I fredags fick jag ett telefonsamtal från en präst i Svenska kyrkan. Låt oss kalla honom Daniel. Daniel har arbetat som präst länge och är verksam i västra Sverige. Jag har aldrig träffat Daniel och hade aldrig talat med honom förut, men nu hade han något viktigt att dela med mig. Han ville be om ursäkt.

Daniel har fått nog. Han tycker att situationen närmast är ohållbar. Han har tröttnat. Han skäms. När Daniel läser, ser och hör Svenska kyrkan uttala sig om Israel mår han dåligt. Nu hade det gått så långt att han ville kontakta oss på Förenade Israelinsamlingen och be om ursäkt å kyrkans vägnar.

Det blev ett långt och intressant samtal, och återigen blev jag påmind om det jag ofta tänker och ofta upplever, men ibland ändå glömmer: att Israel har många fler vänner i Sverige än vad vi tror. Det är viktigt inte minst för oss judar att veta, i dagens läge när vi känner oss mer utsatta än på många år. Men det är också viktigt för våra kristna vänner runt om i landet.

När vi hör ärkebiskop Antje Jackelén, Wanja Lundby-Wedin, Anna Karin Hammar och andra i Svenska kyrkans ledning uttala sig på ett ytterst Israelfientligt sätt, är det lätt att tro att de har kyrkan bakom sig. Det har de inte. Svenska kyrkans kansli i Uppsala är en sak, de många församlingarna och medlemmarna i landet en helt annan. De vill inte hålla på med utrikespolitik, eller politik över huvud taget. På lokalplanet har man sina egna medlemmar, gudstjänster, diakoni och andra aktiviteter, och förstås en del problem, att arbeta med.

Under sommaren talade jag på två olika konferenser, Israels vänners sommarkonferens i Värnamo och Shalom över Israel på Hjälmareds folkhögskola. Båda hade ett rekordstort antal deltagare. I Värnamo var man över 1 000 deltagare när man var som flest.

Det finns alltså ett stort positivt Israelintresse bland kristna gräsrötter över hela Sverige. Det finns en kärlek till och omsorg om det judiska folket och Israel. Vi ska inte låta oss luras av en högljudd ledning inom Svenska kyrkan. Vi ska inte heller låta dem sätta agendan och stå oemotsagda.  

Ibland tänker jag att svenska kristna Israelsvänners största fiende är den egna osäkerheten och försiktigheten. Du kanske är med i Svenska kyrkan och din egen församling är ljum, ointresserad eller till och med negativt inställd till Israel.

Du kanske är med i en annan församling där det inte predikas eller talas om Israel. Minns då att när du står upp för Israel har du rätten på din sida, vare sig du har Bibeln som utgångspunkt eller om du ser historiskt på Israel och det judiska folkets koppling till landet. Men det kan ju vara obekvämt att säga emot en högljudd antiisraelisk präst, pastor eller annan ledare i sin församling. Vi vill inte bråka, vi vill att alla ska vara sams. Det är inte bara en svensk egenskap, den är ännu starkare bland troende.

Jag vill gärna utmana dig. Håll dig informerad och uppdaterad om vad som händer i Israel. När du hör någon uttrycka något felaktigt eller fördomsfullt om judar och/eller Israel, våga säga emot. Om det inte talas om Israel i din församling, våga ta upp det med ledningen. Vi kan alla göra skillnad, i det lilla och det stora. Du mår dessutom bättre när du gör det rätta!

Och kom ihåg: Israel har många fler vänner i Sverige än du tror. När du talar, vågar fler göra det, och plötsligt visar det sig att många tänker som du.

Ulf Cahn
Generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod. 
http://www.israelinsamlingen.org/

Israelkommentar publicerad i Världen idag 16 augusti 2017

Fler artiklar