Mynt som dateras till Judiska kriget (år 66-73 e.v.t.) har upptäckts av israeliska arkeologer i en grotta nära den södra muren vid Tempelberget. Detta bekräftar Israeli Nature and Parks Authority. 

Det var under arkeologiska utgrävningar under ledning av Dr. Eilat Mazar från Institutet för arkeologi vid Hebrew University i Jerusalem som ett dussintal bronsmynt samt fragment av keramik, huvudsakligen krukor avsedda för matlagning, upptäcktes. Fynden dateras till den stora judiska revolten.

Upptäckten får särskild betydelse eftersom de hittades strax före den judiska högtiden pesach, en högtid som uppmärksammar judisk frihet och självbestämmande.

Enligt Dr. Mazar kan en skillnad ses mellan bronsmynt som präglats under de första och sista åren av den judiska revolten mot det romerska riket. Till en början, när rebellerna hade hopp och tro på deras framgång, var inskriptionen på mynten: “Zions frihet”. Däremot, under det fjärde upproret och före nedgången, visade rebellerna deras förtvivlan med inskriptionen “LeGalat Tzion” eller “För att rädda Zion”.

Läs mer på Jerusalem Post.

Israel idag

Publicerad på ambassadbloggen 27 mars 2018

Fler artiklar