Ingenstans i Svenska kyrkans officiella twitterflöden hittar jag ett positivt uppmärksammande av Israels 70-årsdag. I stället fördömer ärkebiskopen Israels försvar vid gränsen till Gaza och terroristerna från Hamas beskrivs som demonstranter för en rättmätig sak, skriver Annika Borg i ett öppet brev.

Bästa ärkebiskop Antje Jackelén!

Twitter är ett begränsat medium att framföra sina åsikter och budskap i. Tonläget kan ofta hårdna och många tänker över sin närvaro där. Erfarenheterna av att de korta formuleringarna inte för det offentliga samtalet framåt delas av allt fler. Jag uppfattar att du ofta upplever dig missförstådd på twitter. Därför ställer jag nu en rad frågor till dig i ett öppet brev.

Jag har, som du vet, i många artiklar under en lång rad år ställt frågor om Svenska kyrkans Israelfientliga utspel. De har handlat om allt från att Svenska kyrkan ordnar Israelfientliga propagandakurser för journalister på Svenska teologiska institutet i Jerusalem till spridandet av antisemitiska retoriska figurer, då kyrkan valt att föra fram material från Kairos-Palestina nätverket. Det är skrifter som förskönar terrorn mot Israel, innehåller ersättningsteologi och förfäktar tanken på en ”judisk lobby”.

Förra året arrangerade Svenska kyrkan seminarium med representanter för den antisemitiska bojkottrörelsen BDS (Boycott Sanctions Divestments) i Almedalen och du poserade på bild med representanten. Jag skulle, tyvärr, kunna mångfaldiga mina exempel. Ofta gömmer du och andra i kyrkoledningen er bakom era politiska policydokument, bakom Israelfientliga och anti-judiska kyrkor i regionen eller det tunna dokumentet Guds vägar, som numera är föråldrat.

I det här brevet vill jag ta upp åsikter du spridit den senaste tiden. Min förhoppning är att du nu tar chansen att inte bli missförstådd eller feltolkad, utan vill ge det öppna samtalet en chans och svara.

1. Varför valde du att inte positivt uppmärksamma 70-årsdagen av staten Israels bildande?

2. Är du av uppfattningen att alla palestinier i hela världen, som ärver sin flyktingstatus, ska återvända till landet?

3. Stödjer du ”The March of Return”, eftersom du den 21 april sprider en bild på Twitter om det?

4. Svenska kyrkans internationella avdelning gjorde den 14 maj ett uttalande om att Israel har ansvaret för våldet, eftersom de är den starka parten. Anser du att Israel, vars grannar utgörs av länder som vill utplåna landet och judarna, bär det största ansvaret för våldet?

5. I uttalandet från Svenska kyrkan beskrivs Hamas och Islamiska jihad som ”demonstranter”. I en text från Kyrkornas världsråd, som du spred på Twitter den 17 maj, beskrivs de som skyddsvärda civila. De ”utövar sina civila rättigheter och uttrycker sin protest och sin förtvivlan över palestiniernas nuvarande situation”, kan man läsa. Anser du att Hamas och Islamiska jihad är demonstranter eller terrorister?

6. I uttalandet från Svenska kyrkan fördöms USA:s öppnande av ambassaden i Jerusalem. Varför fördömer Svenska kyrkan öppnandet av ambassaden och ger Israel och USA skulden för det våld som utövas av regimen i Gaza och av andra terrorgrupper?

7. Kyrkornas Världsråd fördömer i sin text ensidigt Israels agerande vid gränsen mot Gaza samt lika ensidigt beskriver man 70-årsdagen som den palestinska ”katastrofen” (naqba). Är det så du ser på statens Israels bildande, som en katastrof?

8. Samma beskrivning finns i det så kallade Kairos-dokumentet, som du och Svenska kyrkan officiellt stödjer. Ser du staten Israel som en rasistisk apartheidstat?

9. I uttalandet från Kyrkornas världsråd, som du spred, står det att Israels agerande måste dras inför domstol och utredas av det internationella samfundet. Står du bakom det?

10. Anser du att Israel har rätt att försvara sina gränser?

11. Enligt din mening, har Israel rätt att försvara sig mot terrorister?

12. Vad anser du om att palestinier tar med sig barn till våldsamheterna vid Gazas gräns?

Om du inte vill bli uppfattad som starkt fientlig till staten Israel och det judiska folket, får du tydligt reda ut i svaren varför du inte ska förstås så. Du får förklara hur det kommer sig att du inte med en enda mening kände dig föranledd att positivt uppmärksamma staten Israels 70-årsdag, utan i stället spred uppfattningar om staten Israels bildande som en katastrof och landet som ansvarig för regionens konflikter och våld. För mig talar ditt agerande sitt tydliga språk.

Annika Borg 
Teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan

Annika Borg arbetar som politisk tjänsteman på Moderaternas kansli i Stockholms stadshus, men är sedan decennier tillbaka verksam som fri skribent i frågor om kyrka, religion och samhälle. Artiklarna är skrivna i rollen som skribent.

Debattartikel publicerad i Dagen 1 juni 2018

Se även ärkebiskop Jackeléns replik: "Svenska kyrkan står upp för Israels rättigheter och skyldigheter" (Dagen 4/6).

Fler artiklar