Lördagens antisemitiska brandattentat mot Göteborgs synagoga är vidrigt och upprörande, liksom våld med antisemitiska förtecken på andra platser i landet. Men det är inte helt överraskande. En av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Committee (AJC), skriver att man träffade Sveriges statsminister och utrikesminister för 18 månader sedan och då varnade för den ökande antisemitismen, men att ministrarna verkade ganska omedvetna. AJC undrar retoriskt om Sverige kommer att vakna sent omsider.

Som ledare för ett land har man inte rätt att vara hur godtrogna som helst. När Sveriges utrikesminister sitter till doms över Israel snart sagt varje gång de försvarar sina medborgare mot mördare, och härleder islamistiska terrorattentat i Europa till Israels politik, skickar man dunkla signaler till dem som gärna vill terrorisera judar även här.

Vi har dessutom släppt in ett okänt antal ISIS-soldater och terrorister av andra schatteringar, så till den grad att en engelsk terrorforskare ruskar på huvudet och kalla Sverige för garnisonsstad för ISIS, som utan risk för gripande kan återvända hit och återhämta sig när de har varit på mördarrunda i Mellanöstern.

Mot bakgrund av allt detta klingar det ihåligt när man nu yrvaket och indignerat uttalar sin avsky mot dåden. Det är orimligt att judiska församlingar ska behöva lägga en stor del av sina medel på att skydda sig mot antisemitiska våldsmän. I Sverige. Mer än 70 år efter Förintelsen. Av alla utrikesministrar i EU är Sveriges den enda som inte är välkommen i Israel.

Sverige får inte fortsätta att vara en fristad för terrorism och antisemitism. Sverige måste vända om och upphöra att vara Israels värsta ovän i västvärlden. Sverige måste agera med kraft mot antisemitism, både inom och utom landet. Och Sverige måste agera med kraft för att skydda sina judiska medborgare. Detta är en ödesfråga både för dem och för oss alla.

För Vänskapsförbundet Sverige-Israel,

Lars Adaktusson, riksordförande
Stefan Dozzi, generalsekreterare
Bengt-Ove Andersson, AU-ordförande

Uttalandet lades upp på Vänskapsförbundet Sverige-Israels hemsida 10 december 2017

Fler artiklar