David Lega – EU-parlamentariker (KD) arbetar med att förbättra den europeiska unionens relationer till Israel. Samtidigt är han en av EU:s ansvariga för relationen till Iran. David besökte i november 2021 Israel tillsammans med 11 andra EU-parlamentariker och inspekterade bland annat en av Hizbollahs terrortunnlar under gränsen mot Libanon.

Var: Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs. 

När: Tisdagen den 5 april

 

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, om effekten av resor till minnesplatser och om samarbete med Yad Vashem. Forskning visar hur undervisning om Förintelsen missar att belysa antisemitismen. 

Var: Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs.

När: Tisdagen den 8 mars  kl 19.00 

Anmäl dig genom att ctrl-klicka på texten här framför:        TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET

Eller skriv in länken https://forms.gle/GHvgdrLcED54fczk8 i sökmotorn (dvs google eller annan) för att komma till anmälningsformuläret.

Bengt G Nilsson – författare, journalist och filmare – berättar om hur han under 1980-talet rapporterade om mellanösternkonflikten på samma ensidiga sätt som andra nyhetsmedier, men att han under 1990-talet tänkte om. För Vänskapsförbundet delar han med sig av sin resa från att ha sympatiserat starkt med de palestinska nationalistiska kraven till att bli alltmer skeptisk till dessa. Det blev tydligt för honom att det ofta var ren antisemitism som låg bakom kravet att Israel skulle underordna sig de palestinska kraven. Denna insikt fick honom att ompröva konfliktens kärna.

 

Var: Bengt G Nilsson föreläser via Zoom. Du kan även delta via storbild i vår lokal i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg. Föranmälan krävs både för att delta i vår lokal och via Zoom.

När: Tisdagen den 1 februari kl 19:00

 

Anmäl dig genom att ctrl-klicka på texten här framför:        TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET

Eller skriv in länken https://forms.gle/GHvgdrLcED54fczk8 i sökmotorn (dvs google eller annan) för att komma till anmälningsformuläret.

Carl-Johan Jargenius berättar om sin utställning om de danska judarnas flykt till Sverige.

När: 28 mars kl. 18

Var: St. Olofskyrkan, Helsinborg.

Om detta berättar Fredrik Sieradzki från Judiska Församlingen i Malmö.

Måndagen den 7 februari kl 18 i St. Olofskyrkan i Helsingborg

 Ulf Cahn, generalsekreterare i Förenade Israelinsamlingen, Keren Hayesod besöker måndagen den 24 januari kl. 18, St. Olofskyrkan i Helsingborg,. 

Ulf berättar om verksamheten i Israel och svarar på frågor om vårt vänland.

 

Hågkomst av Förintelsedagen. Välkommen till en föreläsning och konsert för Hågkomst av Förintelsedagen 28 januari KL 14.00- 16.00 i Konsertsalen vid Örebro Universitet.

Vi är skyldiga alla från Förintelsen att göra vad vi kan för att aldrig glömma Förintelsen. Kampen mot antisemitism måste bli verklig i handling. Därför arrangerar vi ett live-event med en föreläsning av Christina Toledano Åsbrink. Christina bor vanligtvis i Israel nära jordanska gränsen och gästar nu Örebro. Hon talar om förintelsen, historiska fakta och aktuella händelser idag. Hennes tema är "Israel; Historien – Konflikterna – Juridiken – Framtiden"

 

Med oss finns också trumpetsolisten Leif Forss, "Team Exodus" Israel-dansare samt pianisten och pianopedagogen Sören Unge och hans hustru Maria Hedlund Unge som med sin cello ger oss musik med temat ” Schindler's list”.

Sören har undervisat i pianometodik vid Örebro Musikhögskola och varit anställd vid Kumla musikskola samt Örebro Kulturskola. Han komponerar musik för piano både i pedagogiskt syfte, konsertbruk och ensemble.

Vid EPTA:s (European Pianoteachers Association) kongress i Stockholm 2012 deltog Sören med föredrag och demonstration om begreppet "Piano-ensemble".

2011 fick Sören ”May von Rosens Pianopedagogpris” av Kungliga Musikaliska Akademien, och är styrelsemedlem i Svenska Pianopedagogförbundet.

Hjälp oss genom ditt bidrag för att täcka kostnader för resor och arvoden: SWISH-nummer: 123 517 3851

Nordea Plusgirokonto: 181 19 84 – 2

Facebook insamling finner du här

Fri Entré.

Vägbeskrivning: https://link.mazemap.com/uKgEVI3C

Föranmälan (374 platser med restriktioner) till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Mötet kommer att inspelas och finnas tillgänglig på våra hemsidor.

 

Medarrangörer: Vänskapsförbundet Sverige-Israel Örebro https://vsi.nu/lokalfoerbunden

Israels Vänner https://www.israelsvanner.se/

Med Israel för Fred https://www.miff.se/

Israel behind the News https://israelbehindthenews

Sweden UNRWA Reform https://swedenunrwareform.org/

 

Välkommen till en viktig dag!

                                                     

 

Sweden is a friend of Israel

En artikel med den rubriken i den israeliska tidningen Israel Hayom av kabinettssekreterare Robert Rydberg blev det publika startskottet på den process som nu lett fram till att Sveriges och Israels relationer markant förbättrats. Inte minst manifesterat genom utrikesminister Ann Lindes besök i Jerusalem.

Välkomna till ett seminarium med Vänskapsförbundet Sverige-Israel där kabinettssekreterare Rydberg berättar om den spännande utvecklingen, sitt och utrikesminsterns besök i Israel och hur vägen framåt mot fördjupade relationer mellan länderna kan se ut.

Medverkar gör också Kristofer Åberg, ordförande i Socialdemokratiska Israelvänner samt Lars Adaktusson, ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Seminariet kommer att äga rum för de som vill närvara i Stockholm. 
 

Dag: 18 januari

Tid: 18:30

För att närvara på plats krävs obligatorisk föranmälan. Det görs till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

Sista datum att anmäla sig är: 16 januari

Seminariet kommer att sändas Vänskapsförbundets facebooksida. https://www.facebook.com/sverigeisraelsamfund/

 

 

 

Vänskapsförbundet Sverige-Israel inbjuder till en serie föreläsningar där professor Meron Medzini tar oss med från pionjärernas tid när den moderna staten Israel bildades och fram till våra dagar med Israels framgångar och utmaningar.

Meron Medzini är professor och medieforskare vid Rothberg International School vid Hebrew University i Jerusalem.

Medzini har verkat vid Hebreiska Universitetet sedan oktober 1973.

Han var Senior Director för Keren Hayesod Israel United Appeal mellan 1978 – 1995.

Under mer än 16 år på 60- och 70-talet var Medzini chef för pressavdelningen som löd under olika israeliska regeringar. Han var talesperson för premiärministrarna Levy Eshkol, Golda Meir och Yitzhak Rabin. 

Medzini har skrivit ett antal böcker varav den mest kända är boken om Golda Meir

Som ”kuriosa” kan nämnas att hans föräldrar var goda vänner med Golda Meir och under en tid var den unge Meron inneboende hos henne.

Det finns en rad artiklar författade av Meron Medzini om David Ben Gurion. Ärliga porträtt med värme och kunskap men utan den så vanliga nationalromantiken som gärna präglar israeliska, och även andra, beskrivningar av stora 
ledare som haft en avgörande roll i ett lands utveckling.

Meron Medzini är inte en person som pensionerar sig för att kunna ”sitta på en parkbänk och mata duvorna” som talesättet säger. Han är aktiv i sitt uppdrag vid Hebreiska Universitetet och genom att föreläsa i och utanför Israels gränser. 

 

Datum för föreläsningarna, som sker via zoom på engelska är:

den 9 november 2021,

den 23 november 2021,

11 januari 2022,

25 januari 2022 

8 februari 2022.

Tid: 18.30 (19.30 israelisk tid).

I samband med en arabiska våren gjordes en intervju med Prof. Medzini i Sveriges Radio.

Klicka gärna på länken: https://sverigesradio.se/artikel/6005296

Anmälan görs till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller till  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.