Häromveckan gick den palestinska ledaren Mahmoud Abbas ut i TV och framförde sin syn på historien rörande judarna i Europa. Han sade bland annat att judarna hade provocerat fram Förintelsen genom sin sociala funktion som ockrare och penningutlånare.

Mahmoud Abbas, som nu fullgör det fjortonde året av sin femåriga mandatperiod som Palestinska myndighetens president, har ett pärlband av liknande antisemitiska och förintelseförnekande uttalanden bakom sig, Uttalanden som hade varit brottsliga enligt den svenska lagen om hets mot folkgrupp.

Regeringen Löfven och utrikesminister Margot Wallström hör till det palestinska styrets närmaste vänner internationellt. I oktober 2014 beslöt man om ett kraftigt utvidgat finansiellt bistånd till den Palestinska myndigheten. Sveriges bistånd till Palestina går genom många olika vägar, till exempel via EU:s program PEGASE, men en stor del hamnar ovillkorat direkt i Palestinas budget, främst genom att betala löner för offentligt anställda.

Den palestinska myndigheten använder en mycket stor del av sin budget för att betala ut lön till dömda terrorister som avtjänar fängelsestraff i Israel. Enligt en granskning av den ansedda dagstidningen Washington Post från den 14 mars i år, används motsvarande närmare en miljard svenska kronor varje år för att på detta sätt stödja terrorism.

Det är stötande och vämjeligt att svenska skattebetalares medel används för att hålla en genomkorrupt och öppet antisemitisk diktatur under armarna. Genom att det icke-villkorade biståndet kan användas för att belöna terrorism, så får alla svenskar blod på sina händer.

Allt annat än en frysning av det ovillkorade biståndet till den Palestinska myndigheten innebär ett öppet godkännande av Mahmoud Abbas antisemitism och diktatur. Det är ett hyckleri utan motstycke att såväl regeringen som EU-kommissionen i andra sammanhang säger sig vilja arbeta mot såväl hatbrott som finansiering av terrorism.

Henrik Sundström
Personvalskandidat till riksdagen (M)

Debattartikel publicerad i Bohusläningen 11 maj 2018

Fler artiklar