Rapporten ”Poisoning Palestinian Children – UNW Report on UNRWA Incitement” släpptes för ett år sedan, men är fortfarande minst lika aktuell. Ur rapportens inledande sammanfattning:


Den här rapporten avslöjar mer än 40 facebooksidor som uppmuntrar till terrorism eller antisemitism, och som drivs av lärare, rektorer och andra som är anställda av det palestinska flyktingorganet UNRWA. Rapporten är uppdelad efter region och inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gazaremsan och Syrien. Dessa fall är tillägg till de 30 liknande exempel som UN Watch sammanställde i slutet av 2015

De exempel på uppvigling som ges i denna rapport inkluderar hur UNRWA:s lärare och medarbetare firar terroristers kidnappning av israeliska tonåringar, jublar när raketer avfyras mot israeliska civila centra, stöder olika former av våld, raderar Israel från kartan, hyllar Hitler och postar hans foto, och publicerandet av öppet antisemitiska videor, karikatyrer och uttalanden.

Uppvigling som symptom på problemets kärna.

Det är viktigt att förstå att det hat som uppvisas inom UNRWA är symptom på ett djupare, underliggande problem: organisationens själva existens, dess struktur och verksamhet, och dess centrala politiska uppgift. Som Dr Einat Wilf, världens främsta expert på UNRWA, påtalat fungerar FN-organet som en politisk palestinsk organisation, bundet till det politiska målet om ”återvändande”, vilket innebär att fem miljoner ättlingar till 1948 års flyktingar skall skickas in i Israel, och effektivt avsluta den judiska staten av idag. Istället för att sträva efter fred, är UNRWA idag det största hindret för fred, vilket Dr Wilf visat. Organisationen institutionaliserar, upprätthåller och blåser upp den palestinska flyktingfrågan, och drömmen om ett palestinskt ”återvändande” till det som är staten Israel.

USA, Storbritannien, EU och de andra stora bidragsgivarna måste agera.

Bland UNRWA:s största givare återfinns USA, som gav 280 miljoner dollar under 2015, EU (136 miljoner USD), och Storbritannien (100 miljoner USD). [Motsvarande siffra för Sverige var 45 miljoner USD]

Dessa och andra bidragsgivare, inklusive Kanada som nyligen åtog sig en ny post om 25 miljoner USD, har ett ansvar att se till att UNRWA lever upp till sina skyldigheter som humanitärt FN-organ.

När vi förra året avslöjade trettio liknande exempel på uppvigling som skett online, svarade UNRWA:s talesperson Chris Gunness tyvärr med att attackera UN Watch, och att förneka eller förringa problemen hos UNRWA. Först efter månader av uppmärksamhet i media tillkännagav FN i New York diskret att några anställda hade stängts av. Det avslöjades aldrig vilka förövarna var, eller hur länge de blivit avstängda. UNRWA har själva aldrig gjort några uttalanden på temat - varken på hemsidan eller någon annanstans.

Det faktum att så många UNRWA-anställda fortsätter att offentligt visa Facebookinlägg som hyllar radikal islamistisk terror, och uppviglar till antisemitism, visar att UNRWA - trots egna uppgifter om motsatsen - inte tar frågan på allvar. Och att dess anställda är medvetna om detta.

När UNRWA:s ledarskap gör sina dagliga utfall mot Israel (vilket i sig är ett brott mot humanitära organisationers förväntade neutrala hållning) skapar detta en atmosfär inom organisationen där lärare tydligen känner sig bekväma med att radera Israel från kartan.

UN Watch

Inledande sammanfattning till rapporten ”Poisoning Palestinian Children - UNW Report on UNRWA Incitement”, publicerad februari 2017

https://www.scribd.com/document/338677749/Poisoning-Palestinian-Children-UNW-Report-on-UNRWA-Incitement

https://www.unwatch.org/130-page-report-unrwa-teachers-incite-terrorism-antisemitism/

- - -
Lars Adaktusson har under den gångna veckan på twitter uppmärksammat problemen med UNRWA: "Är det så att @margotwallstrom och @IsabellaLovin nu ökar biståndet till @UNRWA, som ersättning för USAs minskade anslag, bör de berätta det. Skattebetalarna vill säkert veta om ytterligare biståndsmiljoner ska gå till korrumperade PA samt spridande av antisemitism och Israelhat.

Se även Lars Adaktussons meningsutbyte med Carl Bildt här och här.

Fler artiklar