Vad händer om en person går runt med kippa på huvudet i Berlin? Adam Armoush, en israelisk arab, ville inte tro att det skulle vara riskabelt i dagens Tyskland. En dag valde han därför att göra ett "experiment" tillsammans med en vän. De promenerade runt i Berlin med kippa. Vad hände?

De två vännerna blev attackerade.

I en kort filmsnutt som delats flitigt på nätet ser man hur Armoush blir angripen av en ung, ursinnig man. Medan angriparen skriker "yahudi" (arabiska för jude) slår han Armoush med ett bälte.

Attacken skedde på öppen gata. Inför förbigående människor.

Incidenten har med all rätt väckt avsky och ilska i ett Tyskland som åter igen brottas med antisemitiska strömningar.

En undersökning från Amerikanska judiska kommittén visar att antisemitism i Berlins skolor ökat. Lärare vittnar om unga elever, från framför allt salafistiska hem, som uttrycker judehat och antisemitiska förolämpningar mot andra elever.

Och när Tysklands motsvarighet till Grammygalan, Echo Music Awards, tidigare i april delade ut priset för årets bästa hiphop-album till duon Farid Bang och Kollegah protesterade flera artister. Några av gangstarapparnas låtar innehåller nämligen antisemitiska textrader. I låten 0815 rappar duon om att de ska göra "en annan Förintelse, kommer med en Molotov" och att deras kroppar är "mer definierade än Auschwitz-fångar". Och inte nog med det, priset delades ut samma dag som minnesdagen för alla de miljoner judar som föll offer för Förintelsen.

Osmakligt och otroligt respektlöst.

Tyvärr följer Tyskland bara den övriga utvecklingen i Europa. Runt om på kontinenten kan man nu se obehagliga antisemitiska strömningar.

Sverige är absolut inget undantag. Artiklar efter artiklar har beskrivit och undersökt den växande antisemitismen i Malmö. Förra året beslutade judiska föreningen i Umeå att lägga ner all verksamhet på grund av all hot och hat som riktades mot föreningen. Och några månader därefter utsattes judiska institutioner i Malmö och Göteborg för brandattentat. Under samma tidsperiod kunde man höra djupt antisemitiska slagord i demonstrationståg på Malmös gator.

I Frankrike är det så pass allvarligt att det nya, utbredda judehatet lett till flertalet antisemitiska terror- och våldsdåd. Det gör ont i hjärtat att rada upp exemplen. År 2012: Det blodiga attentatet mot en judisk skola i Toulouse. År 2014: Antisemitiska kravaller i Paris, upploppsmakarna skrek antijudiska slagord medan judiska butiker och synagogor vandaliserades. År 2015: Gisslandramat på en kosherbutik i Paris, bara två dagar efter terrordådet mot det franska satirmagasinet Charlie Hebdo. Och 2018: En 85-årig judisk kvinna och Förintelse-överlevare mördades brutalt i sitt hem i Paris. Franska polisen utreder mordet som hatbrott.

Har Europa blivit otryggt för judar? Ja, så blir det om inget görs för att vända denna fasansfulla utveckling. Nu har vi ju sett flera våldsamma, antisemitiska incidenter tätt inpå varandra.

I dagarna fyller staten Israel 70 år. Mot bakgrund av det som nu sker runt om i Europa förstår man verkligen varför allt fler judar väljer att flytta till Israel. När Europa blir allt mer otryggt för den judiska minoriteten, finns åtminstone Israel. Landet vid Medelhavet är en trygg plats och befolkningens säkerhet står alltid högst på dagordningen. Detta trots att väpnade terrorgrupper i närområdet bedriver krig mot Israel och samtliga grannländer i regionen uttrycker fientlighet.

Faktum kvarstår dock, som jude i Israel behöver man inte oroa sig för bli angripen om man uttrycker sin judiska identitet och bär judiska symboler öppet på gatan.

Tänk om den friheten åter kunde säkras i Malmö, Berlin och Paris.

Bawar Ismail

Ledare publicerad i Gefle Dagblad 21 april 2018

Fler artiklar