Från förhistorisk tid till Kung David och Van Gogh – miljontals historiska skatter har gjorts tillgängliga blott ett knappklick bort. 

Med fler museer per capita än något annat land och med några av världens viktigaste historiska och arkeologiska platser har Israel blivit ett nav för konst, historia och kultur. Nu kommer ett nytt projekt från Israels kulturministerium att göra Israels olika och sällsynta museinsamlingar tillgängligt för miljontals konstentusiaster världen över.

Museums in Israel National Portal är det nya virtuella hemmet för dussintals israeliska museer, och ger besökare obegränsad tillgång till mer än 63 000 fotografier, objekt och utställningar bara en knapptryckning bort. Projektet, som inleddes 2012, är ett samarbete mellan Israels kulturministerium, premiärministerns kontor och Israels myndighet för kulturminne, och är det första av sitt slag i så stor skala att samla Israels museer under ett enda digitalt tak. Portalen, som innehåller konstverk, arkeologiska artefakter, omfattande Judaica och dokument från förhistoriska tider till idag, kommer att ge enormt värde till studenter, forskare och andra intresserade besökare. Utöver några av Israels mest framstående samlingar, ger portalen också besökare tillgång till miljontals objekt i Europeana, det europeiska digitala kulturbiblioteket.

Vad som är unikt om museerna i portalen är mångfalden och utbudet av objekt som finns i databasen, vilket skapar en magnifik mosaik av israelisk historia och kulturminne. Besökare kan se världsberömda objekt som Israels museums Dödahavsrulle [se iängst upp i veckans Israelnytt] tillsammans med mindre kända skatter som “Puppet of Boy in Green Suit“, utförd av Walter Freud i Thereisentadt-ghettot mellan 1942-1944. Portalen erbjuder en interaktiv och sömlös upplevelse där besökare kan utforska enskilda museer och utställningar eller använda nyckelord för att söka efter ett visst ämne. Varje bild som ingår i databasen åtföljs av en detaljerad beskrivning som hänvisar till objektets historiska bakgrund och konstnärliga betydelse.

En av de mest dynamiska områdena i portalen är “Museum Tales“, som innehåller ett antal kortfilmer som produceras av några av portalens museer. Besökare lär sig om Venedigs judiska historia genom en film av U. Nahon-museet för italiensk judisk konst, höra vittnesmål av överlevande från förintelse genom ett projekt av Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center och utforska Jerusalems historia genom en film av Israel Film Service.

Besök portalen och upplev en värld av kunskap och underverk från Israels fascinerande historia.

Portalen nås genom http://www.museums.gov.il/en/.

Israel idag

Publicerad på ambassadbloggen 30 november 2017

Fler artiklar