Israels nye ambassadör, Ilan Ben-Dov, ger ett ödmjukt och sympatiskt intryck när vi möts på Israels ambassad i Stockholm. Han betonar vikten av dialog och vill uppmuntra fler att bli ”aktiva vänner” till Israel. – Jag är inte bara villig – jag är ivrig – att åka ut till olika kyrkor och samfund, för att tala till dem och uppmuntra dem mycket. De är våra viktigaste vänner.

För en dryg månad sedan var det vaktbyte på israeliska ambassaden i Stockholm. Isaac Bachman åkte tillbaka till Israel och Ilan Ben-Dov kom till Sverige. Det första offentliga framträdandet för den nye ambassadören skedde under en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Och budskapet från Ilan Ben-Dov rymde både tacksamhet och kritik.

– Först av allt uttryckte jag min tacksamhet till våra vänner, både för egen del och från hela det israeliska folket. Vi uppskattar verkligen vänskapen och den är inte självklar. Men sedan talade jag även om att vi är medvetna om den kritik mot Israel som finns i Sverige, och det är ingen hemlighet att den kritiken ibland är väldigt skarp.

Huvudbudskapet var att Israel måste ha rätt att försvara sig mot de som vill förgöra landet.

– Man måste komma ihåg att Israel är den enda demokratin Mellanöstern. Vi bor i ett väldigt problematiskt och våldsamt område, omgivna av terroristorganisationer som Hizbollah, Hamas, Al-Qaida och Isis. Vi är en liten nation omgivna av alla dessa fanatiker och vi har ansvaret att försvara oss. Det var huvudbudskapet och det är huvudbudskapet, säger han.

Det är första gången Ilan Ben-Dov är i Sverige. Men någon diplomatisk duvunge är han knappast, och Europa är hans expertområde. Tidigare har han varit stationerad i såväl Tyskland som i Österrike, eftersom han pratar tyska. Den senaste stationeringen var i Singapore, där han verkade i sex år, och innan han kom till Sverige var han direktor för den centraleuropeiska avdelningen på utrikesdepartementet i Jerusalem.

Vad hade du hört om Sverige innan du kom hit?

– Först av allt att det är ett ledande land i Europa, att det är ett stort land och att det har en god ekonomi. Men jag måste erkänna, och det är ju ingen hemlighet, att Sveriges politik rörande Israel är väldigt problematisk.

Ilan Ben-Dov förklarar att bilden av Sverige i Israel har försämrats kraftigt på senare tid. Inte minst efter anklagelserna om utomrättsliga avrättningar från israelisk polis i samband med att en rad knivdåd inträffade i Jerusalem.

– Det var många arga reaktioner då. Jag menar att det största problemet här är bristen på förståelse av den väldigt unika situationen vi lever i. Våra grannar i Mellanöstern är inte Danmark, Norge och Finland utan en rad terroristorganisationer, som inte lever efter några internationella lagar. Vi har både en moralisk rätt och en överlåtelse till att försvara oss mot de som vill förgöra den judiska staten, säger han.

Men Ilan Ben-Dov tror att det går att förändra den svenska oförståelsen och bilden av Israel. Och han tror att dialog är redskapet som behövs för att skapa en förändring.

– Jag förväntar mig en bred dialog med alla parter av samhället under min tid som ambassadör. Självklart med våra vänner, men också med de som inte känner till Israel så väl.

Inte minst vill han nå in i den unga generationen, där öppenheten och förståelsen för Israels unika situation möjligen är större.

– De flesta människor är nog inte medvetna om den unika situation som Israel lever i. Om jag kan få fram budskapet att vi är en fredsälskande stat, som ändå måste försvara sig, och som måste nå något slags samförstånd med våra grannar, då tror jag att många öron kommer att vara öppna.

När den moderna staten Israel fyller 70 år 2018 kommer det finnas en möjlighet att beskriva ”framgångssagan Israel” för många människor och lyfta fram en annan sida av Israel, tror ambassadören.

– När staten etablerades år 1948 var det bara en öken. Det fanns bara omkring 600 000 israeler som bodde där, men i dag är vi mer än åtta miljoner israeler. Vi har gjort öknen grön och vi har fått öknen att blomstra. Vi har byggt ett starkt land med en stark ekonomi med ett väldigt levande och intressant samhälle, trots att många av våra grannar fortfarande inte accepterar vår existens och tvingar på oss krig. Så Israel är en stor framgångssaga och vi är väldigt stolta över utvecklingen.

Det bästa sättet att visa sitt stöd till Israel är att höja sin röst när det behövs, menar Ilan Ben-Dov. Han tror att Israel behöver fler ”aktiva vänner” än tidigare.

– Det jag har lärt mig hittills är att vi har många vänner här i Sverige, men många av dem tror att de är ensamma och de flesta är väldigt tysta och passiva. De människor som är emot Israel och som kritiserar Israel är däremot väldigt högljudda. Jag tror att folk i både Israel och Sverige behöver veta att Israel har många vänner i Sverige.

Hur kan man vara en ”aktiv vän” till Israel?

– Om Israel blir felaktigt anklagat för något så förväntar vi oss att våra vänner höjer sina röster och säger “Det där är inte sant.” Israel försvarar sig mot terrorister och då är det viktigt att vi har många vänner som försvarar oss. Det är till exempel viktigt att våra vänner skriver till politiker, till regeringen och till media.

Ilan Ben-Dov vill gärna fördjupa kontakterna med kristna i Sverige, förklarar han.

– Jag har förstått att många kristna i Sverige tillhör de bästa av våra vänner. Jag är inte bara villig – jag är ivrig – att åka ut till olika kyrkor och samfund, för att tala till dem och uppmuntra dem mycket. De är våra viktigaste vänner.

Än så länge har han mest rört sig i Stockholmsregionen. Men han längtar efter att få röra sig ut i landet, för att se mer av Sverige och träffa nya människor.

– Jag hoppas att få åka från norr till söder och träffa så många människor jag kan. För du vet, när man har en känsla av att man representerar rätt och rättvisa – ett högre moraliskt syfte – då vill du nå ut med budskapet till så många människor du kan.

Lukas Berggren

Publicerad i Världen idag 29 september 2017

Fler artiklar