Tre israeliska författare i en dynamisk värld. Det var ämnet för en kväll som Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Örnsköldsvik initierade i måndags på Frälsningsarmén.


Makarna Ewa och Börje Jonsson presenterade och föreläste. Ewa är född i Småland. Hon blev tidigt intresserad av Israel. Hon har bott i Israel i Jerusalem i tio år. Ordnar resor till Israel med sin make och har skrivit en studieplan om Israel.

Hennes make Börje är från Umeå. De träffades först vid sångprogrammet Minns du sången och på resor till Israel. Numera är de boende i Holmsund.

Intresset för israeliska författare föddes i Jerusalem, bekänner Ewa. Den här kvällen valde de fram tre av dem: Chaim Hazaz, Josef Agnon och Amos Oz.

- Chaim Hazaz levde åren 1898-1973. Ämnen för författare den här tiden handlade om livet i Östeuropa. Judens längtan var bort från förtryck och pogromer. Och då blev Palestina enda tänkbara landet att bo på.

Chaim Hazaz lämnade sitt hem vid 14 års ålder och flyttade från plats till plats.

Författarspråket i öst var jiddish, men i och med ökad invandring (aliya) till Sion övertog hebreiskan platsen. Hazaz var vänster i politisk mening. Man ordnade redan från 1926 bokmässor i Jerusalem. Där var han representerad.

- Josef Agnon föddes i Ungern. Levde mellan 1888-1970. Han var tidigt begåvad i författarskap. Har skrivit massor av böcker. Fick nobelpriset i litteratur 1966. Han gick aldrig i skolan men började skriva vid 15 års ålder. Flyttade också från ort till annan. Han kallas ”Judarnas jude” som ortodox, sa Eva. Den djupaste inspirationen till sitt författarskap fann han i Bibeln. Han fick till till stånd att kommunen satte upp en skylt utanför huset där han bodde, med texten: ”Biltrafik förbjuden pga författare bor här”.

- Amos Oz föddes i Jerusalem. Levde mellan åren 1939-2018. Föräldrarna flydde undan nazisterna. De flydde från något som dom trivdes gott i, berättade Eva. De begick självmord i det lidande som judarna fick utstå.

Amos Oz flyttade till kibbutzen Hulda, där han levde många år. Efter giftermål flyttade makarna till staden Arad i Negevöknen. Han menade att Israel måste lämna Västbanken helt. Han har skrivit mycket om livet och konflikten med palestinierna.

Börje är en utmärkt uppläsare. Med sin tydliga smått humoristiska röst läste han upp valda stycken ur de tre författarnas verk och han sjöng lika tydligt israeliska sånger på hebreiska.

40 personer var närvarande och efter fikapaus var det frågestund.

Åke Nilsson
Näraskribent

Publicerad i Allehanda 25 september 2019. Allehanda är samlingsnamnet för dagstidningarna Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda. 

Fler artiklar