IceCure’s kryoablation procedur – frysa tumörer för att döda dessa – har redan fått godkännande från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet för andra typer av tumörer.

En 102 årig gammal kvinna blev första israeliska att genomgå en lokalt utvecklad ny behandling för bröstcancer som fryser tumören för att döda den.  

Louise Nion kände en knöl i sitt bröst när hon duschade.

Sjukuset Beilinson i Petach Tikva erbjöd Nion en metod utvecklad av det israeliska företaget IceCure Medical Ltd. För närvarande genomgår företaget avancerade kliniska tester i USA som involverar att en unik nål sätts in i bröstet som injicerar vätska med kväve direkt i cellen som har cancer. Det skapar en typ av isboll runt tumören, som sedan dör och absorberas i kroppen över tid.

Förstöra tumörer genom att frysa dessa är en banbrytande procedur.

IceCure, grundat i Caesaria 2006, gavs godkännande från USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet 2019 för dess icke kirurgiska system att användas mot tumörer både med, och utan, cancer i njurar, lever, öron, näsa och hals. I sin nuvarande ICE3 prövning behandlar man patienter med låg risk, tidiga stadier av bröstcancer och de som inte är lämpliga för kirurgiska alternativ – som Nion.

Det finns andra sätt att frysa tumörer, som användande av argongas. IceCures system ska vara bättre på två sätt. Först går frysningens hastighet snabbare och kostnaden med varje förfarande är billigare, bland annat för att vätska med kväve är billigare än andra gaser som behövs för andra metoder.

Nyheten rapporterades först i World Israel News.

Fler artiklar