Missionsbåten Elida lämnade på onsdagsförmiddagen Cypern och avseglade mot Israel. Ett femtiotal personer finns med på seglatsen, som markerar stöd både för förföljda kristna i Mellanöstern och för Israel.

Även Världen idags chefredaktör Lukas Berggren finns med på Israel-resan, som fått namnet Pilgrim 2018.

– Det är ju väldigt angeläget att uppmärksamma den situation som gäller för många kristna i Mellanöstern, säger han från ankringsplartsen vid Larnaka på Cypern.

– Härifrån till Syrien är det knappt 25 mil. Så nära svenskarnas badort ligger ett område där kristna förföljs och lider.

Med på båten finns omkring 50 personer, varav många frivilliga som valt att manifestera sitt stöd för Mellanönsterns kristna och för Israel som regionens enda demokrati.

– Det finns ingen annanstans man kan lägga till med en båt där det står Sailing for Jesus med stora bokstäver, säger Lukas Berggren.

Seglatsen har fått stor uppmärksamhet i Israel, inte minst med tanke på att ett annat fartyg med engagerade svenskar, Ship to Gaza, framför allt ser på Israel utifrån palestiniernas situation.

– Som jag förstår det så finns en väldig glädje från israelernas sida när det gäller det här initiativet. Med tanke på de svala relationerna mellan Sverige och Israel så blir det också ett ganska tydligt ställningstagande för att det finns många som har en annan syn på Israel än den tidigare regeringen.

Elida beräknas ankomma till Tel Aviv på torsdag, där de kommer att välkomnas av både militära och civila fartyg.

– De kommer att eskortera oss i i hamn, där en välkomstkomitté väntar oss med en mottagning, säger Elidas medieansvariga Karin Nytomt.

Tel Avivs borgmästare borgmästar Ron Huldai och den tidigare Israel-ambassadöen i Sverige, Isaac Bachmann, står som inbjudare. Den senare tar emot en delegation från Elida på det israeliska utrikesdepartementet på söndag.

– Sedan har vi fått en förfrågan från den israeliska ambassaden i Stockholm om att möta israeler som bor vid gränsen till Gaza i Ashkelon, så det blir en kort resa dit också, berättar Karin Nytomt.

Resan till Israel kröner en dröm som funnits länge, och som började med Elidas förre skeppare, Lennart "Tarren" Abrahamsson.

– Redan på 1990-talet talade pappa och jag om en sådan här resa, sa Elida-skepparen Stefan Abrahamsson tidigare till Världen dag.

Han berättade också att hans engagemang för förföljda kristna grundlades redan i barndomen, då hans far Lennart "Tarren" Abrahamsson deltog i ett nätverk som hjälpte armeniska kristna att komma till Sverige. 

Förutom besättningen är det många frivilliga som följer med på olika etapper.

– Vi är jättetacksamma för alla som är med och hjälper till för att göra det här möjligt. Vi hade inte klarat det själva, säger Olivia Larsson.

Eva Janzon

Publicerad i Världen idag 10 oktober 2018

- - -
Swedish friendship ship docks in Herzliya (Ynet 11/10)
Two months after navy stopped a Swedish ship trying to break Gaza siege, pro-Israeli Swedes dismayed at their country’s stance organize a solidarity voyage; Ship to welcome visitors at Herzliya marina until Oct. 22.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5368891,00.html

Swedish pro-Israel flotilla to arrive at Herzliya (Israel National News11/10)
50 Evangelical Christian Swedes come on first flotilla in support of Israel.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253105

- - -
Times of Israel skrev om seglatsen i augusti:
Swedish Christian Zionists to sail to Israel on solidarity mission
https://www.timesofisrael.com/swedish-christian-zionists-to-sail-to-israel-on-solidarity-mission/
- - -

En rad fina foton hos Isaac Bachman på Facebook:
https://www.facebook.com/isaac.bachman/posts/10217695725644377

- - -
Himlen TV7 rapporterar:

"Svenska Elida, på solidaritetssegling för kristna minoriteter och enda demokratin i Mellanöstern, anländer till Israel.

Se dem angöra hamnen i Herzliya nära Tel Aviv i fredagens TV7 Israel News!
Fre 12/10 kl. 20.00 på Webb-TV.
Efteråt på Play-TV här.

Se representanter för Elida berättar mer om avsikten med sin resa i Studio Jerusalem Special
Fre 19/10 kl. 22.00 och tis 23/10 kl. 20.15 på Webb-TV.
Repriser tors 25/10 kl. 18.00 och lör 20/10 kl. 20.00.
Efter första sändning kan det ses på Play-TV här."

Från Himlen TV7:s hemsida:
http://www.himlentv7.se/elida-anloper-israel-se-dem-i-fredagens-nyheter/

Fler artiklar