Tel Aviv är den stad i världen som har störst representation av den arkitektoniska stilen Bauhaus. ”Den vita staden” som området kallas, blev 2003 uppsatt på UNESCOs världsarvslista och är ett självklart resmål för den arkitekturintresserade. Under 2019 firar Bauhaus-stilen 100 år vilket bl.a firas i september med invigning av The Liebling Haus – White City Center Tel Aviv

Möjligheterna till att bygga ”Den vita staden” skapades redan under 1909 i samband med grundandet och stadsplaneringen av Tel Aviv. Ett nytt bostadsområde planerades norr om hamnstaden Jaffa som man ville skulle skilja sig från övrig bebyggelse, hus omgivna av trädgårdar, luftiga gator och träd och hela stadsplanen anpassades efter detta.

I början av 1930-talet flydde många judar undan nazismen i Tyskland och bosatte sig i Israel, bland dessa fanns de 17 arkitekter som fick till uppdrag att forma den nya stadsdelen. Arkitekterna var utbildade på Bauhausskolan i Tyskland och med lärare som Mies van der Rohe, Hannes Meyer och Le Corbusier hade de med sig en vision om att byggnaderna skulle vara ett uttryck för volym istället för massa och den klassiska symmetrin fick ge vika för asymmetriska kompositioner.

Resultatet blev världens största samling av byggnader byggda i Bauhaus stil som med sin asymmetri, funktionalism, och enkelhet karaktäriserar hela stadsdelen. Vitmålade fasader, svepande former på balkonger, pelare, platta tak och smala fönster är typiskt för stilen. För att anpassa husen för det varma klimatet i Tel Aviv täcktes de av ljus puts, oftast vitmålade och byggdes på pelare för att skapa svalkande luftströmmar under byggnaderna och ge plats för lekplatser och trädgårdar. 1940 stod över 4000 byggnader färdiga och är idag den största koncentrationen av byggnader uppförda i Bauhaus-stil.

Byggnadsstilen med luftiga gator och trädgårdar har främjat det sociala livet på gator och torg som omger husen och idag sprudlar gatorna i Bauhaus-kvarteren av liv, med caféer, restauranger, nöjes- och kulturliv som präglar ”Den vita staden”.

Idag är ”Den vita staden” ett eftertraktat resmål för design- och arkitekturintresserade och många fotografer vallfärdar hit för att få uppleva stadens speciella formspråk.

– I Tel Aviv, till skillnad från andra Bauhaus-områden i världen, är husen inte museum utan ett arv vi lever, arbetar och leker i. Husen reflekterar vårt sätt att leva, en avslappnad anda i en pulserande non-stop stad. Det här UNESCO listade världsarvet ligger i hjärtat av Tel Aviv och utgör en del av stadens DNA. På White City Center Tel Aviv arbetar vi med att öka medvetenheten kring Bauhaus-området och bevara det för kommande generationer. De utställningar, guidade turer, seminarier och diskussionsforum vi erbjuder uppmärksammar och aktualiserar denna stil, ett byggnadsarv ur ett modernt perspektiv,säger Sharon Golan Yaron, programdirektör och konserveringsarkitekt på The Liebling Haus – White City Center Tel Aviv.

Den 19 september 2019 i samband med 100-årsfirandet av byggnadsstilen invigs The Liebling Haus – White City Center Tel Aviv som kommer att fungera som en knutpunkt för det arkitektoniska landskapet i Tel Aviv.

Samtidigt pågår den årliga ”Open house Tel Aviv” under helgen 19-21 september, då en mängd guidade turer på flera språk hålls och många privata och offentliga byggnader och hem håller öppet och tillåter allmänheten att kika in och uppleva arkitekturen inifrån.

Hela året erbjuder Tel Aviv gratis guidade turer i området. Under en 2 timmars rundvandring får man reda på allt om husen, historien, kulturen och stilen som präglar området. Turen hålls varje lördag kl 11.00 med start på 46 Rothschild Blvd. Man kan även ta sig runt på egen hand – ”Den vita staden” avgränsas av Allenby Street i söder, Begin Road och Ibn Gvirol Street i öster, Yarkon-floden i norr och Medelhavet i väst, inom detta område finns de flesta Bauhaus-husen. En speciell plats är Dizengoff Square där alla hus som vetter mot torget är Bauhaus-hus.

Israel idag

Publicerad på ambassadens hemsida 17 september 2019

Fler artiklar