Det är känt från medicinsk forskning att hundar kan lukta sig till olika sorters sjukdomar. Nu är jakten igång för att utveckla pålitliga, snabba och billiga sätt för hundar att bli tidiga detektorer för olika typer av cancers.   
Och Spotitearly, en israelisk startup, väckte nyligen uppmärksamhet genom att kombinera hundars luktande med artificiell intelligens för att utveckla ett utandningstest som kan upptäcka bröst-, lung-, tjocktarms- och prostatacancer på en gång. 

I ett nötskal får patienterna en mask att andas in i under fem minuter. På företagets laboratorium, sniffar flera hundar – alla laboradorer retrievers – varje mask och skäller när de luktar något relevant. Hundarna bär också sensorer med AI (artificiell intelligens) –  som analyserar hur de reagerar på dofterna.
För hundarna är det en rolig lektid att lukta på maskerna vid de olika sniffingsstationerna , berättar medgrundaren och operativa chefen Udi Bobrovsky för NoCamels. Men cancer är ingen lek. Efter att labradorerna upptäckt något, kan patienterna remitteras till uppföljningstest om det är nödvändigt.
Spotitearly tillkännagav i juni att man har samlat in 6.2 miljoner dollar i startkapital och har påbörjat kliniska studier ledda av Ichilov Hospitals Sourasky Medical Center i Tel Aviv och Hadassah Medical Center i Jerusalem.
"Vi utvecklar en ny typ av screeningtest," sa Bobrovsky till NoCamels.

"Vi tog det som vetenskapen redan upptäckt - men det som fanns kvar i vetenskapsvärlden och akademin - för vi ut till verkligheten och bygger ett labb som använder hundarnas fantastiska förmåga att identifiera cancer. Och utöver det bygger vi en robust teknik.” 

Att hitta cancern i tidigare skeden kommer att rädda många liv, betonade Bobrovsky.

Medgrundaren och VD:n Ariel Ben Dayan förklarade för NoCamels att det som hundarna luktar är molekyler som utsöndras av cancern och som innehåller doften av den sortens cancer. Dessa molekyler finns i blodsystemet, men andas också ut.

Varje cancerform har sin egen unika doft. Spotitearly lär hundarna att lägga märke till dofternas gemensamma nämnare och att skilja mellan de olika varianterna.
"Jag tror verkligen på hundars förmåga och jag vet att de är den bästa biologiska sensorn som du faktiskt kan möta. Inte ens i sprängämnesvärlden har ingen lyckats utveckla en teknisk näsa som är bättre än hundarnas förmåga”, säger Ben Dayan, som tjänstgjorde i Oketz, IDF:s hundenhet.

Hundar har 300 miljoner luktreceptorer i näshålan, ungefär 50 gånger fler än människor, vilket är anledningen till att de är så bra på att söka efter försvunna personer och upptäcka sprängämnen eller droger.

Idén med hundar som "sniffar" upp sjukdomar började väcka medicinsk uppmärksamhet 1989 när The Lancet, en brittisk medicinsk tidskrift, rapporterade om ett fall av en hund som nosade och sedan biter av en kvinnas födelsemärke, vilket visade sig vara melanom, en typ av hudcancer.

Denna nyhet rapporterades av United with Israel och NoCamels den 24 respektive 25 juli

Fler artiklar