Notera skillnad i rapportering i TT:s text via @sr_ekot och @CNN från de av Hamas initierade konfrontationerna på gränsen mellan Gaza och Israel.

Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6922384

CNN: https://edition.cnn.com/2018/03/31/middleeast/gaza-protests-and-funerals/index.html

-
1)
CNN låter både Israel och en palestinsk representant komma med sina versioner om händelseutvecklingen:


-
2)
@sr_ekot låter generalsekreteraren för Palmecentret som är internationellt känt för sin pro-palestinska hållning kommentera Israels hållning istället för kommentarer från Israel:


-
3)
CNN rapporterar korrekt om att målet med protesterna är att Hamas vill att gränsen ska krossas. @sr_ekot hävdar felaktigt att arrangörerna (Hamas) "försökte få alla att hålla sig borta från gränsstaketet"
-
4)
CNN rapporterar om att 10 av de dödade har identifieras som Hamasterrorister av Israel, varav minst fem har bekräftats av Hamas. Ekot rapporterar ej det utan hävdar något diffust: "Bland demonstranterna fanns också radikala grupper som utnyttjade situationen för sina syften"-
5)
Slutligen så kan vi ta en titt på rubrik-och bildsättning. Ekot betonar att protesterna fortsätter med bild av flickor med palestinsk flagga över frodiga sädesfält medan CNN betonar att protesterna minskar med bilder på gårdagens konfrontationer:-
6)
Värt att notera att @sr_ekot således upprepar det felaktiga påståendet om att Hamas uppmanat de protesterande från att inte närma sig gränsstängslet:

[Inklippt tweet med bilder och länk från 31 mars:
Hej @sr_ekot ska ni korrigera det direkt lögnaktiga påståendet som er utsände @ceciliauddenm gjort om konfrontationerna vid Israels gräns nu när Hamas medger att ett antal av de dödade tillhörde deras militära del?]


-
7)
Addendum: Den "expert" som TT intervjuar istället för att redogöra för Israels perspektiv jobbade alldeles nyligen på UD:s kansli och har täta band med (S). Detta samtidigt som Sverige i FN:s säkerhetsråd fördömer Israels agerande:
https://www.palmecenter.se/article/anna-sundstrom-ny-gs/Peter Sellei

Publicerad som tråd på twitter 1 april 2018

Fler artiklar