Vissa palestinska ledare, utmärkte sig under makten i två saker: retorik och missade möjligheter. De har gjort det från 1940-talet till början av 2000-talet.

År 1947 motsatte de sig delningsplanen [FN], även om det tilldelades 49% av Palestinas land. De anklagade [egyptiske presidenten] Gamal 'Abd Al-Nasser för förräderi för att han kom överens med Rogersplanen, [2] och senare anklagade de också [egyptisk presidenten] Anwar Al-Sadat för förräderi för att han undertecknade fredsavtalet med Israel på Camp David. Dessa två [presidenter] erkände åtminstone en verklighet, och Sinai [halvön] återvände i sin helhet till Egypten.

"En av de oförlåtliga möjligheterna som de palestinska ledarna missade, var deras vägran att sitta i sätet öronmärkt för dem av Sadat vid förhandlingsbordet, bakom sin egen flagga, på hotell i Kairo Mena House. [3] Det bör noteras att vid den tiden fanns inte en enda bosättning på Västbanken, och inte ett enda förstört hus [existerade] i Gaza.

"Efter några decennier, efter att hälften av Västbankens område var fyllt av bosättningar, skrev de [palestinierna] Oslo-avtalen, som senare visade sig värdelösa för dem. Var [ankommer till nuvarande situation] anledningen till Black September? [4] Och var det anledningen till att inbördeskriget i Libanon utbröt och orsaken till att Gaza blev tre gånger förstört?
"Med all respekt som jag har för ledaren [Isma'il] Haniya, säger jag till honom:" När du bestämde [i det nya Hamas politiska dokumentet att gränserna för Palestina är gränserna] som fanns före den 5 juni, 1967, erkände du implicit och indirekt Israel. [5] Därför kan du inte kasta en enda sten åt det, för att inte tala om en enda raket mot den.
"Jag undrar därför värdet av det meningslösa uttrycket" Palestina från floden till havet ", så länge som Gaza är avskilt från Västbanken. Kommer offring leda till att ledaren Haniya lanserar ett historiskt initiativ och konsoliderar enighet i den palestinska staten som kommer att stödjas av de arabiska bröderna och hela världen?

"Unga palestinier förtjänar att leva, sträva efter och agera som ungdomar i andra nationer. Vi har haft vår del av sorg, förtryck, idioti och utspädning av extremistiska slogans, som har eliminerat visdom och samtidigt [förverkat] mycket land.

Om det palestinska folket skulle njuta av livet under fredsvillkor skulle de upptäcka att de är ett kreativt folk, vilket demonstreras av det faktum att mottagaren av priset för världens bästa lärare är den palestinska läraren Hanan Al-Hroub . [6]

"Och om vi talar om [den palestinska statens] territoriella aspekt, [det bör kommas ihåg att] Singapore upptar ett område på endast 710 km² - det vill säga en niondel av Västbankens och Gazas. Dessutom är befolkningen i de två [det vill säga Singapore och de palestinska territorierna] likartade - men Singapores årliga inkomst överstiger 400 miljarder dollar - mer än varje oljestats inkomst ... även om den inte har några natur resurser]."

Följande utdrag hämtades från MEMRI

 

Fler artiklar