Irans så kallat ”moderate” president Hassan Rouhani kallade förra veckan Israel för ”en cancertumör”, och hävdade att landet är en ’konstgjord regim’ som upprättats av västländerna.

Rouhani påstod också att Israel ’lyder västvärlden fullständigt i regionala frågor’ och att landet ’dödat och förskjutit’ den ’historiska nationen Palestina’.

Sen uppmanade han de islamiska nationerna att skapa en ’gemensam styrka’ mot Israel och USA för att vinna slaget mot ’de kriminella’.

Det var första gången som den iranske presidenten själv använde så starka ord för att demonisera Israel, och hans uttalanden ledde till ett skarpt svar från den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu som på lördagkvällen varnade för att ’Israel mycket väl vet hur man skall försvara sig mot den mordiska iranska regimen.’

Netanyahu uppmanade också ’världens nationer’ att ansluta sig till de nya amerikanska sanktionerna mot Iran, och sa att den islamiska republiken utgör ett hot även mot dem.

Under söndagen hakade Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, på det uppblossande ordkriget mot Israel.

Den iranske ledaren hävdade att ’den sionistiska regimen nu är klart svagare än för 10 och 20 år sedan’. Han skröt om hur Hamas och Hizbollah skulle ha besegrat IDF i krigen 2005, 2008 och 2014 - och för två veckor sedan under vad han kallade ’tvådagarskriget’, då Iran uppenbarligen beordrat de palestinska terrorgrupperna att bombardera södra Israel med 460 raketer.

I ett sällsynt utslag av solidaritet med Israel valde den Europeiska Unionen att fördöma Rouhanis ”cancertumör”-uttalande som ”totalt oacceptabelt”. Man sade sig vara måna om Israels säkerhet, men gick inte så långt som att ansluta sig till de nya Iransanktionerna.

’Med tanke på nuvarande och framväxande hot i regionen upprepar den Europeiska Unionen sitt starka engagemang för Israels säkerhet’, hette det bland annat.

Men omvärlden är långt ifrån redo att ansluta sig de amerikanska sanktionerna mot Iran, och den är likgiltig inför de tecken som visar att Iran fortsätter att kontinuerligt förbereda sig för ett utrotningskrig mot Israel.

EU t.ex., har gjort allt man kan för att europeiska företag skall kunna fortsätta att göra affärer med Iran. Man har till och med uppdaterat sin lagstiftning för att blockera de amerikanska sanktionerna. Denna lagstiftning [blocking statute] är tänkt att skydda europeiska företag från amerikanska straffåtgärder enligt den nya sanktionsordningen.

Dessutom arrangerade EU en konferens med Iranavtalets återstående medlemmar för att hitta ’praktiska lösningar för att kunna upprätthålla normalisering av handel och ekonomiska förbindelser med Iran’.

Tydligen hjälpte det, för under 2018 ökade Europas handel med Iran 7,8%

Teheran får nu också hjälp av några asiatiska länder för att rädda oljeexporten från Trumpadministrationens nya sanktioner.

Indien, till exempel, dubblerade sin oljeimport från Iran under oktober. Importvärdet är nu 1,42 miljarder dollar, och importen har under 2018 ökat med hela 38 procent!

Vidare så har Kina återupptagit sin import av olja från Iran. Detta efter att man erhållit ett undantag av USA.

Samtidigt fortsätter Iran förberedelserna för att angripa Israel i ett trefrontskrig och ta över Syrien.

Regimen i Teheran fortsätter att smuggla tunga vapen till Hamas och Islamiska Jihad i Gaza.

Medier i Israel och Kuwait rapporterade under lördagen att en militant islamistgrupp som tillhör Islamiska Staten, ISIS - Wilayat Sinai - hade kapat en iransk skeppslast bestående av moderna anti-tankmissiler av typen Kornet och andra GPS-styrda vapen. Lasten var avsedd för Gazaremsan.

Hamas använde nyligen en Kornet-missil för att slå ut en israelisk buss som just lastat av femtio IDF-soldater nära gränsen till Gazaremsan. 

ISIS befälhavare på Sinaihalvön uppges ha vägrat överlämna vapnen, som också kan användas mot Israel. Wilayat Sinai sköt mot en israelisk gränspatrull under förra veckan.

Och så har vi Syrien, där Iran och Hizbollah tillsammans med den syriske diktatorn Bashar al-Assad nu förändrar det demografiska läget längs gränsen mot Israel som en förberedelse inför ett framtida krig mot den judiska staten.

The Middle East Media Research Institute (MEMRI) har just publicerat en rapport som dokumenterar den tysta etniska rensningen av sunniaraber i södra Syrien, där Assads regim tvingat olika rebellgrupper till så kallade försoningsavtal.

Genom dessa avtal har sunnirebeller fördrivits från sina hem och förflyttats till Idlib, en nordlig provins där majoriteten är sunnimuslimsk. Assadregimen har systematiskt mördat dem som valt att stanna kvar.

Assad beviljar syriskt medborgarskap till tusentals iranier, och shiiter från Pakistan och Afghanistan som stridit jämte den syriska armén för att säkra den skoningslöse diktatorns makt. Nu slår de sig ner i södra Syrien.

Den syriska nyhetssidan Zamanalwsl hävdar att Syriens regering utfärdat 200.000 pass till medlemmar i det iranska revolutionsgardet (IRGC) och till andra shiitiska krigare och deras familjer.

Enligt Zamanalwsl är syftet att ’ge de utländska milismedlemmarna en legal status som gör dem så effektiva som möjligt i framtiden’.

Den libanesiska tidningen Al-Nahar har därefter rapporterat att Syrien utfärdat två miljoner syriska identitetskort till iranska, afghanska och pakistanska shiiter. Enligt MEMRI var nästan samtliga medlemmar av IRGC eller Hizbollah.

Enligt MEMRI strider detta mot den överenskommelse som slutits mellan Israel och Ryssland tidigare i år. Enligt den skulle de iranska och shiitiska styrkorna dras bort från södra Syrien. Utfärdandet av syriska identitetshandlingar till dessa krigare kan vara ett sätt att behålla dem i området utan att öppet bryta mot överenskommelsen.

En annan MEMRI-rapport visar hur Hizbollah fortsätter sin uppbyggnad i sydvästra Syrien, där den Iranstödda terrororganisationen nu upprättat mängder med baser, träningsläger och underjordiska anläggningar. Samtidigt kontrollerar man gränsområdet mellan Syrien och Libanon och förfogar över uppskattningsvis 140.000 missiler.

Iranierna döljer inte längre vilka planer de har för Mellanöstern i allmänhet och för Israel i synnerhet.

Hussein Salami, IRGC:s vice befälhavare, sa i helgen att IRGC:s Basij-milis nu ’sprids över regionen’ och att både palestinier, syrier, irakier och jemeniter ’använder Basij som en förebild för att besegra Takfiri [otroga, kättare] och knäcka konspirationerna från Israel, USA, och det saudiska kungahuset’.

’Idag har vi blivit så mäktiga att vi både kan försvara vårt land från invasion och om nödvändigt jaga fienden för att åsamka den ett oförglömligt nederlag’, skröt Salami i samma tal.

IDF å sin sida förbereder sig inför ett flerfrontskrig, nu när det blivit uppenbart att det internationella samfundet - undantaget USA - inte kommer att göra något för att hejda ansamlingen av iranska styrkor vid Israels Syriengräns.

Israels nybildade kommandobrigad har just hållit en storskalig tredagarsövning för att öva förmågan att samtidigt strida mot Hizbollah, Hamas och andra grupper.

Yochanan Visser

Publicerad i Arutz Sheva 26 november 2018

Fler artiklar