"Jag säger till er här, våra kristna bröder i Jerusalem, våra tankar är med er under denna svåra tid," sade den israeliske presidenten Reuven Rivlin.

President Rivlin besökte Latinpatriarkatet i Jerusalem för att hedra påsken.

Han beskrev de kristnas öde Mellanöstern som "en vanära mot mänskligheten" under ett möte med överhuvudet för det latinska patriarkatet i Jerusalem och den grekisk-ortodoxa patriarken.

Presidenten noterade de senaste terroristattackerna mot koptiska kristna i Egypten samt förföljelsen av syriska kristna av ISIS och av andra extremistiska islamistiska grupper och sade att Israel skulle fortsätta att skydda sin kristna befolkning. 

""Alla har vi sett bilderna från Syrien; Jag besökte några av de skadade som behandlades på israeliska sjukhus. Vad som händer där mot det kristna samhället - och mot hela landet - är en vanära mot hela mänskligheten. "

Rivlin sa att det judiska folket "vet bättre än någon annan vad det innebär att be i rädsla och drabbas av terrorism" och lovade att Israel skulle "skydda ens religionsfrihet, den personliga säkerheten och säkerheten för era heliga platser".

 

Ärkebiskop Pierbattista Pizzaballa, som för närvarande tjänar som den apostoliska administratören av det latinska patriarkatet, en interimistisk position, tackade Rivlin för dennas stöd.

 

Han noterade dock att Israel också drabbats av anti-kristna attacker, såsom brandattack mot kyrkan i Galileen, och nämnde Rivlins solidaritetsbesök med platsen.

 

Pizzaballa sa att kristna var en kritisk del av landet och i Jerusalem. De utgör "en integrerad del av stadens identitet, utan vilken Jerusalem inte kunde vara densamma".

 

Grekisk-ortodoxa patriarken Theophilos III instämde med detta och kallade Jerusalem en plats som "omfamnar en multireligiös och multietnisk mosaik" och sade att staden skulle kunna vara ett exempel på "harmonisk samexistens och en syntes av traditioner och civilisationer.” 

 
Artikeln har tidigare publicerats i Jerusalem Post den 19 april 2017
 

Fler artiklar