Eventarrangören och PR-konsulten Micael Bindefeld, 58, har en lång och varm relation till Israel. När han var barn åkte familjen dit på skollov. Då, på 1970-talet, gällde stränderna för honom och Tel Aviv väntade ännu på sin blomning. Nu tycker han att Tel Aviv är en av världens bästa städer.

1 Krog

”Beit Romano. Som ett stort vardagsrum och mycket nytänkande, vegetariskt. Gamla secondhandmöbler, prisvärt och matlagning­en, som sker i ett öppet kök, blir en del av underhållningen. Ägs och drivs av kändiskocken Eyal Shani, juryns ordförande i israeliska versionen av Kockarnas kamp.”

2 Strand

”Jag går gärna ner till Alma Beach. En lugn strand som ligger nära Jaffa i södra Tel Aviv. Där finns Manta Ray, en restaurang med fantastisk mat, mycket smårätter. Här är Tel Avivs solnedgång som allra vackrast.”

3 Fest

”Nattklubbsliknande restau­rangen Ha Salon. Ligger i ett ruffigt område, jättesvårt att få bord, öppet endast onsdagar och torsdagar. Efter maten en internationell nattklubb. Dj:n spelar allt från Édith Piaf och Dr. Alban till israelisk techno. Här har jag och Izabella Scorupco dansat på borden en hel natt.”

4 Hotell

”Jag bor oftast på boutiquehotellet Hotel Montefiore, i mitt tycke ett av världens bästa hotell med enbart 13 rum. Familjärt, omtänksamt. Har du inte möjlighet att bo på hotellet, besök då istället Montefiores restaurang på bottenplan, en av Tel Avivs allra bästa.”

5 Gata

”Shabazi Street i Neve Tzedek, en av Tel Avivs första stadsdelar. En liten gata med restauranger, glassbarer, små butiker med smycken och mode. Väldigt härligt, hela området är underbart. Tel Aviv är en internationell, modern storstad, men det är viktigt att försöka hitta de äldre pärlorna.”

Aftonbladet

Ur Aftonbladets nya reseguide med 150 tips inför resan till Israels största stad: Tel Aviv – här finns det mesta av det bästa

Internetversionen publicerades för Aftonbladets Plus-kunder 14 november 2017.

Fler artiklar