Trots muttrande visar undersökningen på att Israel, 69 år, till stor del är tillfredsställt.
När Israel fyller 69 år på måndag, är det till en nation  - benägen att oändlig muttra - nöjd med mycket mer än vad man skulle förstå om man hade samlat in information från media eller konversationer runt ett kvällsbord för Shabbat. Detta enligt en undersökning som släppts av Israels demokratiinstitut.

Enligt undersökningen sa hela 71% av befolkningen att deras personliga situation är "bra" eller "mycket bra", med bara 3% som definierar det som "dåligt" eller "mycket dåligt". Ytterligare 25% sa att deras situation är " Okej."
Det var på individnivå.

 

På kollektiv nivå sa ungefär 47,5% av befolkningen att Israels situation idag är "mycket bra" eller "bra", med endast 15% som säger "dåligt" eller "mycket dåligt" och ytterligare 40% som säger "okej".

Det som är intressant, och kanske till och med kontraintuitivt, är att andelen araber som sa att landet är i bra eller mycket bra form, var betydligt högre än de judiska respondenterna som sa det. Bland araberna sade hela 66% att Israels situation är antingen "bra" eller "väldigt bra" och cirka 12% gav landet en "dålig" eller "mycket dålig" betyg.

Bland den judiska populationen bedömde 44% landet som ”bra” eller ”bättre”, cirka 22% färre än bland den arabiska sektorn. Men när det gäller sin egen individuella situation säger 57% av araberna att de har det bra, medan 74% av judarna har en optimistisk utsikt över sin egen situation.

Trots oändligt prat om ett land som förlorar sin "själ" och / eller sin moraliska och demokratiska kompass, är hela 80% av allmänheten stolt över att vara israelisk, ett tal som stiger till 86% när man frågar den judiska befolkningen.

 

Endast 13% av judarna säger att de inte är stolta, medan antalet ökar till 40% bland araberna. Även bland araber svarade mer än hälften (51%) att de är stolta över att vara israeliska.

Som en jämförande siffra fann en Gallup-undersökning i mars att 75% av amerikanerna upplevde att de antingen är "extremt" eller "väldigt" stolta över att vara amerikaner.

Institutionens undersökning visar att israelerna fortsätter att vara invanda optimister, med 71 procent av allmänheten som säger att de antingen är optimistiska eller mycket optimistiska för framtiden och bara 24 procent intar pessimistisk syn på framtiden. Inte dåligt, med tanke på att landet har Hizbollah vid en gräns, islamiska staten, och variationer av al-Qaida på en annan. och Hamas på en tredjedel. Med hotet av ett kärnvapenbestyckat Iran som svävar ovanför; samt den palestinska terrorismen lurar runt hörnet.

När det gäller israeliska attityder mot landets prestationer inom ett antal olika områden ser 81% av allmänheten Israels förmåga att behålla landets säkerhet som "måttligt bra" eller "bra", 70% hade bra saker att säga om hälsosystemet, 62 % gav höga betyg till ekonomin och 61% sa att landets prestationer inom utbildning och vetenskap är bra, eller mycket bra.

Det är de goda nyheterna.

Den dåliga nyheten är att endast 24% svarade att landet lyckas med att minska de sociala klyftorna och 72% av allmänheten svarade negativt när man frågade hur framgångsrikt landet är att reagera på vad medborgarna vill ha.

 

Undersökningens resultat presenterades i Jerusalem Post.

 

Fler artiklar