●Tisdagen den 19 oktober kl 19:00:

Hur Israel byggdes – och fortfarande byggs – av frivilliga organisationer” Ulf Cahn – generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen (Keren Hayesod).

I Sverige tänker vi på insamlingsorganisationer som kompletterande verksamheter vid sidan av den offentliga myndighetsapparaten. Men när Ben Gurion 1948 proklamerade den judiska staten fanns den redan startklar, uppbyggd av frivilliga krafter. Än i dag har ”civilsamhället” i Israel en helt unik roll. Magen David Adom är inte en ”extra” kraft som svenska Röda korset. MDA svarar för hela Israels ambulansverksamhet och blodförsörjning. Många svenskar har arbetat på kibbutzer. Men vad sägs om att vara frivillig i IDF, Israels försvarsmakt? Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs

Kontakt: Vänskapsförbundet Sverige – Israel, Västra avdelningen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida: www.sverigeisraelvast.se

Ordförande: Jörgen Knudtzon, epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0706–697157

Vice ordförande: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0705–401226

Kassör: Carina Peleg 

● Tisdagen den 16 november kl 19:00:

Paul Widén som är journalist med bas i Israel kommer att föreläsa via Zoom. Ämnet är inte fastställt. Vi återkommer med mer information

 

● Tisdagen den 7 december kl 19:00:

”The War of Return, How Western Indulgence of the Palestinian Dream Has Obstructed the Path to Peace” Einat Wilf som tillsammans med journalisten Adi Schwartz skrivit boken med denna titel.

Dr. Einat Wilf (fil. dr. i statskunskap), är tidigare politiker i Knesset som arbetat med både Shimon Peres och Ehud Barak. Hon växte upp med drömmen om en tvåstatslösning. I boken visar författarna tydligt hur detta aldrig varit den palestinska rörelsens mål utan att utplåna Israel. Miljoner människor har cyniskt tvingats leva som flyktingar för att hålla en orealistisk dröm om ”återvändande” vid liv. Västvärldens flathet mot denna dröm har hindrat freden. Einat Wilf medverkar via Zoom och talar engelska – ingen tolkning.

Mötet kommer att hållas i Judiska församlingen, Östra Larmgatan 12, Göteborg och via Zoom.

Föranmälan krävs. Klicka på länken här och anmäl för att delta i detta möte

Observera att sista dag för anmälan för deltagande via Zoom är på söndag kl 23,59. För fysiskt deltagande är det redan nu på onsdag kl 23.59.

 

Fler artiklar