Fatah ledare:

"Fram till denna dag erkänner Fatah inte Israel"

 

Hamas ledare:

"Våra principer säger att vårt land är hela Palestina, inklusive det land som är under ockupation (dvs Israel)"

 

Pratet om att skapa en stat på Västbanken och Gaza:

"Är ett taktiskt steg"

 

Fatah, som presenterar sig internationellt som den måttliga palestinska fraktionen, erkänner inte alls Israel, och döljer inte ens denna ideologi.

 

Palestinian Media Watch har tidigare rapporterat att palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas  har betonat att Fatah och Hamas är överens om alla viktiga frågor:

Via den officiella palestinska myndighetens teve betonar Fatah- ledaren, tillika kommissionären för statskassan, och ekonomin, Muhammad Shtayyeh offentligt Fatahs vägran att erkänna Israel.

"The Fatah Movement never demanded that Hamas recognize Israel. To this moment, Fatah does not recognize Israel. The topic of recognition of Israel has not been raised in any of Fatah's conferences."

[Official PA TV, Topic of the Day, March 26, 2017]

Mahmoud Abbas: "Det finns ingen motsättning mellan oss [Fatah och Hamas]: Om tro? Ingen! Om politik? Ingen! Om motstånd? Ingen!"

[Officiell PA-TV 31 december 2009]

Abbas rådgivare för religiösa angelägenheter har betonat att, förutom att Fatah förnekar Israels rätt att existera, överensstämmer Fatah med Hamas att islam "förbjuder" palestinierna från att acceptera Israels existens i några gränser, på "till och med millimeter" av land:

Mahmoud Al-Habbash, Abbas rådgivare och chef för shari'ah domstolar: "Enligt islamisk shari'ah lag är hela landet Palestina waqf (dvs en oförlåtlig religiös begåvning i islamisk lag) och är välsignat land, och det är förbjudet att sälja, skänka ägande, eller underlätta ockupationen av en millimeter av det. "

[Officiell PA dagligen, Al-Hayat Al-Jadida, 22 oktober 2014]

Abbas rådgivare för religiösa angelägenheter använde nästan samma ord som framgår av Hamas nuvarande stadga, artikel 11:

"Den islamiska motståndsrörelsen [Hamas] anser att palestinens land är en islamisk waqf helgad till framtida muslimska generationer fram till domdagen. Den eller någon del av den ska inte slösas bort: den eller någon del av den borde inte Ge upp. "

Denna ideologi upprepades av officiell PA-TV förra året av en annan religiös ledare, chefen för Waqfs Al-Aqsa-akademin för arv och antikviteter Najeh Bakirat, som sa:

"Varje jordkorn i Palestina är vårt ... Haifa och Jaffa och Acre (det vill säga, alla är städer i Israel). Varje jordkorn i Palestina är en del av det välsignade Palestina och det heliga Palestina som är en waqf . Därför är det förbjudet att avstå ett enda korn av sin jord. "

[Officiell PA-TV, Palestina i Koranen, 11 juni 2016]

 

Artikeln är hämtad från Palestinian Media Watch 

 

Fler artiklar