Flyget ”Alice” äntrar en ny era av billigare och mer hållbara flygresor.

En startup grundad i Israel har skrivit  historia med världens första passagerarflyg som går helt på elektricitet.

Fossila bränslen har använts vid alla flygningar sedan man började flyga i början av 1900-talet.
Världens flyggiganter har tävlat om att utveckla ett elektriskt flygplan, i de flesta fallen genom att modifiera befintliga  plan drivna av bensin.

Eviation, grundat i centrala Israel 2015, och nu baserat i Washington, var först med att nå milstolpen genom att designa ett elektroniskt plan från grunden. 
Planet som, kallas ”Alice”, består av nio säten, genomförde en framgångsrik åttaminuters flygning den 27 september.

“Idag går vi in i nästa era inom flyg-  vi har framgångsrikt elektrifierat himlen med Alices oförglömliga första flygning ”, sade Eviations koncernchef och VD Gregory Davis.
“Denna banbrytande milstolpe kommer att leda innovation inom hållbara flygresor och forma både passagerar- och fraktresor i framtiden.”

Företaget hoppas kunna lansera planet för korta kommersiella kortdistans flygningar i USA år 2027.

“Som vårt flyg är designat på kommer det faktiskt att möjliggöra ekonomisk regionalt flygande”sade han. 
“För närvarande, har ingen flugit ett flygplan likt Alice, så vi är väldigt stolta som visar vägen.”

Elektriska flygningar kommer att innebära stora besparingar för flygbolagen – $200 dollar per flygtimme att jämföra med så mycket som $2,000 dollar för ett bränsledrivet plan .
Eviation säger att siffran kommer att sjunka ytterligare med framtida framsteg inom företagets batteriteknik. Bränsle är en av de högsta kostnaderna för flygbolagen, och står för upp till 40 procent av deras utgifter.

Flygplanets namn är en referens till Alice i Underlandet.

Istället för att utveckla ett hybridflygplan eller att modifiera ett traditionellt flygplan började Eviation från början.
Man fokuserade på något specifikt: ett flygplan i pendlingsstorlek, som kan resa regionalt och som har plats för en handfull passagerare.

Traditionella, bränsledrivna flyg står för cirka tre procent av de globala koldioxidutsläpp, en siffra som ökar varje år.
“Enligt olika källor, inklusive från the Internationalla civila luftfartsorganisationen kommer de globala utsläppen från flygresor att öka upp till någonstans mellan 20 och 50 procent till år 2050,” säger Davis.

Bortsett från koldioxidutsläpp, släpper avgaserna från flygplansmotorer ut kondensationsstrimmor, mänskligt skapade moln som har en daglig inverkan på atmosfäriska temperaturer genom att fånga värme som annars skulle fly ut i rymden.

"Vi kan inte upprätthålla det, så vi måste ändra hur världens luftsystem fungerar så att vi kan fortsätta resa utan att förstöra miljön", säger Davis till NoCamels.
Frankrike har förbjudit kommersiella flygresor på alla regionala linjer som kan trafikeras av ett höghastighetståg.

Bortsett från koldioxidutsläpp, släpper avgaserna från flygplansmotorer ut kondensationsstrimmor, mänskligt skapade moln som har en daglig inverkan på atmosfäriska temperaturer genom att fånga värme som annars skulle fly ut i rymden.
"Vi kan inte upprätthålla det, så vi måste ändra hur världens luftsystem fungerar så att vi kan fortsätta resa utan att förstöra miljön", säger Davis till NoCamels.
Frankrike har förbjudit kommersiella flygresor på alla regionala linjer som kan trafikeras av ett höghastighetståg.
"Alice kommer naturligtvis att göra det möjligt att resa igen utan att förstöra miljön, eftersom det är ett nollutsläppsflygplan som är undantaget från den här typen av förbud", säger han.
Alice kan konfigureras som ett nio-passagerars pendlarflygplan, ett fraktplan eller ett affärsflygplan med plats för sex passagerare och ett kök.
Alice kommer att börja testa för sin Federal Aviation Administration-certifiering 2025, vilket ger den tillstånd att flyga. Till 2027 förväntar Eviation att utformandet av alla tre flygplanen är kommersiellt redo.

Nedan kan man se ett klipp från Eviatans första flygning
https://www.youtube.com/watch?v=qjPO4_oe5h8
Nyheten har både rapporterats av NoCamels och CNN bland annat. Ovanstående text är en sammanfattning från NoCamels


Läkare kan snart skriva ut elektronisk utrustning istället för medicin. 

Elektricitet, snarare än medicinering, kan bli 2000-talets metod att besegra kronisk smärta. Läkare kan finna sig själva att skriva ut bärbar AI-driven teknologi istället för starka smärtstillande medel.

Healables, en startup baserad i Jerusalem bäddar in elektroder i en elastisk ärm som kontrolleras av en smartphone app. Elektroderna vibrerar för att stimulera drabbade celler att reparera sig själva. 

Patienten fäster den patenterade enheten på sitt knä, fotled eller axel mellan 30 och 60 minuter om dagen och utrustningen levererar en mycket låg subsensorisk elektrisk ström

“Det är verkligen lika lätt som att klä på sig – att ta på sig en strumpa, en knäarm eller ett axelplagg. Du laddar ner appen till din telefon, sätter apparaten på plats på textilen, trycker på start och läkningen börjar” säger Moshe Lebowitz, företagets VD. 

Apparaten genomgår för närvarande kliniska prövningar. Han hoppas att de kommer beviljas medicinskt certifiering från FDA* senare i år för användning i USA, något som kan innebära att det ordineras som första alternativ för smärtlindring. 

Den är utformad för att lindra smärta, påskynda läkande och minska inflammation utan medicinering.

“Min ultimata dröm är att kunna rädda liv och att återställa glädje och funktion till människor som lever med år av kronisk smärta och sjukdom,” säger Lebowitz. “Det handlar inte bara om att rädda liv, det handlar också om att rädda livskvalitetet.”

Han började att söka efter en behandling som var effektiv och enkel att använda under hans långa rehabilitering från en hjärntumör 2004. Det slutade med att han utbildade sig i kinesisk medicin efter att västerländska läkare sa till honom att den var inoperabel.


”Jag blev fullt återställd med bara några få återstående skador på min högra synnerv. Det jag lärde mig på min återhämtningsresa är att det finns flera lösningar och teknologier därute. 
Men de är inte nödvändigtvis tillgängliga eller överkomliga, eller praktiska för vanliga människor att använda. Jag hade erfarenhet med akupunktur och med kranial sakral terapi (en lättberöringsterapi för spänningar), kost och sjukgymnastik.

“De var alla mycket tidkrävande när det kommer till restid till kliniken, tiden på kliniken, restiden tillbaka från kliniken.” 


Att använda elektriska strömmar var redan väletablerat och allmänt implementerat som en terapi för kronisk smärta.
 Hans genombrott var att införliva tekniken i ett bärbart plagg- knäarm, armärm, smart strumpa, mössa, axeltextil och smart skjorta - som patienten kan använda medan de är upptagna med att fortsätta med sina liv.

Elektroterapi är principen bakom TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) den lilla batteridrivna enheten som används för att lindra smärta under förlossningen och av personer som lider av artrit, mensvärk, knäsmärta och idrottsskador.

Men elektroterapi är för det mesta en rörig och obekväm affär som involverar en harva av ledningar och klibbiga elektroder. Det viktigaste är att det har, fram tills nu, varit klinikbaserat snarare än hembaserad terapi.

The Healables apparaten är lätt och flexibel, ärmarna är gjort av tvättbart, töjbart, sporttyg och elektroderna är torra, snarare än klibbiga.

Systemet han utvecklade använder en mycket, mycket lägre ström än TENS och behandlingen skräddarsys för varje patient. Ärmarna är försedda med sensorer för att mäta hur kroppen svarar på behandlingen.
Och den informationen skickas via via Bluetooth till användarens smartphone, sedan upp till molnet för analys med artificiell intelligens.” Det levererar elektroterapi och vibration å ena sida och lyssnar också på kroppen,” säger Lebowitz.

“ Vem som helst kan använda det, från elitidrottare till personer i 70 eller 80 års åldern tack vare dess enkelhet och funktionalitet.”

“Vi har inte några direkta konkurrenter som gör allt det vi gör. Människor försöker att lösa kronisk smärta på alla möjliga sätt - badkar fyllda med is, massageapparater, massa olika tekniker. 
Det som är unikt med det vi gör är verkligen användarvänligheten - det är verkligen lika enkelt som att klä på sig, och bara trycka på start på appen.”


Dr. George Lowell, företagets forskningschef förklarar vetenskapen bakom produkten :” Smärta är kroppens sätt att berätta för oss att våra celler behöver repareras och reparation kräver energi,” berättar han. 

“Inuti  energikällan i en cell, känt som mitokondrier, flyttar elektroder ner den elektroniska transportkedjan för att bilda den främsta energimolekylen ATP.  När våra mitokondrier är sjuka får inte våra celler den energi de behöver för att återhämta sig. 

Healables ger en mikroström av elektroner och varsam vibration för att snabbstarta våra mitokondrier och öka ATP.”

Så hur effektivt är det? 

I företagets egna tester sa 88 procent av 64 användare att deras smärtnivåer minskade med minst 50 procent. 
Apparaten genomgår för närvarande tester på patienter med knäartros vid 
 Wolfson Medical Center, i Holon, centrala Israel, och på patienter som lider av diabetes neuropati (nervskada) vid Derby Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, i Storbritannien . 

“Vad vi skulle vilja visa – vad vi hoppas att visa  – med våra kliniska studier är att produkterna kommer kunna vara ett supplement till medicinering,” säger Lebowitz, så att doseringar kan minskas för att hjälpa människor trappa ned på smärtstillande och till och med ersätta smärtstillande helt.” 

I företagets egna tester sa 88 procent av 64 användare att deras smärtnivåer minskade med minst 50 procent. 
Enheten genomgår för närvarande tester på patienter med knäartros vid 
 Wolfson Medical Center, i Holon, centrala Israel, och på patienter som lider av diabetes neuropati (nervskada) vid Derby Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, i Storbritannien . 

“Vad vi skulle vilja visa – vad vi hoppas att visa  – med våra kliniska studier är att produkterna kommer kunna vara ett supplement till medicinering,” säger Lebowitz, så att doseringar kan minskas för att hjälpa människor trappa ned på smärtstillande och till och med ersätta smärtstillande helt.” 

“I slutändan skulle vi vilja att den medicinska produkten distribueras genom medicinska kanaler som skulle ha återbetalningskoder som skulle hjälpa människor att ha råd.”
Han säger att det finns ett stort intresse från rehabiliteringssjukhus och hälsovårdsorganisationer i Israel. 
"Vi håller också på att skicka in vår ansökan till FDA och hoppas att produkten under andra kvartalet 2023 kommer att ha FDA medicinsk certifiering.

“Det finns 175 forskningsrapporter som visar de potentiella betydande effekter som mikroströmmar kan ha för att påskynda av läkning och minska smärta. 

Enheten är utformad för idrottare så väl som för människor som lider av kronisk smärta.  
 
Idrott är den snabbaste marknaden, men läkemedel är den större marknaden säger han med 770 miljoner människor globalt som lider av kronisk smärta, enligt Världshälsoorganisationen. 

” Vi rör oss mot idrott först därför att det är en marknad vi kan ta oss an snabbare. Men i slutändan är vår vision att erbjuda en lösning för läkning som kommer att komplettera eller ersätta medicinering och steroider,”säger 
Lebowitz.

Han är en Lubavitcher chasid - utbildad rabbin och medlem av ett ultraortodoxt samfund , liksom många av hans 17 man starka team.

“Jag vill att människor ska ha möjlighet att kunna återknyta kontakten med sin själ under tiden de är på jorden och gå bortom smärtan som håller dem tillbaka från att vinna sitt eget personliga maraton.” 

*United States Food and Drug Administration är USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet ) 

Nyheten rapporterades först av NoCamels

Utsläppen kan användas i livsmedels-, djurfoder-, gödsel och glasindustrin.
Tjock, förorenande rök från fabriksskorstenar är ett ”nödvändigt ont” men tänk om den kunde förvandlas till något värdefullt istället?
En startup i Israel gör just detta, med en ny kolavskiljningsteknik som omvandlar utsläppen till lönsamma mineraler, istället för att säkra det under jord som konventionell teknik. 


Det är ett win-win läge eftersom processen släpper ut noll koldioxid - och genererar en användbar vara.

Reaktorer är anslutna till fabriksskorstenarna för att förhindra att föroreningarna någonsin släpps ut i miljön.
De förorenande gaserna passerar direkt genom reaktorerna, och vävs samman till instabila komponenter för att skapa mineraler som kan användas i livsmedels-, djurfoder-, glas- och gödningsindustrin.

Airovation Technologies, företaget som utvecklat tekniken, kan omvandla ett ton koldioxid om dagen till mineraler. År 2024 förväntas man ”mineralisera” 15 ton om dagen, i en enda anläggning.
Tanken är enkel, vi tar koldioxidutsläpp och använder kolet som råmaterial”, säger Marat Maayan, VD och medgrundare av företaget.
Vi hjälper fabriker att bli koldioxidfria. I synnerhet de som verkligen kämpar för att gå över till noll kol, som glasindustrin, som genererar utsläpp från de råvaror som de smälter.”Airovation samarbetar med sina partners, bygger platser nära deras fabriker som kan omvandla förorenade koldioxidutsläpp till natriumkarbonat, bikarbonat och kaliumkarbonat.

Företagen arbetar helt enkelt med sina industriella processer, men istället för att släppa ut koldioxidutsläpp i luften, pumpar bottnen av deras skorstenar ut det direkt in i diffusioner i reaktorerna på plats.

Den viktigaste resursen teknologin behöver är en flytande, alkalisk baserad produkt, som Airovation köper från lokala tillverkare.


Reaktorerna lägger till en katalysator till denna flytande lösning, som genererar syremolekyler med oparade elektroner.
De oparade elektronerna – eller radikalerna – gör syremolekylerna mycket instabila och resulterar i att de omedelbart reagerar med den koldioxidfyllda röken som passerar genom reaktorn, stelnar kolet och omvandlar det till värdefullt material.


Vi har denna mycket unika, snabba reaktion av mineralisering. Så vi fångar och lagrar i någon mening, inuti materialet. Och det här materialet kan användas. Det kan tillverkas på olika sätt från punktkällor till efterförbränningsprocesser, och kan stödja olika industrier som idag har väldigt svårt att gå över till noll koldioxid, till exempel glasindustrin.”Företag, särskilt i Europa, får ett visst antal ”koldioxidkrediter” varje år, varje kredit representerar rätten till att producera utsläpp motsvarande till ett ton av koldioxid.
De som inte lätthet kan minska sina utsläpp har en högre ekonomisk kostnad eller kan köpa krediter från företag som inte behöver deras. Koldioxidkrediter skapar ett monetärt incitament för företag att minska sina koldioxidavtryck. 

Maayan ger ett exempel på en av sina partners, en europeisk glasfabrik, som betalar runt 100 euros för varje ton av koldioxid den släpper ut.


"Nu lyckas vi inte bara få noll koldioxidutsläpp vid deras anläggning och hjälpa dem att spara miljontals euro i straffavgifter om året utan vi kan också förse dem med mineraler som har ett neutralt koldioxidavtryck till ett lägre pris."
Denna fabrik använder lastbilar av natriumkarbonat varje dag. Materialet behöver normalt tillverkas i Europa, och skickas till fabriken, men Airovation ger stabilitet till leveransskedjan utöver att förhindra ytterligare koldioxidutsläpp. 

Förra året, var logistikkedjan (av natriumkarbonat) galen,” säger han. ”Och priserna för att frakta saker, och att få dessa leveranser i tid, var väldigt känsligt.”
Nu kommer fabriker som samarbetar med Airovation inte uteslutande att behöva använda externa källor, utan kommer också ha en stadig leverans - producerandes i deras egen bakgård.

Och det är mer kostnadseffektivt än att enbart förlita sig helt på externa försändelser. Detta är ett tillägg till koldioxidkrediter som fabrikerna skulle undvika. 

Att skapa natriumkarbonat, bikarbonat, och kaliumkarbonat är en mycket energikrävande process, och i vissa fall är gruvdrift inblandat också.
Dessa fabriker skulle köpa produkten från Airovation efter att ha tillverkat det på plats.
Tanken är att ha ett långsiktigt kontrakt av lokala förnödenheter och skapa en cirkulär ekonomi.”

.
På grund av att det inte finns några straffavgifter för koldioxid i Israel fokuserar Airovation främst på europeiska och asiatiska länder. 
Traditionell teknik för koldioxidavskiljning, känd som direkt luftavskiljning (DAC), extraherar koldioxid direkt från atmosfären och lagrar den antingen djupt under jorden, använder den i kolsyra eller livsmedelsbearbetning eller kombinerar den med väte för att producera syntetiska bränslen.
Men det är väldigt energikrävande och dyrt att göra det.
Nyheten har tidigare rapporterats av NoCamels

 

SpliSense “tar upp den underliggande genetiska orsaken” till cystisk fibros, och erbjuder hopp för återställd lungfunktion. 
SpliSense, ett Jerusalembaserad biofarmaceutiskt företag tillkännagav i slutet av december att man påbörjat testande av ett läkemedel för behandling av cystisk fibros.


Cystisk fibros (CF) är ett genetiskt tillstånd som skapar en ansamling av slem i lungorna, bukspottskörteln och matsmältningssystemet, vilket resulterar i undernäring, andningssvårigheter, frekventa lung- och bihåleinflammationer, gulsot och till och med manlig infertilitet. 
Uppskattningsvis 105,000 personer runt om i världen har fått diagnosen cystisk fibros, enligt Cystisk fibrosstiftelsen. Den amerikanska lungföreningen uppskattar att en av 30 amerikaner är bärare cystisk fibros.

“De behandlingar som finns tillgängliga för närvarande fokuserar på att behandla symptomen av sjukdomen, samtidigt som vi tar itu med den underliggande genetiska orsaken till sjukdomen, och därigenom erbjuder hopp om att återställa det defekta proteinet och generera adekvat lungfunktion hos patienter som lider av CF, med fördelen av en enkel att använda och mindre frekvent behandlingsmetod,” berättade SpliSense VD Gili Hart.
”Detta program är vårt första på människor och kommer att fungera som bevis på konceptet för vår lungplattform för våra andra lovande program, inklusive slemhämmande sjukdomar och Idiopatisk lungfibros (IPF), varav den senare förväntas komma in på kliniken nästa år,” tillägger Dr. Hart.

Cystisk fibros härrör från olika mutationer i CFTR genen (Cystisk fibros transmembrankonduktansregulator) som är ansvarig för produktionen av CFTR protein, en kloridkanal som finns i lungorna så väl som i andra vävnader. Nuvarande behandlingar erbjuder inte ett botemedel eller hjälper alla patienter med cystisk fibros. 

CF patienter som bär en genetisk mutation kallad 3849 +10 Kb C->T har ingen specifik godkänd behandling men SpliSenses ledande produkt SPL84 har visat sig ha fullständigt återställt CFTR aktivitet, vilket tyder på potentiell bot för dessa patienter. 

Personer med cystisk fibros löper också högre risk för benskörhet, diabetes och leverproblem.

Rubbningen kan identifieras med fostertestande och blodprov för vuxna.
Blod- och salivtester kan också upptäcka om vuxna är bärare av cystisk fibros. 

Nyheten har tidigare rapporterats av United with Israel och Jerusalem Post

App uppmärksammar föräldrar på avgörande ögonblick i hemterapisessioner. 

Barn med autism lär sig tala för första gången tack vare en AI-driven-app.

Föräldrar spelar in videos av strukturerade terapisessioner hemma ,därefter ges man praktisk vägledning baserad på sofistikerad datoranalys.
Genom maskinlärning kan appen identifiera de ögonblick, som  föräldrarna förbiser, när ett barn försöker verbalisera, som under aktiviteter de tycker om.
Utbildade terapeuter ingriper vid denna tidpunkt  och föreslår detaljerade sätt där föräldrar kan implementera strategier för framtida scenarier. 

Till exempel: när en mamma blåser på sitt barns händer för att torka dem och pausar för ett ögonblick, kommer AI att föreslå att hon kunde uppmuntrat honom till att verbalisera och säga ordet ”blåsa”.
Appen är utformad för att få ut det mesta av de tidiga åren hos ett icke verbalt barn - upp till fem års ålder  -när de bäst kan tillägna sig  språkkunskaper 
Den använder maskininlärning för att identifiera de stunder där ett icke verbalt barn mest troligt kommer  försöka att kommunicera, och när föräldrarna ska förstärka sina försök.
Programmet är byggt på en evidensbaserad beteendebehandling (Pivotal Response Treatment, PRT) för autism som ökar barnets motivation att lära sig och initiera kommunikation och förbättrar deras sociala färdigheter.
Föräldrar har ofta inte tillgång till mänsklig PRT- intervention på grund av långa väntelistor, bristande försäkringsskydd, och det faktum att det är dyrt. 

SocialMind Autism grundades i Israel av Dr Keren Sagiv Friedgut, en legitimerad barnläkare sedan 20 år som först lärde sig PRT för att hjälpa sina två autistiska barn att kommunicera.
Programmet är uppbyggt i 22 lektioner som inriktar sig på områden för kommunikationsutveckling, inklusive motivation, svar på multipla signaler och initiering av sociala interaktioner.

"Det finns ett kritiskt tillfälle för barn med autism upp till fem års ålder som kan förbättra deras liv och utvecklingsbana avsevärt - och vetenskapen har vetat hur man gör det i mer än fyra decennier", säger hon.

Dessa terapier är dock inte tillgängliga för barn . Det är långa väntelistor, och när du väl kommer in i terapi får du inte det bästa vetenskapen har att erbjuda. 
"”Så det jag gör är att utbilda de vuxna - terapeuter eller föräldrar- att ge de bästa utvecklingsmöjligheterna under dagen och få dessa barn att nå deras fulla potential.”

Varje lektion lär en förälder en del av strategin med en animerad scen, och framkallar frågor för att hjälpa så att man tar till sig informationen. De tittar också på videor av föräldrar som redan har deltagit i programmet som interagerar med sina barn och betygsätter deras prestationer.
Den mest effektiva och innovativa delen av appen är den feedback föräldrar får vid fem viktiga ögonblick, varje gång de skickar in en video.

”Vad som gör det väldigt tillgängligt är att du filmar dig själv i en terapisession eller när du interagerar med barnet hemma, du laddar upp det till plattformen, och det finns AI som känner av om du gjort rätt eller fel, så det hjälper att standardisera hela träningssystemet , och gör det billigare.
Min algoritm kan se om barnet nyss artikulerat eller verkligen hade ett försök till att kommunicera. Och sedan kan jag se om den vuxne förstärkte detta försöket, eller vad de normalt brukar göra, vilket är att ge barnen en annan uppmaning”, berättar hon för NoCamels

“ Det är väldigt intuitivt men det hjälper inte barnet för det är väldigt svårt för honom att kommunicera. Och om du gör en annan uppmaning istället för att förstå och förstärka honom , då känner att kommunikationen är det ännu svårare än vad han trodde det var.”
Feedback kommer inom tre dagar. Föräldrar frågas om de lyckats tillämpa en viss metod, och de visas tio sekunder från deras video som visar om de gjorde det eller inte.
Efter att ha svarat, får användaren fullständig feedback från utbildade terapeuter och alumner.
“Vår användare måste fundera om huruvida de verkligen tillämpade metoden korrekt innan de får svaret , och det accelererar verkligen deras inlärningskurva därför att du ser stunder av dig själv och ditt barn , och det är mycket bättre än att någon säger till dig vad du ska göra. Du måste åtminstone försöka ta reda på om du gjorde det rätt eller fel.”

SocialMind Autism erbjuder utbildning till föräldrar som fick högt betyg på modulerna och vill vara med i nätverket, så att de kan hjälpa till att förbättra algoritmen och ge feedback till de som har det svårt. 

Föräldrar går vidare från en lektion till nästa men kan repetera delar av läroplanen och fortsätta ladda upp videos och få feedback för att hjälpa sina barn att förbättras om de fortfarande är försenade i tal och kommunikation. 

“Ibland uppmuntrar vi föräldrar att gå tillbaka till en tidigare modul.  Även om du är bra på det du gör, behöver du feedback på fler scenarier och behöver förstå hur man använder dessa färdigheter för andra typer av utvecklingsmål eller mål.”

“Två procent av små barn har diagnosen autism.  Och som en barnläkare, ser jag de siffrorna ” säger hon. 
” Varje gång det fanns en diagnos, var det smärtsamt för mig att det här barnet bara skulle sättas upp på en väntelista och att han inte skulle få bästa möjlighet till framsteg. Det var min drivkraft.” 

SocialMind Autism siktar att träna mer terapeuter, föräldrar och öka dess AI förmågor.
Så småningom hoppas Dr Sagiv Friedgut att licensiera tjänsten till andra länder och expandera till svårigheter bortom autism. 

Nyheten har bland annat rapporterats av NoCamels

Den fjärde årliga utgåvan av Digital Quality of Life Index har rapporterat att Israel nu är rankat högst upp på sin lista, slår ut 116 andra länder och går om Danmark som varit i topp under två år. 
Rapporten är gjord efter att ha övervägt fem ’grundläggande digitala pelare av välbefinnande’: internkvalitet, e-förvaltning, e-infrastruktur, överkomliga priser på internet och e-säkerhet.

Sedan förra året har hastigheten på mobilt internet i Israel förbättrats med 30 procent och hastigheten för fast bredband har ökat med 15.8 procent.
Israels mobila internet är det mest prisvärda i världen: invånare kan köpa 1 GB mobilt internet i Israel för så billigt som fem sekunders arbete per månad, 58 gånger mindre än i USA. I genomsnitt, måste människor arbete sex minuter mer för att ha råd med bredbandsinternet 2022.

Förra året tillhörde det mest prisvärda mobila internet Danmark, men i årets upplaga sjönk man till plats nio. Fast bredband kostar dock israeliska medborgare 19 minuter varje månad, vilket ger en 28:e plats.
Kvaliteten av Israels internet, kännetecknat av dess hastighet, stabilitet, och växande rankas på 21 plats i världen och är 31 procent bättre än det globala genomsnittet. 

Israels sämsta resultat kommer inom e-förvaltning där man rankas på plats 33. E-infrastruktur och e-säkerhet rankas man på plats 28 och plats 32. Dess överväldigande höga poäng i prisvärdhet har hjälpt Israel till att uppnå den högsta rankingen på det hela taget, trots blygsamma prestanda i de andra kategorierna.

Globala inflationstakten i år har gjort att fast bredbandsinternet blivit mindre överkomligt runt om i världen för andra året i rad. Detta kan få förödande effekter på länder med en ökad ekonomisk klyfta mellan sina medborgare, och den nuvarande inflationen ökar pressen på låginkomsthushåll som behöver internet.
Trots detta kan Israel stoltsera med det mest prisvärda internet i världen och tar den ledande positionen i hela Asien.

”Medan länder med en stark digital livskvalitet tenderar vara de i avancerade ekonomier, upptäckte vår globala studie att pengar inte alltid köper digital lycka” förklarar Gabriele Racaityte-Krasauske, PR-chef vid Surshark.
”Det är därför vi, för fjärde året i rad, fortsätter att analysera den digitala livskvaliteten för att se hur olika länder ligger i fas med att tillhandahålla de grundläggande digitala förnödenheterna för sina medborgare”, betonade han. ”Det viktigaste är att vår forskning försöker visa hela bilden av den globala digitala klyftan som miljontals människor lider av.”

Sju av de topp tio länderna med högt betyg för digital livskvalitet är baserade i Europa. Israel följs av Danmark, som petades från tätpositionen, Tyskland, Frankrike och Sverige. Storbritannien rankades nia och USA tolva.
The Digital Quality of Life Index är byggt utifrån Förenta Nationernas öppna källkodsinformation, Världsbanken, Freedom House, Internationella teleunionen och andra källor. I år omfattar rapporten ytterligare sju länder, de flesta av dem är afrikanska.

Detta har tidigare rapporterats av Jerusalem Post, Times of Israel, World  Israel  News och Calcalist.

Spridandet av antisemitiska lögner i boken Sion Vises protokoll är kanske en av ryska tsardömets mest framgångsrika och mörka prestationer, eftersom boken fortfarande publiceras, säljs och tas på allvar i både den muslimska världen och den allmänna antisemitiska världen. Trots att boken kom ut 1903 och avslöjades som falsk och hopdiktad 1920, säljer den fortfarande som en fakta- och historiebok på ovan nämnda platser. 


Resultatet av bokens publikation var en intensifiering av pogromer mot judar, via en mycket våldsam och politiserad antisemitism. Boken har beskrivits som den troligtvis mest inflytelserika antisemitiska text någonsin publicerad.

Efter ryska tsardömets fall fortsatte den nybildade staten, Sovjetunionen, i sin föregångares fotspår, där lögner och propaganda blev en statsapparat, blandat med antisemitism.

År 1967 startade den ryska underrättelsetjänsten, KGB, en hemlig operation som gick under namnet SIG, en rysk förkortning av ”Sionistiska stater”. Operationens mål var att utmåla Israel och USA som förtryckande imperialistiska stater, grundade på orättvisa villkor, för att på detta sätt motverka demokratiska idéer och deras spridning. 

SIG var en propagandamaskin som spred antisemitiska lögner och desinformation om just Israel och USA. Man syftade på att så ett frö av naziliknande hat mot judar i den muslimska världen, för att sedan använda detta hat till ett blodbad riktat mot den judiska, och demokratiska, staten Israel. 

Men SIG var inte bara en propagandamaskin – SIG innebar även ekonomiskt och militärt stöd till de terrorgrupper som förklarat Israel som sin fiende. Dessa terrorgrupper fick dessutom träning tillhandahållet av Sovjetunionen.

Det antas att Sovjetunionen hade inte mindre än 15 000 agenter som på heltid sysslade med just desinformation, där den judiska staten var en av måltavlorna. Man planterade bland annat falska nyhetsrapporter i medierna, producerade antisemitiska filmer och skrifter, och infiltrerade sociala rörelser och den akademiska världen – globalt.

I denna anda omfamnades terrororganisationen PLO, och under KGB:s ledning skapades det som i dag, helt felaktigt, antas vara fakta: att ”Palestina” är hem för ett distinkt ursprungsfolk (palestinier); att judarna i ”Palestina” är kolonisatörer; att Israel praktiserar apartheid; att arabisk fattigdom i de palestinska områdena är Israels skapande; samt att PLO uttrycker alla arabers politiska strävan i ”Palestina”.

PLO:s absolute ledargestalt, Yassir Arafat, formades och tränades av Moskva redan i mitten av 1960-talet (innan SIG). En nordvietnamesisk general uppmanade Arafat: ”Sluta tala om att förinta Israel, vänd ditt terrorkrig till en kamp för mänskliga rättigheter. Då kommer du att få det amerikanska folket att äta ur din hand.” 

Resultatet var att Arafat sedermera förklarade krig mot den påhittade imperialistiska sionismen, en -ism som fortfarande inte existerar men som lögnen lyckats göra till sanning.

Strax innan Arafats besök i FN instruerades han av den rumänske tyrannen Nicolae Ceaușescu att låtsas avstå från terror och erkänna Israels existens, att erbjuda en olivkvist av fred, samt att upprepa dessa lögner i det oändliga. Arafat följde order, och världen åt ur hans besudlade hand full av lögner.

Operation SIG nedmonterades 1988, men den åker av hat som såddes mot Israel fortsätter att sprida sina frön, både globalt och på samhällets alla nivåer. Den ständigt återkommande skörden betalar den judiska demokratiska staten ett högt, och stadigt stigande, pris för. 

Christina Toledano Åsbrink
Israeldebattör och licensierad guide

Artikeln publicerades i Världen idag den 24 mars. 

Ett tack riktas till Christina Toledano Åsbrink  som givit sitt tillstånd till att texten återpubliceras i Israelnytt

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, om effekten av resor till minnesplatser och om samarbete med Yad Vashem. Forskning visar hur undervisning om Förintelsen missar att belysa antisemitismen. 

Var: Mötet kommer att hållas i Tabernaklet, Storgatan 39, Göteborg och via Zoom. Föranmälan krävs.

När: Tisdagen den 8 mars  kl 19.00 

Anmäl dig genom att ctrl-klicka på texten här framför:        TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET

Eller skriv in länken https://forms.gle/GHvgdrLcED54fczk8 i sökmotorn (dvs google eller annan) för att komma till anmälningsformuläret.


Vad det gäller inlevelse i förhållandena vore det klädsamt om kyrkostyrelsen någon gång lyfter frågan under vilken press lever staten Israel, skriver Urban Persson.


All heder till vår biskop Sören Dalevi. För ett par veckor sedan beslutade kyrkostyrelsen i Sverige att i internationella organisationer lyfta frågan om folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, inklusive folkrättens skrivningar om apartheid. Företrädare för Svenska kyrkan tycker att biskoparna Dalevi och Åke Bonnier saknar inlevelse för situationen när de i Kyrkans Tidning var starkt kritiska till beslutet.

Jag vill lyfta något annat. Palestinska nyhetsförmedlaren SHFA gjorde nyligen en opinionsundersökning då 1 200 arabisraeler fick frågan: Vill ni leva under fortsatt israeliskt styre i Jerusalem eller under Palestinska myndighetens styre? 1 116 tillfrågade föredrog israeliskt styre stod det att läsa i den judisk amerikanska tidskriften The Algemeiner.

Araber är representerade i det israeliska parlamentet Knesset och får vara med att föra fram sina synpunkter i allt som rör landets styre. Arabiska studenter läser på Israels universitet och druser gör militärtjänst i Israels armé. Oavsett etnisk tillhörighet får de som är israeliska medborgare ta del i samhällslivet och är välkomna med.

Vad det gäller inlevelse i förhållandena vore det klädsamt om kyrkostyrelsen någon gång lyfter frågan under vilken press lever staten Israel. Hamas agenda är att med våld ta över hela Israel. Hizbollah sjunger samma visa och är Irans förlängda arm för att spränga Israel. Under flera år har Iran försökt plantera robotramper i Syrien och dyrt och heligt öppet deklarerat att radera ut Israel. För ett par år sedan hade cirka 4 000 krigsskadade från inbördeskriget i Syrien fått läkarvård i Israel, däribland många barn.

Häromveckan arresterades på Västbanken cirka 100 terrorister från Hamas som förberedde attentat och mord på judar i skydd av Västbanken. På Västbankens FN-stödda skolor markeras i geografiböckerna med Palestinaflaggan även där Israel existerar. ”De har tagit vårt land, något Israel har aldrig funnits”, heter det.

I början av coronapandemin landade ett flygplan i Israel med 14 ton sjukvårdsartiklar avsedda för palestinierna, bland annat ett antal respiratorer. Detta togs inte emot, varför? Felet var att hjälpen gick via Israel och då var inte hjälpen välkommen.

Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas på Västbanken vill inte att judarna ”med sina smutsiga fötter” skall beträda tempelberget. Han vill inte sitta vid samma bord med israelerna och förhandla, det skulle betyda att han erkänner Israels existens.

Organisationen ACT inom Svenska kyrkan kom med en ängslig undran i Kyrkans Tidning (nummer 34, 2020) när Förenade arabemiraten upprättat normala förbindelse med Israel: ”Hur kommer detta att drabba palestinierna?” Häpnadsväckande! Fler arabländer är nu med på banan i normaliseringen med Israel.

Tack Sören Dalevi, för att ni inte ylade med i kyrkostyrelsens vargalåt.

Urban Persson
Ekshärad

Texten publicerades i Nya Wermlands-Tidningen den tionde januari

Vänskapsförbundet Sverige-Israel
Sankt eriksgatan 52
112 34 Stockholm

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plusgiro: 35 76 49-3
SWISH: 123 32 64 330

Vi är ett partipolitiskt och religiöst oberoende förbund som verkar för en stärkt relation mellan Sverige och Israel. Vi har inget statligt stöd och är helt beroende av privata donationer och bidrag.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel har med begränsade medel bidragit till att stärka denna relation – men det finns mycket kvar som kan, och behöver, göras i detta arbete. För att vår verksamhet ska växa sig starkare och kunna jobba för fred tillsammans med Israel vänder vi oss till dig för att be dig skänka en gåva eller donation till Vänskapsförbundet. Sätt in den summa du har möjlighet att ge – ingen gåva är för liten, och tillsammans har vi möjlighet att göra skillnad på riktigt!

Donera din gåva till Vänskapsförbundet Sverige-Israel genom att sätta in den summa du har möjlighet att ge till något av följande:

Plusgiro: 35 76 49-3
Swish: 123 326 43 30

 "Visst kom Israel till som en konsekvens av Förintelsen?”

"Har judarna någon koppling till Jerusalem?"

"Varför har Israel byggt en mur/barriär?"

"Vad betyder det att Israel ser sig som en judisk stat?"

"Varför pratar man om 1967-års gränser?"

" Varför ska man stödja staten Israel?"

Nog har du, som är intresserad av Israel och hennes grannar, funderat på dessa frågor. Du har också funderat över andra, bredare, frågor. Här listar vi de vanligaste påståenden och frågor om Israel.

Frågorna är indelade i de olika kategorierna:

  • Israels historia
  • Israel och Palestina och konfliktens kärnfrågor
  • Internationalism
  • Delegitimisering, dubbla standards och antisemitism
  • Varför stödja Israel?

 

Israelnytt (tidigare Snabbnytt) är ett nyhetsbrev som varje vecka skickas till Sverige-Israels medlemmar. Hör av Dig om också Du vill bli medlem och prenumerera: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Av rättighetsskäl kan vi tyvärr inte återge utskicken i sin helhet här på hemsidan, men vi brukar lägga upp en del av materialet även här.

Ett exempel på hur innehållet kan se ut

 

 

 

Nedan finns våra lokalförbund.

För att bli med medlem fyll i Formuläret nedan (enskild 300 kr/år, par 400 kr/år):

Fler artiklar