Vänskapsförbundet Sverige-Israel inbjuder till en serie föreläsningar där professor Meron Medzini tar oss med från pionjärernas tid när den moderna staten Israel bildades och fram till våra dagar med Israels framgångar och utmaningar.

Meron Medzini är professor och medieforskare vid Rothberg International School vid Hebrew University i Jerusalem.

Medzini har verkat vid Hebreiska Universitetet sedan oktober 1973.

Han var Senior Director för Keren Hayesod Israel United Appeal mellan 1978 – 1995.

Under mer än 16 år på 60- och 70-talet var Medzini chef för pressavdelningen som löd under olika israeliska regeringar. Han var talesperson för premiärministrarna Levy Eshkol, Golda Meir och Yitzhak Rabin. 

Medzini har skrivit ett antal böcker varav den mest kända är boken om Golda Meir

Som ”kuriosa” kan nämnas att hans föräldrar var goda vänner med Golda Meir och under en tid var den unge Meron inneboende hos henne.

Det finns en rad artiklar författade av Meron Medzini om David Ben Gurion. Ärliga porträtt med värme och kunskap men utan den så vanliga nationalromantiken som gärna präglar israeliska, och även andra, beskrivningar av stora 
ledare som haft en avgörande roll i ett lands utveckling.

Meron Medzini är inte en person som pensionerar sig för att kunna ”sitta på en parkbänk och mata duvorna” som talesättet säger. Han är aktiv i sitt uppdrag vid Hebreiska Universitetet och genom att föreläsa i och utanför Israels gränser. 

 

Datum för föreläsningarna, som sker via zoom på engelska är:

den 9 november 2021,

den 23 november 2021,

11 januari 2022,

25 januari 2022 

8 februari 2022.

Tid: 18.30 (19.30 israelisk tid).

I samband med en arabiska våren gjordes en intervju med Prof. Medzini i Sveriges Radio.

Klicka gärna på länken: https://sverigesradio.se/artikel/6005296

Anmälan görs till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fler artiklar