Yvonne Fredriksson och Kerstin Dahlberg har naturligtvis helt rätt i det förkastliga faktum att barn fängslas. Det jag hade önskat från Palestinagrupperna hade varit lite mer substans och mindre argumenterade styrt av känslor, skriver Martin Blecher generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige Israel.

Frågan om palestinska barn i israeliska fängelser är alldeles för viktig för att bli verktyg åt onyanserad rapportering.

Personligen anser jag att palestinska fångar är ett av resultaten av förkastlig ockupation. Men debatten kring fångarna får inte kidnappas genom förvrängning av fakta.

Det faktum att palestinska minderåriga har varit involverade i en våg av terror- och våldsattacker utelämnas bekvämt för läsaren i Fredrikssons och Dahlbergs artikel och lämnar intrycket att Israel arbiträrt griper palestinska barn som leker med bilar och dockor.

Den sorgliga verkligheten är att unga palestinier har blivit indoktrinerade att utföra allvarliga våldshandlingar av sina medier, politiker och terrororganisationer. Men för skribenterna tycks det handla om israelisk misshandel av oskyldiga barn.

De två rättssystemen som är i drift är uppdelade mellan israeliska medborgare (som givetvis inkluderar både judar och araber) och icke-medborgare. Detta är inte en uppdelning baserad utifrån ras, etnicitet eller religion utan på de omtvistade territoriernas rättsliga status.

Anledningen till att palestinier, både barn och vuxna, inte är föremål för israelisk civilrätt är att Israel aldrig har annekterat Västbanken och därför gäller inte israelisk lag för området. I stället tillämpas militärrätt.

Värt att notera, är att det inte bara är Israel som ställs inför den ökade problematiken att förhålla sig till barn som begår terrorbrott. I oktober 2016 dömde Storbritannien sin yngsta terroristmisstänkta någonsin till fängelse för att ha organiserat en attack på Australiens Anzac Day-parade. Pojken var 14 år vid sin arresteringstid.

Ingen vill se barn i fängelse

Österrike tilldelade ett tvåårigt fängelsestraff till en 14-årig pojke som kontaktade IS-militanter och hade laddat ner bombplaner på sin Playstation-konsol. Den 13-årige brodern till, hjärnan bakom terrorattackerna i Paris, Abdelhamin Abaaoud har gått med i den islamiska staten i Syrien på sin brors uppmaning vilket gör honom till en av de yngsta jihadisterna.

Australien medgav i oktober 2016 att man övervakade terroristmisstänkta så unga som tolv år gamla. I USA, som sägs vara världsledande inom fängelse för barn, har 14 stater ingen minimiålder för att rättspröva barn som vuxna. Barn så unga som åtta år har åtalats som vuxna.

Ingen vill se barn i fängelse. Det skulle vara klädsamt om Fredriksson, Dahlberg och Palestinagrupperna sätter problemet, med att allt yngre personer lockas till terroristorganisationer och att begå terrorhandlingar, i ett bredare perspektiv än att bara uppmärksamma Israel.

Martin Blecher, generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige Israel

Artikeln publicerades i Kristianstadsbladet 14 maj 2021 och var en replik på Yvonne Fredriksson och Kerstin Dahlbergs insändare ”Israel tillfångatar barn medan världen blundar”.

Fler artiklar