Medlemmar av den amerikanska kongressen kräver nu att utrikesdepartementet skall offentliggöra en viktig rapport som innehåller exakta siffror på hur många som blev flyktingar under 1948 års självständighetskrig.

Rapporten sammanställdes av det amerikanska utrikesdepartementet under Obama-administrationen, men har på grund av sin hemligstämpel inte blivit känd förrän sex månader sedan.

Kongressledamöterna menar att rapporten kan påverka hur USA ser på flyktingfrågan, då det verkliga antalet flyktingar är långt lägre än FN:s officiella siffror.

UNRWA (U.N. Relief and Works Agency) är det särskilda FN-organ som bistår palestinska flyktingar och deras ättlingar. I januari halverade USA sitt bistånd dit, från planerade 125 miljoner dollar till 65 miljoner.

UNRWA, som hävdar att det finns 5,1 miljoner palestinska flyktingar i världen, fokuserar på att förse palestinier på Västbanken, Gazaremsan, Jordanien, Syrien och Libanon med hälsovård, utbildning och socialtjänst.

Alla andra flyktingar hanteras av UNHCR (U.N. High Commissioner for Refugees). 

Senator Ted Cruz (REP), sa till the Free Beacon att rapportens innehåll är nödvändigt för att kongressen skall kunna hävda amerikanska skattebetalares intressen.

”UNRWA angriper USA och är inblandat i antisemitisk uppvigling. Hamas terrorister använder UNRWA-anläggningar för att attackera israelisk civilbefolkning”, sa Cruz till the Free Beacon. ”Det amerikanska folket förtjänar att se de beräkningar som UD sammanställt i denna rapport, så att kongressen och Trump-administrationen kan ha en transparent och produktiv diskussion om USA:s roll i organisationen”.

Enligt källor som sett rapporten har UD funnit att endast 20.000 av de 700.000 arabiska flyktingar som flydde under Självständighetskriget fortfarande är vid liv och förskjutna från sina hem.

När den amerikanska journalisten Joan Peters 1984 gjorde research inför sin bok ”From Time Immemorial”, upptäckte hon att FN gjorde det medvetna valet att skilja mellan palestinska flyktingar och alla andra flyktingar. Flyktingar definieras i allmänhet som personer som flytt från en fast bostad, medan det i palestiniernas fall kunde röra sig om personer som levt i Palestina så litet som två år före Israels självständighet 1948. Dessutom: till skillnad från alla andra flyktingar så ärver palestinier flyktingstatus från varandra. Som resultat av detta brukar det sägas att det finns miljontals palestinska flyktingar.

Israel har börjat lyfta frågan internationellt. Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att FN borde hjälpa palestinierna genom FN:s ordinarie flyktingorgan, och lägga ner UNRWA. Det skulle kräva ett beslut av FN:s generalförsamling, vilket är osannolikt med tanke på det internationella forumets anti-israeliska hållning.

Ariel Kahana

Publicerad i Israel Hayom 18 juli 2018

Siffran 20.000 palestinska flyktingar kan sättas i proportion till att FN:s särskilda palestinska flyktingorgan UNRWA har över 30.000 anställda. /Red anm.

Fler artiklar