I tisdags publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) en rapport om hur både Hamas i Gaza och den palestinska myndigheten på Västbanken arresterar, hotar, förföljer och torterar oliktänkande.

HRW har under två års tid intervjuat 147 personer och rapporterar om 86 olika fall. Slutsatsen är att detta har pågått under lång tid och är att betrakta som rutinmässigt och systematiskt. Det kan mycket väl röra sig om brott mot mänskligheten, varför HRW uppmanar internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att öppna en utredning i ärendet. HRW uppmanar även EU att dra in stödet till de palestinska säkerhetsstyrkorna.

Den numera avgående (tack och lov!) utrikesministern Margot Wallström brukar vara snabb på Twitter. Där fördömer hon än det ena, än det andra. Men Margot Wallströms tystnad har varit total efter Human Rights Watch-rapporten. Inte en kommentar. Och hennes kollega – biståndsminister Isabella Lövin (MP) – håller också tyst om ärendet.

Många minns hur palestinska terrorister satte skräck i judar under slutet av 2015 och början av 2016, genom upprepade knivattacker mot vanligt folk i Israel. Margot Wallström valde då att anklaga de poliser som skyddade israeliska medborgare, i stället för att ägna energin åt att motarbeta och fördöma terroristerna. Hennes tal om ”utomrättsliga avrättningar” resulterade i att hon blev persona non grata i Israel.

Däremot blev hon hyllad av den palestinska ledningen. I december 2016 reste hon till president Mahmoud Abbas för att motta en palestinsk soldatorden ur hans hand. Utmärkelsen ska enligt reglerna gå till ”en soldat som har utfört en framstående handling”. Och det hade alltså Sveriges utrikesminister – soldat Wallström – gjort.

Vi får väl förstå att det kan vara svårt för Margot Wallström att komma på vad hon ska twittra om angående HRW-rapporten. Först mottar hon en soldatorden ur den palestinske ledarens hand. Fest och glädje. Men så bryts glädjeyran och det visar sig att Abbas andra soldater och poliser ägnar sig åt systematisk förföljelse och tortyr av oliktänkande. Utan att president Abbas har lagt två fingrar emellan.

Inget bra sällskap för en svensk utrikesminister. Jobbigt läge. Är det därför du är så tyst, Margot Wallström?

Lukas Berggren

Ledare publicerad i Världen idag 24 oktober 2018

Fler artiklar