I stället för att njuta av den svenska våren denna gångna helg, föreställ dig att du vaknar upp mitt i natten till ljudet av tjutande sirener – din varning att inom 15 sekunder kan ditt hus förstöras och ditt liv vara över. Din kropp går på autopilot och springer till skyddsrummet på andra sidan gatan.


Du hinner knappt innanför dörren när du känner den kraftiga explosionen då raketen slår ner endast ett stenkast ifrån dig. Din kropp skakar okontrollerbart inför insikten att hade du inte gett dig av för några sekunder sedan, skulle du nu vara död.

Föreställ dig nu miljoner helt vanliga medborgare som delar denna erfarenhet. Då sirener tjuter och raketer exploderar utan slut i sikte griper mammor tag i sina gråtande barn på lekplatsen, pappor skyddar sina nyfödda med sin kropp längs vägkanten och farföräldrar kämpar sig ner för trapporna till säkerhet i skyddsrummen.

Hem och förskolor förstörs, krossat glas och splitter flyger i alla riktningar och fyrbarnspappan Moshe Agadi och fabriksanställde Ziyad Alhamamdah dör enbart för att de var israeler.

Under de senaste två dagarna har terroristorganisationerna Hamas och palestinska Islamiska Jihad (PIJ), som hänsynslöst styr Gazaremsan, skjutit över 650 raketer mot israeliska samhällen. Med målet att döda israeliska civila avfyrar terroristorganisationerna sina vapen från tätbefolkade områden för att använda gazaborna som mänskliga sköldar.

På detta vis säkerställer de att varje raket som avfyras är ett dubbelt krigsbrott. Israel har inte haft någon som helst närvaro på Gazaremsan sedan 2005 och sedan den blodiga kuppen 2007 har terroristorganisationen Hamas med järngrepp styrt Gazas befolkning. Gazas civila hålls fången under Hamas och PIJ:s förtryck och förtjänar att leva utan en terroristdiktatur.

Samtidigt som terroristorganisationerna fortsätter att begå krigsbrott både mot Israels och Gazas befolkning, förmår inte det internationella samfundet att ens nämna deras namn: Hamas och palestinska Islamiska Jihad. Samma moraliska kompass måste appliceras till alla våldsamma diktatorer. Det finns ingen rättvisa i att ursäkta Hamas och PIJ:s brutalitet och förtryck av Gazas folk eller deras oupphörliga terrorhandlingar.

För att komma närmare en fredlig lösning har länder som Sverige en moralisk skyldighet kalla Hamas och PIJ vad de faktiskt är – terroristorganisationer. Även om vi uppskattar det svenska utrikesdepartementets fördömande av våld är det i rättens och sanningens namn av yttersta vikt att peka ut de skyldiga.

Israel kommer fortsätta att skydda sina medborgares säkerhet, precis som alla andra demokratiska länder skulle göra, från raketattacker. Iron Dome-systemet har skjutit ner dussintals raketer på väg mot tätbefolkade områden i Israel och därmed räddat många liv. Israel besvarar de palestinska attackerna genom att slå ut terroristernas infrastruktur – baser, tunnlar och raketramper – samtidigt som man gör sitt yttersta för att undvika civila offer.

Då du gick upp ur sängen i morse och förberedde dig för att gå till jobbet trängdes hundratusentals israeliska ungdomar i skyddsrummen utan att veta när de kunde lämna dem. Terrorn förvägrar både barn i Israel och Gaza från att gå till skolan, hålla på med idrott och att kunna leva helt vanliga liv. Skulle du tillåta att terrorister dikterade ditt liv?

Efrat Hochstetler
Vice beskickningschef, Israels ambassad i Stockholm

Debattartikel publicerad i Aftonbladeth 11 maj 2019

- - -

4b. Vilken lösning ser du för att lösa konflikten?
av: Anders Österberg

REPLIK. Efrat Hochstetler beskriver väl i Aftonbladet den 11 maj om skräcken som israeler känner för de hemska raketattacker som avfyras från palestinskt territorium med jämna mellanrum. Terrororganisationerna Hamas och Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) är avsändarna.

Själv så blir jag alltid lika tagen varje gång jag är i Israel eller Palestina. Alla du pratar med har någon i familjen, nära vän eller bekant som blivit dödad eller svårt sårad i konflikten mellan de båda länderna. Fruktansvärt.

Förra veckans terrorraketer, från Hamas och PIJ, bryter mot internationell lag och de inte skiljer på militära eller civila mål. Både Hamas och PIJ har terrorstämpling av EU och har därmed sanktioner mot sig. 

I konflikten utgår Sverige från folkrätten och internationell lag. Helt i linje med övriga EU. Krigsförbrytelser sker av olika parter. Den ena partens brott mot internationell rätt ursäktar inte andra aktörer att bryta mot krigets lagar.

I både Israel och Palestina är det många föräldrar som aldrig kommer att få återse sina barn igen efter förra veckans stridigheter. Det drabbar civilbefolkningen, inte minst i Gaza som saknar skyddsrum. 

Siffror från Al Mezan, som förtjänar att lyftas fram för alla balansera Efrat Hochstetles artikel, visar att under de två dagarna som konflikten eskalerade genomförde israeliska styrkor 153 flyganfall, 285 missilattacker och 104 beskjutningar av Gaza. Förstörelsen var stor, 25 döda och 111 skadade.

Gazas befolkning är utsatt för en blockad utifrån från Israel och förtryck inifrån av Hamas. Hamas genomför godtyckliga arresteringar och tortyr av den egna befolkningen. Blockaden gör att 97 procent av befolkningen inte har tillgång till rent vatten, det finns bara el under några timmar varje dag.

Jag hoppas att i framtiden få träffa och lyssna till människor som berättar om hopp och inte död i Israel och Palestina. Som inte är rädda för sin granne. Så min fråga är – vilka lösningar för att få slut på konflikten ser Efrat Hochstetle?

Anders Österberg 
Riksdagsledamot, ersättare utrikesutskottet (S)

Debattartikel publicerad i Aftonbladet 13 maj 2019

- - -

4c. Vi vill ha fred – Hamas underblåser konflikten
av: Efrat Hochstetler

SLUTREPLIK. Anders Österberg (S) erkänner att attackerna mot Israel genomförts av terroristorganisationer, vilket är glädjande. Jag önskar att detta också vore den hållning som Sverige officiellt skulle ge uttryck för.

Det hade varit klädsamt att se ett mycket mer handlingskraftigt ställningstagande mot terrorn liksom stöd till en demokrati som delar samma värderingar som Sverige.

Vi ser igen hur Israel och Hamas/PIJ nämns i samma andetag. Eftersom den ena parten är en iranskstödd terroristorganisation med målet att utplåna Israel kan det aldrig vara berättigat att jämföra dess handlingar med en försvarsmakt som gör sitt yttersta för att värna civila liv.

Siffrorna från Al Mezan bidrar inte till att balansera bilden utan snedvrider den, eftersom de inte säger något om vem eller vad som var målen för de israeliska luftangreppen. Målen var terrorns infrastruktur i Gaza – tunnlar, avfyrningsramper och träningsanläggningar för terrorister.

Varje form av jämförelse saknar all grund – Israel agerar i självförsvar för att det är tvingat till det genom upprepade hot mot sin existens.

För fred och stabilitet lämnade Israel Gaza 2005. Miljarder euro pumpades in, vilka i stället för att investeras i infrastruktur endast missbrukats av Hamas för att främja de egna terroraktiviteterna. Jag känner med Gazas folk men de behöver ett styre som förmår använda det internationella stödet på ett konstruktivt sätt, i stället för att utnyttja ekonomin för inköp av vapen och utbetalning av terrorlöner.

Israel önskar en fredlig gräns till Gaza men så länge Hamas underblåser konflikten i stället för att prioritera sitt folk har inte freden någon chans.

Trots de många hot som följt landet sedan dess grundande för 71 år sedan har Israel på några få decennier utvecklats från en fattig öken till en blomstrande stat. Parallellt med detta har man alltid sökt fred – vilket uppnåtts med grannstaterna Egypten och Jordanien. Israel ser med förväntan fram emot den dag då fred ska råda med landets palestinska grannar.

Efrat Hochstetler 
Vice beskickningschef, Israels ambassad i Stockholm

Debattartikel publicerad i Aftonbladet 14 maj 2019
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OpzzL3/vi-vill-ha-fred--hamas-underblaser-konflikten

Fler artiklar