Att svenska myndigheter vill svära sig fria från ansvar med hänvisning till en ren teknikalitet är absurt och stötande.

Den svenska regeringens generösa bistånd till Palestinska myndigheten (PA) gör det möjligt för dem att öronmärka en betydande del av sin budget för terrorism – vilket har resulterat i att minst en svensk och tusentals israeler dött.

Den 27 mars 2002 genomfördes en palestinsk terrorattack på Park Hotel in Netanya under den judiska Påsken. 30 personer dödades i dådet - bland dem en svensk medborgare – och 140 personer skadades.

Abbas a-Said, den terrorist som var hjärnan bakom attacken, avtjänar 35 livstidsstraff i israeliskt fängelse. Än idag, 15 år efter attentatet, får han en lön från PA på cirka 1000 kronor samtidigt som hans familj får nära 40 000 kronor i månaden.

Att denna lön är så hög i förhållande till den palestinska genomsnittslönen beror på att ersättningen enligt palestinsk lag blir högre ju fler israeler som dödats.

Sverige skickar varje år enorma belopp till PA helt utan villkor. Det svenska biståndet till palestinierna fortsätter att öka oavsett hur mycket PA uppviglar till terrorism – eller hur mycket den palestinska terrorismen de facto ökar.

Svenska företrädare brukar hävda att de svenska biståndspengarna inte är direkt avsedda för terroristlöner men detta argument är knappast övertygande då svenska pengar obestridligen hamnar i fickorna hos en organisation som finansierar terrorism.

Att svenska myndigheter vill svära sig fria från ansvar med hänvisning till en ren teknikalitet är absurt och stötande. Att terrorattacken som tog ett svenskt och 29 andras personers liv ägde rum för 15 år spelar ingen roll eftersom ingenting förändrats sedan dess.

Den Palestinska myndigheten visar inget intresse för att överge terrorn och vad som är än mer häpnadsväckande är att vi inte har sett Sverige göra något för att få den att upphöra, trots att den alltså indirekt finansieras med svenska skattepengar.

Inget land borde bidra med pengar till en administration som fortsätter att betala ut löner till dömda terrorister och deras familjer samtidigt som man säger sig arbeta för fred. Hur är det möjligt att den svenska regeringen inte inser ett så enkelt faktum?

Samma terrorism som i decennier haft Israel som sin måltavla – radikal islamistisk terrorism – har nu tragiskt nog också nått Stockholm. I den svenska debatten kring den palestinsk-israeliska konflikten hävdas ofta att ”ockupationen” är orsaken till den palestinska terrorismen mot Israel.

I Sverige existerar ingen ”ockupation”, men ändå ser vi hur över 400 jihadister från Sverige anslutit sig till terrororganisationer runt om i världen.

Dessutom har ett antal terrorattacker kunnat avvärjas på svensk mark – utöver det tragiska terrordåd som krävde 5 personers liv på Drottninggatan tidigare i år.

Istället för att fortsätta med de ständiga fördömandena av Israels påtvingade självförsvarsåtgärder vore det hög tid för den svenska regeringen att fördöma den palestinska terrorismen och göra ett seriöst försök att stoppa den.

Genom att stå sida vid sida med Israel i kriget mot terrorn skulle Sverige ta ett viktigt steg för att stoppa den terror som redan nått dess egna gränser.

Isaac Bachman
Israels ambassadör i Sverige

Debattartikel publicerad i Nyheter24 19 maj 2017

Fler artiklar