“Det här är ett politiskt smycke som betyder att man vill se ett Palestina från havet till floden”, det vill säga en enstatslösningStora reklamaffischer har hängts upp i Stockholms tunnelbanesystem där Amnesty gör reklam för sin verksamhet. Tittar man riktigt noga på en av bilderna går det att se en palestinsk flicka som bär ett smycke i form av en karta. Många tolkar smycket som en framtida vision där Israel är utplånat.”Kvinnor har alltid rätt”, står det på den stora affischen från Amnesty. På bilden finns en palestinsk kvinna som runt halsen har ett smycke som många anser är kontroversiellt. Smycket består nämligen av en kartbild som är en framtida vision om ett Palestina där Israel inte längre finns kvar. Kartbilden förekommer då och då och har genom åren skapat en hel del kontroverser, exempelvis då politiker poserat med denna kartbild för att sympatisera med palestinierna och först efteråt insett att Israel inte finns med. 

Väcker reaktioner

Att den nu finns till allmän beskådning mitt i centrala Stockholm upprör en hel del. Vänskapsförbundet Sverige-Israel har exempelvis reagerat och undrar om Amnesty stödjer våldsbejakande extremism och att den judiska staten ska utplånas.Martin Blecher är generalsekreterare för förbundet.Varför protesterar ni mot detta?– För att man måste ställa sig frågan vilket budskap som Amnesty vill förmedla, säger han till Dagen.Martin Blecher förklarar att det egentligen finns två lager i den kritik han vill framföra. Det första är att Amnesty använder sig av den här symbolen som man från flera tidigare sammanhang vet är kontroversiell. För det andra handlar det om hur Amnesty agerat själva.– De har förklarat att Israel begår brott mot mänskligheten, att de bedriver apartheid. När det kommer till organisationens kontor i USA så har de sagt att de är emot en judisk stat. När man då kommer med en karta där Israel är borta, då förstärks de här budskapen. 

Välkänd aktivist

Flickan som syns på bilden har använts av Amnesty tidigare. Det är en 17-åring som heter Janna Jihad och som brukar beskrivas som aktivist och journalist. Hon har bland annat blivit omtalad efter att ha kritiserat Israels ockupation och Amnesty har därför lyft upp hennes fall. Kritiker menar snarare att hon borde betraktas som en mer extrem aktör.

Går det inte att tolka det här smycket på något annat sätt än att man vill utplåna Israel?– Jag har inte upplevt att man tolkat det på ett annat sätt. Det här är ett politiskt smycke som betyder att man vill se ett Palestina ”från havet till floden”, det vill säga en enstatslösning.Enligt Martin Blecher har Amnesty gjort för många övertramp när det gäller Israel redan som det är. Tyvärr, menar han, förstärker det här bilden deras negativa hållning till Israel ytterligare. 

Kvinnor har rätt

Även en hel del andra har reagerat på Amnestys reklamkampanj som lagts upp i samband med den internationella kvinnodagen. Exempelvis Benjamin Silberstein som på Twitter skriver om halsbandet ”där Israel utrotats och ersatts med Palestina”.Eftersom texten på affischen lyder ”kvinnor har alltid rätt” antar han att Amnesty inte verkar misstycka.

 

Amnesty svarar

Tidningen Dagen har fått ett skriftligt svar från svenska Amnesty på frågan om det var medvetet att använda den här symbolen i sin affischering för att få fram ett ställningstagande.“Nej, det är inte medvetet. Detta är en kampanj där vi lyfter kvinnors rätt att utöva sina mänskliga rättigheter, genom att porträttera ett antal kvinnor från hela världen som kämpar för mänskliga rättigheter. Tjejen på bilden heter Janna Jihad, är 17 år och en aktivist från Palestina”, svarar Amnesty.De menar att det inte är meningen att man ska tolka in något övrigt i bilden, som fysiskt enbart finns i Stockholms tunnelbanor samt i Amnestys sociala medier.

Fakta: Palestinakartan

⦁    Konflikten mellan palestinier och israeler sker delvis med hjälp av olika kartor, där båda parter kan måla upp framtida versioner av sina respektive stater där man tagit över mer land än man har i dag.⦁    En känd symbol är en palestinsk karta där Israel är utplånat, vilket är ett politiskt mål flera palestinska terrororganisationer har.⦁    Själva kartan är från 1920 då kolonialmakterna Frankrike och Storbritannien styckade upp Mellanöstern.⦁    Landremsan mellan Medelhavet och Jordanfloden består av både Israel och de palestinska områdena, där världssamfundet driver på för en tvåstatslösning.Jacob ZettermanTexten publicerades i tidningen Dagen 10 marshttps://www.dagen.se/nyheter/2023/03/10/amnesty-kritiseras-for-palestinasmycke/

Fler artiklar