från en hjärntumör 2004. Det slutade med att han utbildade sig i kinesisk medicin efter att västerländska läkare sa till honom att den var inoperabel.


”Jag blev fullt återställd med bara några få återstående skador på min högra synnerv. Det jag lärde mig på min återhämtningsresa är att det finns flera lösningar och teknologier därute. 
Men de är inte nödvändigtvis tillgängliga eller överkomliga, eller praktiska för vanliga människor att använda. Jag hade erfarenhet med akupunktur och med kranial sakral terapi (en lättberöringsterapi för spänningar), kost och sjukgymnastik.

“De var alla mycket tidkrävande när det kommer till restid till kliniken, tiden på kliniken, restiden tillbaka från kliniken.” 


Att använda elektriska strömmar var redan väletablerat och allmänt implementerat som en terapi för kronisk smärta.
 Hans genombrott var att införliva tekniken i ett bärbart plagg- knäarm, armärm, smart strumpa, mössa, axeltextil och smart skjorta - som patienten kan använda medan de är upptagna med att fortsätta med sina liv.

Elektroterapi är principen bakom TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) den lilla batteridrivna enheten som används för att lindra smärta under förlossningen och av personer som lider av artrit, mensvärk, knäsmärta och idrottsskador.

Men elektroterapi är för det mesta en rörig och obekväm affär som involverar en harva av ledningar och klibbiga elektroder. Det viktigaste är att det har, fram tills nu, varit klinikbaserat snarare än hembaserad terapi.

The Healables apparaten är lätt och flexibel, ärmarna är gjort av tvättbart, töjbart, sporttyg och elektroderna är torra, snarare än klibbiga.

Systemet han utvecklade använder en mycket, mycket lägre ström än TENS och behandlingen skräddarsys för varje patient. Ärmarna är försedda med sensorer för att mäta hur kroppen svarar på behandlingen.
Och den informationen skickas via via Bluetooth till användarens smartphone, sedan upp till molnet för analys med artificiell intelligens.” Det levererar elektroterapi och vibration å ena sida och lyssnar också på kroppen,” säger Lebowitz.

“ Vem som helst kan använda det, från elitidrottare till personer i 70 eller 80 års åldern tack vare dess enkelhet och funktionalitet.”

“Vi har inte några direkta konkurrenter som gör allt det vi gör. Människor försöker att lösa kronisk smärta på alla möjliga sätt - badkar fyllda med is, massageapparater, massa olika tekniker. 
Det som är unikt med det vi gör är verkligen användarvänligheten - det är verkligen lika enkelt som att klä på sig, och bara trycka på start på appen.”


Dr. George Lowell, företagets forskningschef förklarar vetenskapen bakom produkten :” Smärta är kroppens sätt att berätta för oss att våra celler behöver repareras och reparation kräver energi,” berättar han. 

“Inuti  energikällan i en cell, känt som mitokondrier, flyttar elektroder ner den elektroniska transportkedjan för att bilda den främsta energimolekylen ATP.  När våra mitokondrier är sjuka får inte våra celler den energi de behöver för att återhämta sig. 

Healables ger en mikroström av elektroner och varsam vibration för att snabbstarta våra mitokondrier och öka ATP.”

Så hur effektivt är det? 

I företagets egna tester sa 88 procent av 64 användare att deras smärtnivåer minskade med minst 50 procent. 
Apparaten genomgår för närvarande tester på patienter med knäartros vid 
 Wolfson Medical Center, i Holon, centrala Israel, och på patienter som lider av diabetes neuropati (nervskada) vid Derby Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, i Storbritannien . 

“Vad vi skulle vilja visa – vad vi hoppas att visa  – med våra kliniska studier är att produkterna kommer kunna vara ett supplement till medicinering,” säger Lebowitz, så att doseringar kan minskas för att hjälpa människor trappa ned på smärtstillande och till och med ersätta smärtstillande helt.” 

I företagets egna tester sa 88 procent av 64 användare att deras smärtnivåer minskade med minst 50 procent. 
Enheten genomgår för närvarande tester på patienter med knäartros vid 
 Wolfson Medical Center, i Holon, centrala Israel, och på patienter som lider av diabetes neuropati (nervskada) vid Derby Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, i Storbritannien . 

“Vad vi skulle vilja visa – vad vi hoppas att visa  – med våra kliniska studier är att produkterna kommer kunna vara ett supplement till medicinering,” säger Lebowitz, så att doseringar kan minskas för att hjälpa människor trappa ned på smärtstillande och till och med ersätta smärtstillande helt.” 

“I slutändan skulle vi vilja att den medicinska produkten distribueras genom medicinska kanaler som skulle ha återbetalningskoder som skulle hjälpa människor att ha råd.”
Han säger att det finns ett stort intresse från rehabiliteringssjukhus och hälsovårdsorganisationer i Israel. 
"Vi håller också på att skicka in vår ansökan till FDA och hoppas att produkten under andra kvartalet 2023 kommer att ha FDA medicinsk certifiering.

“Det finns 175 forskningsrapporter som visar de potentiella betydande effekter som mikroströmmar kan ha för att påskynda av läkning och minska smärta. 

Enheten är utformad för idrottare så väl som för människor som lider av kronisk smärta.  
 
Idrott är den snabbaste marknaden, men läkemedel är den större marknaden säger han med 770 miljoner människor globalt som lider av kronisk smärta, enligt Världshälsoorganisationen. 

” Vi rör oss mot idrott först därför att det är en marknad vi kan ta oss an snabbare. Men i slutändan är vår vision att erbjuda en lösning för läkning som kommer att komplettera eller ersätta medicinering och steroider,”säger 
Lebowitz.

Han är en Lubavitcher chasid - utbildad rabbin och medlem av ett ultraortodoxt samfund , liksom många av hans 17 man starka team.

“Jag vill att människor ska ha möjlighet att kunna återknyta kontakten med sin själ under tiden de är på jorden och gå bortom smärtan som håller dem tillbaka från att vinna sitt eget personliga maraton.” 

*United States Food and Drug Administration är USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet ) 

Nyheten rapporterades först av NoCamels

Fler artiklar