I nio månader har diplomaten Per Örnéus varit regeringens särskilda sändebud för Mellanöstern. Uppdraget ser ut att bli ett fiasko. Örnéus har än inte fått träffa israeliska regeringsföreträdare.

I vintras tillsatte utrikesminister Margot Wallström ett svenskt sändebud till Mellanöstern i syfte att bidra till fredsförhandlingar mellan Israel och det Palestina som Sverige är ett av få länder som har erkänt.

Det har inte gått något vidare. Efter nio månader har inga möten skett med den israeliska regeringen, trots att sändebudet flera gånger har rest till Israel.

Det förvånar inte. Att Sverige skulle spela någon konstruktiv roll i fredsprocessen ter sig orealistiskt efter erkännandet av Palestina. Ett sändebud framstår också som en symbolisk insats som ska signalera kraft på hemmaplan. Om Sverige ska kunna återvinna förtroende i regionen är det troligt att de diplomater som finns på plats, vid ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem har bättre förutsättningar att ge regeringen underlag än en tillrest diplomat. Med hänsyn till den spända diplomatiska relationen mellan huvudstäderna blir också ett mottagande av ett särskilt sändebud en prestigefråga för Jerusalem.

I ett seminarium på den judiska Limmudkonferensen i Stockholm förra helgen beklagade också Per Örnéus hur erkännandet av den palestinska staten gick till. Det kunde gått till på annat sätt, menade han

Berättar om seminariet gör den tidigare Ekojournalisten, Herman Melzer, som lyssnade. I efterspelet påtalar också den tidigare toppdiplomaten och utrikesrådet Sven-Olof Petersson att inga tjänstemän på utrikesdepartementet var inblandade i erkännandet. Man hade således inte kalkylerat med vilka konsekvenser beskedet skulle få i Jerusalem när det lästes upp av Stefan Löfven i hans första regeringsförklaring.

Den israeliska regeringen har dock inte klippt av alla band till Sverige, bara till Wallström. Den 12-15 november var en delegation riksdagsledamöter på officiellt besök i Jerusalem och Tel Aviv för att knyta kontakter med både ledamöter i Knesset och med regeringsföreträdare.

Resan leddes intressant nog av talmannen, Urban Ahlin (S), som blivit en allt mer aktiv utrikespolitisk aktör genom sitt vanligen intensiva reseprogram. Det är en ny roll för talmansämbetet.

Och handelminister Ann Linde har just i dagarna varit på besök i Israel, träffat regeringsföreträdare och placerat ut en svensk "innovationscout" i Tel Aviv.

Israel har inte stängt dörren till Sverige, det är Wallström som är bojkottad.

Martin Tunström

Ledare publicerad i Barometern 24 november 2017

Fler artiklar