David Lega – EU-parlamentariker (KD) arbetar med att förbättra den europeiska unionens relationer till Israel. Samtidigt är han en av EU:s ansvariga för relationen till Iran. David besökte i november 2021 Israel tillsammans med 11 andra EU-parlamentariker och inspekterade bland annat en av Hizbollahs terrortunnlar under gränsen mot Libanon.

Var: Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs. 

När: Tisdagen den 5 april

 

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, om effekten av resor till minnesplatser och om samarbete med Yad Vashem. Forskning visar hur undervisning om Förintelsen missar att belysa antisemitismen. 

Var: Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs.

När: Tisdagen den 8 mars  kl 19.00 

Anmäl dig genom att ctrl-klicka på texten här framför:        TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET

Eller skriv in länken https://forms.gle/GHvgdrLcED54fczk8 i sökmotorn (dvs google eller annan) för att komma till anmälningsformuläret.

Bengt G Nilsson – författare, journalist och filmare – berättar om hur han under 1980-talet rapporterade om mellanösternkonflikten på samma ensidiga sätt som andra nyhetsmedier, men att han under 1990-talet tänkte om. För Vänskapsförbundet delar han med sig av sin resa från att ha sympatiserat starkt med de palestinska nationalistiska kraven till att bli alltmer skeptisk till dessa. Det blev tydligt för honom att det ofta var ren antisemitism som låg bakom kravet att Israel skulle underordna sig de palestinska kraven. Denna insikt fick honom att ompröva konfliktens kärna.

 

Var: Bengt G Nilsson föreläser via Zoom. Du kan även delta via storbild i vår lokal i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg. Föranmälan krävs både för att delta i vår lokal och via Zoom.

När: Tisdagen den 1 februari kl 19:00

 

Anmäl dig genom att ctrl-klicka på texten här framför:        TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET

Eller skriv in länken https://forms.gle/GHvgdrLcED54fczk8 i sökmotorn (dvs google eller annan) för att komma till anmälningsformuläret.

Carl-Johan Jargenius berättar om sin utställning om de danska judarnas flykt till Sverige.

När: 28 mars kl. 18

Var: St. Olofskyrkan, Helsinborg.

Om detta berättar Fredrik Sieradzki från Judiska Församlingen i Malmö.

Måndagen den 7 februari kl 18 i St. Olofskyrkan i Helsingborg

 Ulf Cahn, generalsekreterare i Förenade Israelinsamlingen, Keren Hayesod besöker måndagen den 24 januari kl. 18, St. Olofskyrkan i Helsingborg,. 

Ulf berättar om verksamheten i Israel och svarar på frågor om vårt vänland.

 

Hågkomst av Förintelsedagen. Välkommen till en föreläsning och konsert för Hågkomst av Förintelsedagen 28 januari KL 14.00- 16.00 i Konsertsalen vid Örebro Universitet.

Vi är skyldiga alla från Förintelsen att göra vad vi kan för att aldrig glömma Förintelsen. Kampen mot antisemitism måste bli verklig i handling. Därför arrangerar vi ett live-event med en föreläsning av Christina Toledano Åsbrink. Christina bor vanligtvis i Israel nära jordanska gränsen och gästar nu Örebro. Hon talar om förintelsen, historiska fakta och aktuella händelser idag. Hennes tema är "Israel; Historien – Konflikterna – Juridiken – Framtiden"

 

Med oss finns också trumpetsolisten Leif Forss, "Team Exodus" Israel-dansare samt pianisten och pianopedagogen Sören Unge och hans hustru Maria Hedlund Unge som med sin cello ger oss musik med temat ” Schindler's list”.

Sören har undervisat i pianometodik vid Örebro Musikhögskola och varit anställd vid Kumla musikskola samt Örebro Kulturskola. Han komponerar musik för piano både i pedagogiskt syfte, konsertbruk och ensemble.

Vid EPTA:s (European Pianoteachers Association) kongress i Stockholm 2012 deltog Sören med föredrag och demonstration om begreppet "Piano-ensemble".

2011 fick Sören ”May von Rosens Pianopedagogpris” av Kungliga Musikaliska Akademien, och är styrelsemedlem i Svenska Pianopedagogförbundet.

Hjälp oss genom ditt bidrag för att täcka kostnader för resor och arvoden: SWISH-nummer: 123 517 3851

Nordea Plusgirokonto: 181 19 84 – 2

Facebook insamling finner du här

Fri Entré.

Vägbeskrivning: https://link.mazemap.com/uKgEVI3C

Föranmälan (374 platser med restriktioner) till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Mötet kommer att inspelas och finnas tillgänglig på våra hemsidor.

 

Medarrangörer: Vänskapsförbundet Sverige-Israel Örebro https://vsi.nu/lokalfoerbunden

Israels Vänner https://www.israelsvanner.se/

Med Israel för Fred https://www.miff.se/

Israel behind the News https://israelbehindthenews

Sweden UNRWA Reform https://swedenunrwareform.org/

 

Välkommen till en viktig dag!

                                                     

 

Sweden is a friend of Israel

En artikel med den rubriken i den israeliska tidningen Israel Hayom av kabinettssekreterare Robert Rydberg blev det publika startskottet på den process som nu lett fram till att Sveriges och Israels relationer markant förbättrats. Inte minst manifesterat genom utrikesminister Ann Lindes besök i Jerusalem.

Välkomna till ett seminarium med Vänskapsförbundet Sverige-Israel där kabinettssekreterare Rydberg berättar om den spännande utvecklingen, sitt och utrikesminsterns besök i Israel och hur vägen framåt mot fördjupade relationer mellan länderna kan se ut.

Medverkar gör också Kristofer Åberg, ordförande i Socialdemokratiska Israelvänner samt Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Seminariet kommer att äga rum för de som vill närvara i Stockholm. 
 

Dag: 18 januari

Tid: 18:30

För att närvara på plats krävs obligatorisk föranmälan. Det görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Sista datum att anmäla sig är: 16 januari

Seminariet kommer att sändas Vänskapsförbundets facebooksida. https://www.facebook.com/sverigeisraelsamfund/

 

 

 

Vänskapsförbundet Sverige-Israel inbjuder till en serie föreläsningar där professor Meron Medzini tar oss med från pionjärernas tid när den moderna staten Israel bildades och fram till våra dagar med Israels framgångar och utmaningar.

Meron Medzini är professor och medieforskare vid Rothberg International School vid Hebrew University i Jerusalem.

Medzini har verkat vid Hebreiska Universitetet sedan oktober 1973.

Han var Senior Director för Keren Hayesod Israel United Appeal mellan 1978 – 1995.

Under mer än 16 år på 60- och 70-talet var Medzini chef för pressavdelningen som löd under olika israeliska regeringar. Han var talesperson för premiärministrarna Levy Eshkol, Golda Meir och Yitzhak Rabin. 

Medzini har skrivit ett antal böcker varav den mest kända är boken om Golda Meir

Som ”kuriosa” kan nämnas att hans föräldrar var goda vänner med Golda Meir och under en tid var den unge Meron inneboende hos henne.

Det finns en rad artiklar författade av Meron Medzini om David Ben Gurion. Ärliga porträtt med värme och kunskap men utan den så vanliga nationalromantiken som gärna präglar israeliska, och även andra, beskrivningar av stora 
ledare som haft en avgörande roll i ett lands utveckling.

Meron Medzini är inte en person som pensionerar sig för att kunna ”sitta på en parkbänk och mata duvorna” som talesättet säger. Han är aktiv i sitt uppdrag vid Hebreiska Universitetet och genom att föreläsa i och utanför Israels gränser. 

 

Datum för föreläsningarna, som sker via zoom på engelska är:

den 9 november 2021,

den 23 november 2021,

11 januari 2022,

25 januari 2022 

8 februari 2022.

Tid: 18.30 (19.30 israelisk tid).

I samband med en arabiska våren gjordes en intervju med Prof. Medzini i Sveriges Radio.

Klicka gärna på länken: https://sverigesradio.se/artikel/6005296

Anmälan görs till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kommande evenemang


Han sympatiserade med palestinierna, men efter hand kom han att ställa sig på israelernas sida. Välkommen till ett seminarium där journalisten och författaren Bengt G Nilsson beskriver sin omsvängning i vår tids kanske mest infekterade konflikt. Vad var det som fick honom att ändra uppfattning?
Seminariet baseras på hans mycket uppmärksammade bok ”Israel och hennes fiender”. Bengt G Nilsson arbetade under en period som utrikesreporter på SVT:s Aktuellt och har bl a även arbetat på TT och DN. Han har publicerat ett flertal böcker.
Bengt G Nilssons bok Israel & hennes fiender kommer också finnas tillgänglig för försäljning.

Medverkar på seminariet gör också Lars Adaktusson och Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är ordförande för Frivärld och tidigare bl a riksdagsledamot, Europaparlamentariker, initiativtagare till Måndagsrörelsen för Baltikums frihet och ordförande för Samfundet Sverige-Israel.

Lars Adaktusson är ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, riksdagsledamot och tidigare bl a Europaparlamentariker och nyhetsjournalist på SVT.
Datum: Onsdagen 27 oktober

Tid:      18:30

Plats:  I Stockholm (meddelas specifikt vid anmälan)
 
Obligatorisk anmälan görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Seminariet kommer också att sändas via Facebook

Arrangör: Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Det sänds från vår vanliga Facebook https://www.facebook.com/sverigeisraelsamfund

Det är bara att öppna den sidan och klicka på sändningen när den startar

●Tisdagen den 19 oktober kl 19:00:

Hur Israel byggdes – och fortfarande byggs – av frivilliga organisationer” Ulf Cahn – generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen (Keren Hayesod).

I Sverige tänker vi på insamlingsorganisationer som kompletterande verksamheter vid sidan av den offentliga myndighetsapparaten. Men när Ben Gurion 1948 proklamerade den judiska staten fanns den redan startklar, uppbyggd av frivilliga krafter. Än i dag har ”civilsamhället” i Israel en helt unik roll. Magen David Adom är inte en ”extra” kraft som svenska Röda korset. MDA svarar för hela Israels ambulansverksamhet och blodförsörjning. Många svenskar har arbetat på kibbutzer. Men vad sägs om att vara frivillig i IDF, Israels försvarsmakt? Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs

Kontakt: Vänskapsförbundet Sverige – Israel, Västra avdelningen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida: www.sverigeisraelvast.se

Ordförande: Jörgen Knudtzon, epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0706–697157

Vice ordförande: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0705–401226

Kassör: Carina Peleg 

● Tisdagen den 16 november kl 19:00:

Paul Widén som är journalist med bas i Israel kommer att föreläsa via Zoom. Ämnet är inte fastställt. Vi återkommer med mer information

 

● Tisdagen den 7 december kl 19:00:

”The War of Return, How Western Indulgence of the Palestinian Dream Has Obstructed the Path to Peace” Einat Wilf som tillsammans med journalisten Adi Schwartz skrivit boken med denna titel.

Dr. Einat Wilf (fil. dr. i statskunskap), är tidigare politiker i Knesset som arbetat med både Shimon Peres och Ehud Barak. Hon växte upp med drömmen om en tvåstatslösning. I boken visar författarna tydligt hur detta aldrig varit den palestinska rörelsens mål utan att utplåna Israel. Miljoner människor har cyniskt tvingats leva som flyktingar för att hålla en orealistisk dröm om ”återvändande” vid liv. Västvärldens flathet mot denna dröm har hindrat freden. Einat Wilf medverkar via Zoom och talar engelska – ingen tolkning.

Mötet kommer att hållas i Judiska församlingen, Östra Larmgatan 12, Göteborg och via Zoom.

Föranmälan krävs. Klicka på länken här och anmäl för att delta i detta möte

Observera att sista dag för anmälan för deltagande via Zoom är på söndag kl 23,59. För fysiskt deltagande är det redan nu på onsdag kl 23.59.

 

Digitalt via Zoom

Vi vill inbjuda dig till att deltaga i en studiecirkel via zoom där vi studerar olika aspekter som rör Israel. Ewa Jonsson har gjort studiematerialet och använt det i flera cirklar.

Sommaren 1977 beträdde hon israelisk mark för första gången och tillbringade året därpå sex månader på en kibbutz. Engagemanget för landet och folket ökade och mellan åren 1981 – 1991 bodde hon i Jerusalem. Där mötte hon hela världen på seminarier, kurser och resor som arrangerades på hennes arbetsplats. Att ständigt få lyssna till föredrag av de bästa inom olika områden rörande Israel tillsammans med det dagliga livet har gjort att hon gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Pandemin gör att vi inte kan träffas på medlemsmöten och föreläsningar. Då känns det som om en Studiecirkel via zoom kan vara ett utmärkt sätt att öka sina kunskaper samt träffas för samtal och diskussioner.

Studiematerialet är i lösbladsformat och så snart du har anmält dig så får du den första lektionen via mejl.  Anmälan görs, helst senast den 25 mars, till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Ange att du vill deltaga i kursen och uppge namn, e-post och telefonnummer.

Kursen arrangeras av Vänskapsförbundet Sverige-Israel, Riks och både medlemmar och icke medlemmar är välkomna.

Första träffen är tisdagen den 30 mars kl. 19:00 och beräknas hålla på ca 1,0 – 1,5 tim. Vi kommer att träffas fem gånger, en gång i veckan.  Pris för kurs och PDF filer är 100,- och hur inbetalning sker informeras du om efter anmälan.

Varmt välkommen!

Fler artiklar