Nu planeras för missionsbåten Elidas allra första resa till Israel. Seglatsen görs som en manifestation för att sätta ljus på vad som händer de kristna i Mellanöstern, och samtidigt ge hopp åt dessa minoriteter. Eventuellt kommer även Lars Adaktusson (KD) med på båten.


I slutet av augusti lämnar Elida Sverige för sin årliga säsong söderut. Men annorlunda för i år är att hon efter endast ett kortare uppehåll i Spanien sedan styr vidare österut mot Cypern, för en månadslång resa kallad "Pilgrim 2018".

Elidas skeppare, Stefan Abrahamsson, jämför seglatsen med Ship to Gaza, det initiativ med båt som syftar till att bryta blockaden mot Gazas hamn.

– Ingen trodde att Ship to Gaza skulle göra så stor nytta, men det blev en snackis i hela världen. Vi skulle vilja göra en Ship to Israel, säger Stefan Abrahamsson.

Syftet med seglatsen är att sätta fokus på vad som händer i Mellanöstern, att den kristna församlingen håller på att utrotas på den plats där den först föddes.

– Vi tycker det är väldigt allvarligt. Men både kyrka och politik är rätt tysta i den här frågan, säger han.

Här i Sverige kommer aktionen göras känd bland annat under politikerveckan i Almedalen.

– Samtidigt vill vi bidra till att kyrkan i Sverige får ett uppvaknande om hur vi behandlar Israelfrågan i dag.

Manifestationen görs med tanke på alla kristna minoriteter i Mellanöstern, men det blir Israel som får besök.

– Israel är den enda demokratin i området som skyddar mänskliga rättigheter och står för ett öppet samhälle, och där det är möjligt att lägga till med en båt som alltigenom pekar på Jesus, säger Stefan Abrahamsson.

Han vill ha ett brett engagemang och bjuder därför in olika kristna grupper och personer som arbetar med Israelfrågor att delta på olika sätt.

Bland annat har kristdemokraten och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson sagt att han står bakom projektet, och beroende på hur riksdagsvalet utvecklas kan det hända att han följer med på båten.

– Vi för samtal med fler, men vet inte än vilka som kommer att haka på, säger Stefan Abrahamsson.

Skepparen har själv besökt Israel tre gånger de senaste två åren, bland annat för att möta personer med anledningen av denna satsning.

– Så fort jag säger att jag är svensk har jag fått höra något om Margot Wallström, säger han.

– Om vi lyckas med det vi tänkt kan vi sända en "våg" in i Israel som säger att det finns svenskar som tänker annorlunda än Margot Wallström. Vi vill ge en annan bild av Sverige än hon gjort. Vi vill tala om att det finns svenskar som älskar landet och ber för det.

Förberedelserna pågår för fullt, bland annat arbetet med att göra ett program för Israelbesöket i samarbete med församlingar på plats.

– Jag är jättetaggad, jag tycker det känns meningsfullt och rätt, säger Stefan Abrahamsson.

– Känslan av att Gud vill det här är stark och gör att vi vill sätta ut hakan i det området.

De personer som ska segla med för själva manifestationen kommer att gå ombord på Cypern, och planen är att lägga till i den israeliska staden Haifa 10 oktober.

Kerstin Schönström

Publicerad i Världen idag 29 januari 2018

Fler artiklar